În cadrul unui forum de migrație care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie la Sfântu Gheorghe, Primăria Municipiului a prezentat proiectul internațional „YOUMIG – Îmbunătățirea capacităților instituționale și facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migrației transnaționale a tinerilor”, prin care se dorește convingerea tinerilor plecați în străinătate să se întoarcă acasă.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a prezentat acest proiect pilot la forumul de migrație organizat în cadrul proiectului internațional YOUMIG, prin care dorește îmbunătățirea legăturii între tinerii plecați în străinătate și orașul lor natal, atragerea înapoi acasă și facilitarea încadrării celor plecați.
La eveniment au fost prezente şi instituții locale interesate de fenomenul de migrație. Invitații forumului au fost persoane care au trăit în străinătate și s-au întors acasă la Sfântu Gheorghe, precum și Oficiul Central de Statistică din Ungaria – partenerii din proiect, Primăria orașului Burgas, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj-Napoca, Inspectoratul Teritorial de Muncă al jud. Covasna, Camera de Comerț și Industrie Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna, Consiliul Tinerilor Regiunii Trei Scaune, Junior Business Club, Instituția de Formare afiliată Universității Babeș-Bolyai, Fundația LAM, Institutul pentru Politici Publice al Ținutului Secuiesc și Asociația Sepsi GAL. Forumul a furnizat un cadru potrivit pentru comunicare reprezentanților instituțiilor şi organizațiilor profesionale.
Sepsinet.ro – punct de informare la dispoziția celor care se mută înapoi la Sfântu Gheorghe
Proiectul internațional „YOUMIG – Îmbunătățirea capacităților instituționale și facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migrației transnaționale a tinerilor” este realizat cu finanțare din partea Programului Transnațional 2014-2020 INTERREG DUNA. Programul a fost lansat în luna ianuarie a anului trecut și durează până în luna iunie a anului 2019. Printre cei 16 parteneri, sunt reprezentate diferite instituții de cercetare, oficii de statistică, universități și primării. În cadrul proiectului, opt țări de-a lungul Dunării, împreună cu 16 parteneri, studiază efectele migrației internaționale a tinerilor (15-34 ani). Scopul proiectului este asigurarea unor instrumente primăriilor care pot concura cu fenomenul migrației tinerilor de acasă.
În cadrul proiectului pilot, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va încărca noi conținuturi pe pagina web www.sepsinet.ro, pe care se vor putea citi poveștile de succes ale tinerilor care s-au mutat din străinătate înapoi acasă, sub forma unor interviuri și articole. În plus față de poveștile individuale, vor fi afișate și oportunitățile de muncă oferite de Inspectoratul Teritorial de Muncă al jud. Covasna și întreprinderile locale, precum și interviuri și videoclipuri cu liderii conducătorilor instituțiilor locale. Pe pagina web vor fi afișate toate oportunitățile, programele, competițiile care i-ar putea interesa pe tinerii dornici să se întoarcă acasă.
Pagina www.sepsinet.ro va conține și baza de date a unui OSS (ghișeu unic) virtual, care funcționează și în prezent ca un portal de informații pentru tinerii întorși acasă din străinătate (şi nu numai), în biroul de registratură al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Cei întorși acasă din străinătate pot solicita informare gratuită privind administrarea actelor oficiale, precum și despre servicii medicale, educaționale, culturale și economice.
Inițiative pentru atragerea acasă a tinerilor
În cea de-a doua zi a forumului, reprezentanții instituțiilor s-au întrunit în sala InnoHub a Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna, unde au fost prezentate programele și serviciile pentru sprijinirea întreprinderilor.
Viceprimarul mun. Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit, a prezentat programele adresate celor dornici să se stabilească și să întemeieze familii la Sfântu Gheorghe.
Astfel, Primăria Municipiului s-a angajat pentru întreținerea creșelor din oraș: în prezent, funcționează 10 grupe de creșă în două instituții de învățământ, iar în cadrul programului after school este asigurată educație de după-amiază și un prânz cald copiilor din cadrul familiilor aflate în situații dezavantajoase. Jumătate din suma colectată din taxele de parcare anuale a fost atribuită digitalizării instituțiilor educaționale.
De asemenea, înființarea Parcului Industrial de 16 hectare de la Câmpu Frumos se realizează în cadrul unui program al Primăriei pentru stimularea economiei, ce oferă numeroase reduceri întreprinderilor locale. În cadrul programului „Hai Acasă”, pe lângă cele șase construcţii deja existente, alte opt persoane vor construi case pe suprafeţele primite gratis de la municipalitate.
Nu în ultimul rând, proiectul Design Bank este menit intelectualilor tineri. Prin cumpărarea clădirii vechi a Băncii Naționale a României, Primăria, împreună cu Cluster-ul IT, înființează birouri de tip hub, operând în domeniul informaticii.
Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV), înființată în 2006, operează un incubator de afaceri, unde s-a format un adevărat ecosistem antreprenorial, asigurând servicii legale, dar și oportunități de învățare a limbilor străine, clădirea servind și ca locația a opt cluster-uri regionale. InnoHub din Incubatorul de Afaceri îi așteaptă pe tinerii dornici să lucreze într-un mediu de lucru interactiv, la fel ca și societatea Sepsi Ipar, care oferă reduceri întreprinderilor care se mută în Parcul Industrial de la Câmpu Frumos.
În cadrul forumului, directorul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, Demeter Dávid, a prezentat programul de educaţie duală al școlii. Prin implicarea întreprinderilor locale, tinerii pot învăța profesii cu ajutorul cărora se pot situa în poziții favorabile în piața forței de muncă locale.
În cadrul programului „Fii Antreprenor în Transilvania” al Camerei de Comerț și Industrie, peste 700 persoane au primit instruiri și 89 de planuri de afaceri sunt sprijinite cu câte 34.200 euro.
Fundația LAM lucrează de 26 ani să-i atragă acasă pe agricultorii care au obținut experiență în străinătate. Încadrarea în circulația socială și economică a celor care se întorc acasă va fi ajutată de Junior Business Club și Consiliul Tinerilor din Regiunea Trei Scaune.