În cadrul proiectului „O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ”, care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice, a fost deschisă expoziția de obiect vestimentar țărănesc: piese de colecție din perioada antebelică transpuse în instalații contemporane.
Alături de lada de zestre cu piese vechi, antebelice, expoziția conține piese vestimentare selectate din județele Mureș, Covasna și Harghita, expuse în instalații contemporane, pentru a realiza o punte de legătură cu iile cusute de femeile de azi. Expoziția de obiect vestimentar țărănesc poate fi vizitată gratuit, până la data de 20 iulie (de luni până vineri, 14:00 – 20:00), la Hanul Gabroveni (Lipscani 84-90) din București, dar și virtual, începând cu data de 20 iulie, printr-un tur virtual care va putea fi accesat pe pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Mostenireadeacasa .
„Pe lângă costumele selectate în țară, care fac obiectul acestei expoziții, tot în cadrul proiectului s-a realizat și o expoziție de fotografie online, care reunește Zestrea colectivă a românilor de pretutindeni, sub numele Memoria. Zestrea. Moștenirea de ACASĂ. O colecție impresionantă de fotografii, primită de la românii de pretutindeni, care au răspuns cu deschidere și entuziasm invitației noastre și care au contribuit cu fotografiile de familie din arhiva personală la realizarea acestei expoziții, cu scopul de aducere aminte, împărtășire, resuscitare și promovare a spiritului românesc. Colecția de fotografii reprezintă simbolic moștenirea lăsată generațiilor viitoare, care prin intermediul fotografiilor pot accesa un timp și un spațiu autentic românesc.”- se arată într-un comunicat trasmis către Mesagerul de Covasna, de Asociația Arta și Cultura București.
Expoziția online poate fi accesată aici: .
Tot în cadrul proiectului sunt organizate o serie de conferințe online, realizate cu sprijinul și în parteneriat cu Şcolile Româneşti „Nicolae Iorga” din Diaspora.
„O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ” este un proiect organizat de Asociația Arta și Cultura București cu sprijinul Guvernului României care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice.
Obiectivul principal al proiectului: Proiectul are ca rol principal identificarea, arhivarea şi promovarea tradițiilor şi valorilor cultural-identitare a românilor din județele Mureș, Covasna și Harghita, de încurajare a practicării vechilor meserii şi meșteșuguri, de refuncţionalizare a costumului şi a obiceiurilor populare de peste an.
M.D.C.