La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au avut loc, În perioada 22-23 noiembrie, două evenimente importante organizate în Anul Centenar, și-anume: vernisajul expoziției „2000 Ani de Credință și Istorie” a sculptorului vasluian Ștefan Csutak și concursul de istorie ,,Voievozii și Eroii Neamului Românesc” organizat de Asociația Calea Neamului din Brașov, condusă de medicul Mihai Tîrnovenu, împreună cu conducerea Colegiului.
Expoziția a fost organizată în data de 22 noiembrie, în sala de festivități a colegiului, unde au fost expuse o mare parte dintre lucrările sculptorului Ștefan Csutak, artistul având parte de un public pe măsură, mai exact peste 350 de elevi.
Vernisajul a debutat cu un moment artistic susținut de către elevi ai colegiului, aceștia fiind îndrumați de către profesoara de muzică Liliana Grosar, care a încântat spectatorii cu sunete dulci de pian.
Sculptorul a pășit plin de emoții și bucurie în fața elevilor cărora le-a povestit o parte din marea sa poveste de viață și despre iubirea sa pentru artă și țară. „M-am născut dintr-un tată maghiar și o mamă româncă[…] încă de mic copil eram interesat de tradiția strămoșească. În orașul Suceava era un magazin universal «Bucovina» cu un raion de artizanat, iar după orele de la școală mergeam acolo și stăteam câte două ore și priveam și studiam costumele populare, ouăle încondeiate, ceramica și mobilierul rustic.” – a declarat artistul.
Tot în cadrul expoziției, maestrul și-a prezentat cartea autobiografică intitulată «Povestea Lemnului», dar și o sculptură a portretului său, pentru a rămâne amintire neamului românesc.
Expoziția a continuat cu povestirile domnului Ștefan Csukat, care, de 47 de ani, practică această meserie pe care o iubește. „Știți, eu am trei mari iubiri: pe Dumnezeu, familia și arta pe care o practic!” – a afirmat maestrul.
Vernisajul s-a desfășurat în cadrul concursului de istorie ,,Voievozii și Eroii Neamului Românesc” organizat de către conducerea școlii în colaborare cu președintele Asociației Calea Neamului, medicul Mihai Tîrnoveanu.
Concursul de istorie ,,Voievozii și Eroii Neamului Românesc” s-a desfășurat pe data de 23 noiembrie. La acest concurs au participat 12 elevi ai Colgiului Național „Mihai Viteazul”, fiecare dintre ei primind câte o diplomă de participare și o sumă de bani, iar primii 6 elevi au primit și cadouri, atât din partea organizatorilor cât și din partea maestrului Ștefan Csukat. „Povestea voievozilor, eroilor si marilor oameni de cultură ai acestui pământ continuă și astăzi la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, având loc totodată și concursul de istorie, la sfârșitul căruia cei mai buni dintre elevi vor fi răsplătiți cu premii deosebit de consistente. La acest lucru a contribuit cu o surpriză uriașă, pe ultima sută de metri, Bogdan Baciu și minunata lui soție, care au venit special până la Brașov cu daruri deosebite pentru elevi. Țin pe această cale să le mulțumesc din tot sufletul și celor care au trimis diferite sume de bani pentru premii în ultimele zile, doamnei Pantazica Adriana, Adriana Brinzei, prietenului nostru bun Găitan Ioan precum și firmei Vitesse PSP Limited.” – a declarat Mihai Tîrnoveanu
Premiile acordate elevilor au constat în: premiul I, 500 de lei și un iPad Apple; premiul II, 400 lei și un iPad Apple; premiul III, 300 lei și iPad Apple, mențiunea I, 250 lei și o tabletă Samsung; mențiunea II, 200 lei și o tabletă Samsung, mențiunea III, 250 lei. Ceilalți sașe elevi care au participat, și care au depus eforturi mari pentru a învăța pentru concurs, deoarece informația a fost multă, au primit câte 100 de lei fiecare. Primii trei concurenți au primit și câte o icoană sculptată în lemn din partea maestrului Ștefan Csukat, alături de cartea sa «Povestea lemnului ». Fiecare elev a primit și câte un exemplar din cartea «Nu uita că ești român, cântece și poezii patriotice», aceste volume fiind achizitionate cu sprijinul Părintelui Profesor Protopop Ioan Dura al Protoieriei Olandei și Belgiei.
„Tabletele performante au fost dăruite de domnul Bogdan Baciu din Râmnicu-Vâlcea, care a venit special până la Brașov să mi le înmâneze, în seara premergătoare evenimentului” – a punctat Mihai Tîrnoveanu.
La sfârșitul premierii eleviilor sârguincioși, doctorul Mihai Tîrnoveanu a transmis câteva cuvinte de suflet din partea domnului Bogdan Baciu, cel care a dăruit cadourile copiilor: „Voi sunteți români, sunteți poporul ales de Dumnezeul ăstui pământ. Neamul nostru, cu tălpile voastre calcă brazda, cu brațele voastre strânge spicele și cu ochii voștri privește răsăritul. Cu visele voastre merge la culcare. Să fiți drepți în gând, drepți în faptă, să fiți harnici și credincioși neamului, să fiți mândri că sunteți români. În piepturile voastre crește veșnicia neamului românesc.” – acestea fiind cuvintele pline de emoție transmise prin domnul doctor.
În încheierea concursului, Mihai Tîrnoveanu a mai spus un singur lucru, acesta fiind cel mai emoționant mesaj: „Atât timp cât un copil mângâie Icoane si Voievozi, România are viitor.”
La sfârșitul vernisajului cei prezenți au putut admira obiectele de artă sculptate în lemn, au schimbat cuvinte cu artistul și au făcut și poze cu acesta. Ștefan Csukat a mai spus, în încheiere, câteva cuvinte emoționante: „În primul rând vreau să îi mulțumesc soției mele pentru că mă susține în tot ceea ce fac, iar în al doilea rând vreau să mulțumesc țării mele pentru că ea m-a făcut omul care sunt acum. Eu vă iubesc pe voi toți!” – a afirmat, cu lacrimi în ochi, maestrul.
Ștefan Csukat este un cunoscut sculptor, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, datorită lucrărilor sale și a implicării sale în viața culturală. La nivel local, în județul Vaslui, munca sa este recunoscută. Printre sutele de expoziții și târguri la care a participat, acesta s-a implicat activ în promovarea patrimoniului și a tradițiilor. S-a născut la Baia Mare și a trăit primii ani la Satu Mare, ca mai apoi să descopere împreună cu familia sa frumusețile Bucovinei, loc în care și-a desfășurat mare parte din proiecte. După ce a locuit în mai multe orașe din nordul țării, Ștefan Csukat s-a atașat de municipiul Huși, unde locuiește din 2012. Activitatea sa este una multiplă: i-a învățat pe copiii satelor din zonă să sculpteze și să descopere arta, a realizat prima televiziune online în Bucovina, a realizat un ghid al minorităţilor din Bucovina dar şi primul ghid turistic al Bucovinei. În luna mai a anului 2016, la inițiativa sculptorului, a fost inaugurată Galeria de Arta „Alexandru Giugaru”, în holul Casei de Cultură, care, până în acel moment se afla într-o vizibilă stare de degradare. Ștefan Csukat are o activitate exemplară, de peste 47 de ani, acesta fiind fiul unor artiști.
Vernisajul care a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a fost unul inedit și plin de cultură, elevii fiind foarte încântați de oaspetele de onoare ce și-a făcut simțită prezența în orașul nostru.
Nicole – Antoanela ȘERBAN