Prestigioasa instituție de cultură care este Opera brașoveană organizează în această perioadă o seamă de manifestări cu încărcătură spirituală deosebită  pentru a omagia Sărbătorile Pascale din acest an.

  Sâmbătă, 9 aprilie 2022, a avut loc primul moment artistic de înaltă intensitate spirituală pricinuit de prezentarea Concertului-vocal simfonic „Requiem”, a titanului Wolfgang Amadeus Mozart. Requiem”-ul în Re minor KV 626 a reprezentat ultima sa lucrare, rămasă neterminată – dar finalizată ulterior de doi dintre studenții săi –  care în mod paradoxal a devenit una dintre  compozițiile  sale cele mai cunoscute și apreciate. Are structura unei mise și este alcătuită din 12 părți, având la bază șase strofe dintr-un text poetic latin din secolul al XIII-lea și șase texte liturgice, ce compun slujba funerară. Lucrarea este scrisă pentru patru voci, cor mixt și orchestră.

Interpretarea tuturor a fost impecabilă! În sala Operei s-a creat o atmosferă sublimă, încărcată de pioșenie și emoție artistică, resimțită atât de spectatori, dar și de către artiști – după cum aveau să ni se confeseze câțiva dintre ei la final.

 

Au performat în avanscenă, simțind respirația încărcată de emoție a publicului și încărcându-se astfel pozitiv, tânăra și promițătoarea soprană Silvia Micu, distinsa mezzosoprană Asineta Răducan, sensibilul și creativul (în noua sa postură de Director artistic) tenor Mihai Irimia, precum și expresivul  bas Dan Popescu. Și-au dat cu prisosință concursul la reușita spectacolului  Orchestra și Corul. La pupitrul dirijoral s-a aflat Traian Ichim, iar dirijorul Corului a fost Dragoș-Mihai Cohal, doi incontestabili maeștri, amândoi doctori în muzică și cadre didactice universitare. A coordonat eficient spectacolul soprana Valentina Mărgăraș. Regia de scenă: Cristina Roșu.

Felicitări tuturor!

                                           „Cânt despre Lumina Învierii”

În a doua seară a weekend-ului precedent, mai precis duminică, 10 aprilie 2022, a urmat un alt Concert-eveniment dedicat Sărbătorilor Pascale: „Cânt spre Lumina Învierii!”, susținut de „Cvintetul vocal Anatoly”. Din nou spectatorii s-au bucurat de o atmosferă sacră, ce a creat momente de venerație. Au putut fi ascultate și apreciate în prima parte lucrări  semnificative din tezaurul muzicii bizantine și al muzicii corale românești, iar în partea a doua a avut loc o incursiune în muzica gospel, cu piese de referință ca „Beautiful Saviour” – aranjament Tom Gentry, „Swing Low, Sweet Chariot” – arm. Peter Knight, „Down to the River to Pray” – arm. Philip Lawson sau „Oh, Happy Day” – aranj.Pete Schmutte.

Cvintetul vocal este alcătuit din Andrada Mureşan (alto) – profesor la Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov, Gabriel Baciu (tenor) – inginer CANAM Brașov, licențiat al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov, Ciprian Cucu (tenor) – cântăreț bisericesc, student la Facultatea de Muzică din Brașov și Facultatea de Teologie din Sibiu, cel care realizează multe dintre aranjamentele grupului, Ciprian Ţuţu (bariton) – conf.univ.dr. la Universitatea „Transilvania” Brașov, dar și la Universitatea Națională de Muzică din București, de asemenea, dirijor al Corului Academic Radio Bucureşti. Și domnia sa realizează aranjamente muzicale.Un alt component valoros al grupului este Marius Modiga (bas) – profesor la Seminarul Teologic „Dumitru Stăniloae” din Brașov și dirijor al „Corului Concentus”din Brașov. Recitatorul de psalmi din spectacol (prezent din păcate doar cu…vocea nu și cu prezența fizică) a fost  charismaticul bariton Lorand Cristian. Coordonator al spectacolui: Nicoleta Chirilă. Regie scenă: Cristina Roșu.

… Iată ce a fost până acum. Ce va fi?  Este vorba de un alt eveniment artistic care se va derula sâmbătă, 16 aprilie de la ora 18.30  tot la Opera brașoveană în cadrul manifestărilor Pascale. Despre el puteți citi în ziarul nostru de mâine.

Horia C.Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail