Toamna a venit nu doar cu bogate roade ale câmpului, ci şi cu multe evenimente culturale. După deschiderea Stagiunii la toate instituţiile de  spectacole,  succesiune de momente ineresante despre care am relatat pe larg în paginile ziarului nostru în ultima vreme, a venit, iată, şi rândul  aşezămintelor muzeale.

 

Centrul Cultural German  împreună cu Muzeul de Artă Braşov au colaborat fructuos

      În acest context se înscrie un important eveniment plastic organizat de  Centrul Cultural German  împreună cu Muzeul de Artă, ambele din Braşov, manifestare despre care ne-a informat colaboratoarea noastră, directoarea primei instituţii menţionate, d-na Roxana Florescu.  Anume  că  în perioada 2 octombrie-30 noiembrie 2014 va fi deschisă Expozitia de  Grafică și sculptură  a artistei germane Käthe Kollwitz (1867 – 1945) la Muzeul de Artă Brasov, graţie implicării active a Institutului pentru Relații Externe, Stuttgart.

    Cu acest  prilej se  aniversează  şi un deceniu de activitate  a Centrului Cultural German de la Brașov.

     „Această  expoziţie de reală  însemnatate în lumea artei,  va fi  cu siguranţă de mare interes pentru publicul din Ţara Bârsei şi judeţele limitrofe, inclusiv Covasna, ca şi pentru numeroşii turişti aflaţi în trecere. Ne dorim  să beneficieze de o asemenea oportunitate amatorii de frumos de toate categoriile, inclusiv specialişti, artişti plastici, studenţi din domeniu”, ne-a precizat interlocutoarea.

Cine a fost Käthe Kollwitz?

      Artista  s-a născut în Prusia de Est, mai precis în oraşul Königsberg, în anul 1867.  A studiat arta la Berlin, iar din 1910 a început să sculpteze. În 1914, fiul ei Peter a fost ucis şi această dramă  declanşat o dorinţă puternică de a transmite prin operele sale ideea de pace. În 1919 a realizat o lucrare din lemn dedicată lui Karl Liebknecht, un socialist omorât în timpul revoluţiei. Kathe a devenit prima femeie acceptată  în Academia de Artă,  însă venirea la putere  a regimului nazist a lui Hitler a dus la respingerea ei. În 1936  i s-a interzis să  îşi mai expună tabourile.

   Vernisajul are loc  joi, 2 oct., ora 17,00 la Muzeul de Artă Brașov

    Evenimentul  la care ne referim   va avea loc  mâine, 2 octombrie, ora 17,00 la Muzeul de Artă Brașov (b-dul Eroilor 21, lângă Hotel „Capitol”) în prezența unor invitați de onoare, precum d-na Judith Urban, Consulul Germaniei la Sibiu, dl. Uwe Koch, referent cultural al Ambasadei Germaniei la București, pecum și d-na Beate Köhler, directoarea Institutului Goethe București, ne-a informat în cursul zilei de ieri Radu Popica,  şef secţie la Muzeul de Artă.

      În cadrul expoziției figurează 70 de lucrări de grafică și cinci de sculptură, ce oferă o imagine de ansamblu asupra creației lui Käthe Kollwitz, unul dintre cei mai importanți artiști germani din secolul XX.

      Litografia, acvaforte, xilogravura și sculptura sunt domenii ale activității artistei pe o perioadă care s-a întins pe mai bine de patru decenii. Prin lucrări singulare ca şi serii întregi de opere cu o tematică precisă,  artista (care a fost angajată politic de-a lungul întregii sale vieți) a transformat suferința umană în denunț grafic împotriva violenței și a războiului. Într-o retrospectivă istorică și cu referiri actuale la vremea respectivă, preia ca subiect soarta individuală, dar și a maselor de proletari în seriile grafice intitulate “Demonstrația țesătorilor”, “Răscoala țărănească” și “Războiul”.

     Spaima și iminenţa sfârşitului  vieţii  sunt condensate de Käthe  Kollwitz în ultimul ciclu de lucrări, “Moartea”, la gesturi reduse din punct de vedere grafic.

Workshop  dedicat  artistei

       Cu ocazia amintitei expoziții, Centrul Cultural German Brașov în cooperare cu IfA organizează şi un workshop în ziua de vineri, 10 oct. 2014, despre opera  Käthiei Kollwitz. Programul se adresează, în special, elevilor de  la arte plastice (vârsta minimă 15 ani ), dar și studenților facultăților de artă sau design, artiștilor, profesorilor sau amatorilor.

    Sunt disponibile numai 20 de locuri! (Referentă IfA : d-na Wiebke Trunk)  Înscrieri pe: [email protected] sau telefonic la  nr: 0268/473.104, până pe data de 8 octombrie 2014.

   Aşadar, un eveniment cultural ce trebuie onorat.

                                                                                                 Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail