La sfârșit de săptămână ne-a plouat în inimi cu iubire și  cu zori de zi din poemele și din cântecele folkistului și scriitorului ieșean Paul Arva

 

A săpat în adâncul său și a scos la lumină sentimente, trăiri, pe care le-a transformat în poeme în proză și le-a cuprins într-o carte, în Mina de gânduri”, ce a fost publicată în luna august 2014, de Editura Adenium din Iași. Despre acest volum, despre muzică, despre viață, folkistul și scriitorul ieșean Paul Arva ne-a spus mai multe, ieri, în cadrul unui scurt interviu:

Când ai început să scrii, să îmbraci în cuvinte sentimentele, amintirile, smaraldele sufletului tău și să le pui pe hârtie, să le transformi în poeme și când ai început să sapi” în mina de gânduri?

La 17 ani m-am alăturat unei echipe de actori amatori. Nu știu exact de ce au crezut în mine, dar au crezut…Atunci s-a născut primul meu cântec (muzică și versuri)…Apoi am intrat la facultate. În perioada studenției am avut parte de multe nopți albe. De cele mai multe ori, tot ce scriam noaptea, dimineața ajungea în stradă. Făceam avioane de hârtie și le aruncam de la geamul camerei mele de cămin. Gândurile mele zburau uneori atât de frumos…Și întotdeauna de sus în jos. Am păstrat, însă, câteva poeme, pe care mi le-a publicat Revista Culturală „Timpul”, în 2004. Anul trecut mi s-a arătat o călătorie. O călătorie prin propria mea viață. în urma unor evenimente care m-au marcat, m-am trezit întrebându-mă într-o dimineață: oare cum arăt eu pe dinăuntru cu adevărat?  Cu fruntea luminată m-am aruncat în mina din mine și mi-am croit drum până-n miezul sufletului meu. Am săpat nu după aur, nu după diamante, ci după ceva cu mult mai prețios: am săpat după iubire.

Tu oferi oamenilor toată iubirea ta, prin ceea ce faci…

 Nu pe toată (zâmbește). Păstrez întotdeauna 21 grame de iubire pentru mine.

Doar atât? E mult sau puțin?

21 de grame îmi ajung pentru a mă putea întoarce cândva acasă.

Ai absolvit facultatea de Construcții și Arhitectură. Cum ți-ai dat seama că de fapt dorești să te dedici  muzicii, poemelor, construcțiilor sentimentale?

 Asta a fost partea cea mai ușoară, crede-mă… Partea cu ingineria a fost un pic mai grea (zâmbește).

Muzica sau literatura? Care îți este mai aproape de suflet?

Muzica înseamnă aer pentru mine. Dar în viață nu poți trăi doar cu aer, așa-i? Cărțile ne pot ajuta nu doar să-i descoperim pe ceilalți de lângă noi, ci să ne descoperim și pe noi înșine.

 Ce reprezintă folkul pentru tine?

O planetă micuță pe care oamenii o vizitează uneori pentru a afla dacă muzica și poezia mai sunt împreună.

 Cum este lumea folkului văzută din interior?

Cum arată ea pe dinăuntru? Dacă o privești cu un singur ochi, e plină de frumos. Dacă o privești cu amândoi, poți observa și micile urâțenii, nemerniciile, orgoliile, găștile… Așa arată lumea, cu bune și cu rele… fiecare vrea să lase câte o urmă.

 Tu lași urme pe unde mergi?

 Habar nu am, uneori merg pe vârfuri, ca să nu deranjez (râde).

Revenind la literatură, la întâlnirea precedentă, în ianuarie, mărturiseai că încă mai ai de săpat” în mina de gânduri și știu că ai în plan un nou volum. Ne poți spune când ar putea fi lansat?

Cel mai târziu în toamna acestui an, așa mi-am propus.

 Ne poți oferi, în premieră, unul dintre poemele din următorul volum?

 Am dansat pentru prima oară dimpreună cu sufletele. Tatăl meu m-a privit amuzat și mi-a spus: Hai, fugi și bucură și pe ceilalți! Apoi am dansat în burta mamei. De la ea am învățat cum să dansez prin viață. Apoi te-am întâlnit pe tine, o dansatoare desăvârșită. Dansul nostru nu era doar un dans. Era, de fapt, o înălțare. Înlănțuiți, ne ridicam până la îngeri, în Cer, uneori și mai sus, până la Isus… Și-l întrebam, îți amintești: Isuse, de mama cum dau pe aici?… Ce frumos am dansat în viața asta! Cu tine nu știu ce s-a întâmplat, într-o zi ai dispărut. Poate te-ai accidentat, poate doar ai renunțat, cine știe…talent totuși aveai. Acum m-am liniștit și eu, mi-am deschis o sală de dans și-i învăț pe oameni câțiva pași. În curând voi dansa cu Moartea, e o doamnă, totuși, si nu o pot refuza. Mă voi întoarce-n Cer pentru aplauze…

Volumul Mina de gânduri”, lansat la Covasna și la Târgu Secuiesc:

 

Volumul Mina de gânduri” a fost lansat, la acest sfârșit de săptămână, la Covasna și la Târgu Secuiesc, în cadrul unui eveniment organizat de cotidianul „Mesagerul de Covasna”, în parteneriat cu Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu” și Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc. Lansarea a fost însoțită de un recital deosebit, susținut și conceput de actrița Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, pe baza poemelor lui Paul Arva.

După ce la finele lunii ianuarie a.c. „Mina de gânduri” a fost adusă la Centrul de Cultură Arcuș, în cadrul unui  eveniment  organizat de „Mesagerul de Covasna”, în parteneriat cu Asociația de Tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, unde  a fost primită de public cu sufletul deschis,  s-a dorit ca  bucuria și frumosul cuprinse în acest moment de cultură  să fie duse mai departe, în alte localități din județ. Astfel, vineri, 20 martie, volumul a fost lansat la Hotelul „Bradul” din Covasna, în organizarea cotidianului  și a Asociației Cultural Creştine „Justinian Teculescu”, și sâmbătă, 21 martie, la Biblioteca  Orășenească din Târgu Secuiesc, unde am avut ca partener Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc.

Organizatorii celor două evenimente au reușit să ofere publicului prezent la Covasna și Târgu Secuiesc un dar de suflet, chiar în pragul echinocțiului de  primăvară, când, după cum spun astrologii, totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață.

[slideshow id=97]

„Nu am făcut niciun calcul atunci când am ales  aceste  date, 20 și 21 martie, dar ne aflăm în preajma echinocțiului de  primăvară, și, după cum spun astrologii, momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o transformare benefică a naturii noastre umane. În calitate de reprezentant al cotidianului << Mesagerul de Covasna>>, alături de  Asociația <<Justinian Teculescu>> și de Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc trăim bucuria  să  VĂ PUTEM OFERI  UN DAR DE SUFLET:  această <<Mină de gânduri>> –volum  de  debut al  scriitorului și interpretului de muzică folk  Paul Arva care,  alături de  minunata  actriță a Teatrului <<Andrei Mureșanu”>> din Sfântu Gheorghe, Camelia Parachiv  Katai, vor încerca și cu siguranță vor reuși  să  deshidă  uși și ferestre…de suflet…prin care  să  plouă cu iubire…din  poemele lui Paul,  sau cu zori de zi …din  cântecele sale.  În fiecare  pagină a  acestui volum  de  debut  Paul Arva  și-a pus o bucățică din sufletul  lui, reușind să ne transmită nouă, cititorilor,  emoție, iubire,  lumină. Din Mina sa de gânduri, Paul Arva ne dăruiește nenumărate comori (…)”, a menționat  directorul „Mesagerul de Covasna”, Maria Graur.

Reprezentantul Asociației „Justinian Teculescu”, Mihai Tozlovanu, a declarat că Paul Arva transmite foarte multă iubire, prin poemele sale.

Niște destăinuiri de suflet extraordinare”

Prezent la eveniment, poetul Ionel Simota, a vorbit – printre altele- despre debutul lui Paul Arva în literatură. ” (…) L-am cunoscut cu niște ani în urmă, mai bine de zece ani. Pe vremea aceea, Paul doar cânta, într-un colectiv de tineri folkiști foarte buni, colindau țara și nu numai (..) și făceau lucruri minunate. Am avut această fericire să îi cunosc și ulterior ne-am întâlnit cu Paul Arva în Iași, de unde sunt și eu și mi-a mărturisit despre scrierile lui, despre aceste scrieri minunate din această carte, intitulată „Mina de gânduri”, o carte, spun  eu,  foarte frumoasă, o carte foarte personală, pentru că ceea ce face Paul Arva în literatură nu s-a prea făcut până în momentul de față. (…) Temele pe care Paul Arva le cuprinde în această carte sunt teme general valabile pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru toți cei care vă aflați în sală (…). Să îi urăm la cât mai multe cărți, la cât mai multe scrieri frumoase, pentru că scrierile lui sunt niște mari bucurii pentru noi, sunt niște destăinuiri de suflet extraordinare, în care ar putea fiecare dintre dumneavoastră să se regăsească.  Să îl primim cu drag în sufletul nostru cu scrierea și cântecul lui, alături de un om extraordinar (…): actrița Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, o actriță care a conceput un moment extrem de frumos, moment împletit cu cântecul lui Paul Arva, dar și cu scrierile lui (…).”,  a spus poetul Ionel Simota.

Paul Arva i-a încântat pe cei prezenți cu câteva dintre poemele sale, dar și cu câteva dintre cântecele sale, iar actrița Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe i-a condus apoi pe spectatori în adâncimile „Minei de gânduri”, prin recitalul său conceput pe baza scrierilor scriitorului și folkistului ieșean.

Împletind literatura, muzica și poezia, cei și-au croit drum către sufletele celor prezenți, pentru a transmite bucurie, fericire. Și au reușit, după cum ne-au mărturisit câțiva dintre spectatori:

„Mă bucur mult că am avut ocazia să fiu aici. A fost un moment inedit, foarte frumos, foarte sensibil, ce a răscolit amintiri… Întâmplările din viața de zi cu zi te determină să tragi o cortină, să iei o mină de om inabordabil, iar evenimentul din această seară, cred că ne –a făcut să privim în sufletele noastre”, ne-a spus, la finalul evenimentului, doamna Maria, o spectatoare.

„Plec de aici cu sentimentul de fericire, de împlinire. Mi-au transmis emoții profunde, mi-a plăcut foarte, foarte mult!”, a spus doamna Doina, o spectatoare.

Mai mult decât o lansare de carte

În cadrul evenimentului, a avut loc și prezentarea unor tablouri realizate de artistul covăsnean Decebal Olteanu: „Avem o surpriză pentru toți cei din sală. În statutul Asociației Cultural Creștine <<Justinian Teculescu>> există un paragraf care spune că ne ocupăm cu depistarea tinerelor talente și valorificarea  talentelor locale. Nu întâmplător, manifestarea din seara aceasta se desfășoară în această locație. Această locație a avut aici, până acum 20 de ani, un artist, un suflet foarte mare, Decebal Olteanu. (…). Am găsit, și prin bunăvoința fratelui domnului Decebal Olteanu, am recuperat niște tablouri de-ale dânsului, printre puținele care au mai rămas și am vrea să le arătăm în seara aceasta. Pregătind acest spectacol, am găsit niște corespondențe cu poemele lui Paul Arva”, a spus reprezentantul Asociației „Justinian Teculescu”, Mihai Tozlovanu.

La finalul evenimentului de la Covasna, ansamblul folcloric „Junii covăsneni” a oferit în dar celor prezenți un frumos program de dansuri populare.

„Mesagerul de Covasna” mulțumește tuturor celor care au susținut acest eveniment!

Ana Alina Costache

 

Lansarea volumului „ Mina de gânduri și Ziua Internațională a Poeziei

 

Dublă premieră în orașul soarelui-Târgu Secuiesc, denumit așa datorită formei ovale pe care o are centrul orașului din interiorul căruia ies precum razele de soare, curțile, denumire purtată de străzile în număr de 73, construcție a cărui stil este unic în Europa.

     Ce bucurie mai mare poți avea de Ziua Internațională a Poeziei, decât sărbătorirea ei în premieră, printr-o altă premieră, lansarea unei cărți?!  Dacă ar vorbi, sufletul meu și-ar striga fericirea acestei împliniri, precum un pescăruș care ar fi văzut prima dată lumina. Și nu ar fi singurul, căci toți spectatorii prezenți sâmbătă, 21 martie 2015 în sala special amenajată pentru astfel de activități culturale a Bibliotecii Municipale din Târgu Secuiesc, au fost parte a acestei împliniri, a acestei premiere care va rămâne în istoria bibliotecii și de ce nu, în istoria orașului ca fiind primul eveniment cultural românesc organizat cu sprijinul acestei instituții care a venit în întâmpinarea nevoii noastre de exprimare artistică.

       Nu sala, ci sufletele celor prezenți au fost neîncăpătoare pentru câtă rostogolire de frumos în muzică și în cuvânt s-a  înfăptuit în după-amiază petrecută în „ Mina de gânduri ” a autorului și folchistului ieșean, Paul Arva. Venit de la atâția kilometri, vocea lui, versul lui ne-a răscolit, ne-a contopit, ne-a făcut să ne deschidem propriile mine, să lăsăm lumina să intre, să sufle praful, să aducă alinare, ne-a purtat pe tărâmuri de mult uitate ale copilăriei în care fiecare și-a amintit de „ mama, cuvântul din patru litere care-mi lipsește. Pe verticală și pe orizontală ”, de bunica cu îndemnurile ei înțelepte „ copile, mai bine îți murdărești mâinile decât sufletul” . Îl găsim pe autor în diferite posturi, dar fiecare induce o stare de dăruire, de tumult sufletesc, care au un singur numitor comun, IUBIREA..

     Venit de la Miercurea Ciuc, să-și susțină prietenul , poetul Ionel Simota a început prin a-și exprima bucuria că lansare acestei cărți și prezența lor acolo într-o zi așa specială a fost o întâmplare frumoasă plănuită de Dumnezeu, aducând mulțumiri speciale cotidianului „ Mesagerul de Covasna” prin reprezentantul ei, Maria Graur, care a devenit sufletul acestor întâlniri încărcate de emoție și bibliotecii pentru înlesnirea acestei întruniri. „ Aprecierea și convingerea mea sunt că Paul Arva își va lăsa amprenta a ceea ce scrie cum ai pune degetul într-un loc prăfuit. Prozopoemele lui se caracterizează în primul rând prin unicitatea cu care sunt exprimate, deși simple au o încărcătură emoțională care va aduce o doză de lumină în plus, va aduce o mare bucată de fericire, pe care, cu siguranță o veți putea utiliza în viața dumneavoastră de zi cu zi.”

      Trecută prin sufletul Mariei Graur, „ Mina de gânduri ” ne-a înfățișat o parte dintre comorile sale:  „Odată ce coborâm  în Mina de gânduri, Paul ne întâmpină cu o …IUBIRE-NMUGURITĂ…a unei fete ce ,, poartă-n piept o grădină cu flori. Și-o livadă de meri. Îi place să alerge desculță prin iarba înaltă și cu mâinile ei, ca două aripi ușoare, despică lumina atunci când desenează inimi pe cer”.  Inimi  care, se pare, au fost  luate drept model de FĂURITOREA de INIMI ce ,,Făcea cele mai frumoase inimi din lut. Le ardea în piept ca-ntr-un cuptor, le umplea cu dragoste, cu speranță și le rostogolea la sfârșitul zilei din vârful muntelui. Inimii roșii, inimi verzi, inimi albastre inimi gri…”  Din  Mina sa de gânduri, Paul Arva  ne dăruiește nouă, cititorilor, nenumărate comori. Nu vi le pot înfățișa pe toate  dar,  pe mine  m-au fascinate  MÂINILE,  care pot  fi chiar  mâinile lui Dumnezeu… și pot fi citite cu iubire, cu multă iubire, dar  și ȚESĂTOAREA  ce ,,A țesut vietăți și a alungat însingurarea. A țesut ape și a îmbunat depărtarea. A țesut păsări și a înălțat iubirea. A țesut viață”, sau MECANICUL DE LOCOMOTIVĂ,  care ,,De la geam privea berze în zbor și își imagina prunci aruncați în brațele mamelor, tați fericiți și leagăne zvârlind bucurii către cer” și LOCUINȚA ce  expune, în puține cuvinte,  trăirile unui suflet de om;  ,,Locuiam într-o singură inimă întreagă, doar eu și ea. Eu în jumătatea ei iar ea în jumătatea mea. O lume-ar fi strigat: ,,Ce inimă frumoasă!… Dacă ne-ar fi găsit pe amândoi acasă. ”

      Momentul de vârf  a fost  „ Manechinul” interpretat de Camelia Paraschiv Katai, actriță la teatrul „ Andrei Mureșanu ” din Sfântu Gheorghe, care a reușit și de această dată să ne scoată din cotidian și să ne poarte prin versurile lui Paul Arva într-o altă lume, o lume a inimilor în care cei mai mulți sunt încântați de nevoile pe care le-au bifat, uitând să trateze iubirea de aproape altfel decât ca pe un joc. Pentru că, deși, poemele par să trateze o temă personală, e lesne pentru orice cititor să se plieze pe trăirile acestui trubadur care încearcă să aducă lumina mai apropae de buzele noastre. A fost o încântare să o avem aproape pe această zeiță care ia de fiecare dată forma poeziei, contopindu-se până la ultima trăire, respirând și strigând odată cu gândurile poetului.

           Seara s-a încheiat așa cum a și început, cu emoțiile atât de vii ale Mariei Graur, acest bulgăre de energie neobosită care ne-a adus fântâna clocotind de dăruire mai aproape, de parcă ar fi spus: „ – Luați, acesta este sufletul meu. Îl împart, azi, mâine și cât voi mai trăi numai să vă știu fericiți.” O lecție bine venită despre dăruire și altruism, pentru că în spatele acestei organizări au stat multe nopți nedormite, situații limită cărora le-a făcut față fără să se plângă vreodată și fără să aibă alt câștig decât mulțumirea sufletească a înfăptuirii unor seri de neuitat, pentru care îi suntem recunoscători.

        Nu vreau să închei această cronică de suflet fără să amintesc ceea ce urechea mea a prins cu încântare: „ A fost o seară extraordinară! Mi-a plăcut fiecare moment.Te face să te simți altfel, te scoate din cotidian. Mi-aș dori să se întâmple în fiecare sâmbătă. (Onose Felicia)

         „ Am fost impresionată de interpretarea actriței. Nu am văzut atâta dăruire până la ea. „ De dragul poeziei ” m-a tulburat până la lacrimi, deși mama mea trăiește, poemul acesta m-a trimis în viitor. M-am regăsit în copilul care va fi singur la un moment dat. Mi-aș dori mult să mai avem astfel de evenimente”.  (Cristea Mihaela)

        „ Mi-a plăcut atât de mult încât nici nu am cuvinte să exprim. Am avut aceeași senzație ca atunci când l-am citit pe Platon. Paul Arva scrie niște chestii simple pe care te enervezi că nu le-ai scris tu, că nu ți-au venit ție în minte prima dată. Trebuie să ne mai întâlnim, neapărat! ” (Paul Onose)

         „Tânjeam după așa ceva. A fost frumos! Interpretarea artistei a fost ceva inedit, nu am văzut așa ceva până acum. Unii pot trăi fără astfel de evenimente. (…) Sunt daruri binevenite, față de cele materiale. Deși a fost vorba de o mină, pe mine m-a purtat spre înălțimi.  Am plutit toată seara. Nu mi-a trebuit nici televizor…”

       Iată câteva motive pentru care eu povestitorul, trăiesc o bucurie și satisfacție sufletească de nedescris pentru că am fost parte din acest început care deși a fost timid, a făcut să vibreze fiecare celulă a celor prezenți. Nimeni nu a avut de pierdut, ci doar de câștigat o imensă avere pe care fiecare a luat-o acasă sub forma unei lacrimi, a uneui sărut, a unui tremur sau a unei încolțiri de gând din care vor rodi primăverile trăirilor viitoare.

. .

    Mulțumiri invitaților veniți de departe, spectatorilor, organizatorilor, Mesagerul de Covasna și Asociația de Dezvoltare Culturală și Locală, mulțumiri doamnei Vantsa Judit, directoarea Bibliotecii Orășenească Târgu Secuiesc care ne-a permis și sprijinit în organizarea acestui eveniment, și nu în ultimul rând mulțumiri reprezentatelor bibliotecii, Jakabos Laura și Panczel Izabella, care au venit în întâmpinarea nevoilor noastre și au răspuns cu promptitudine cerințelor impuse de eveniment, pentru bunăvoința și ospitalitatea cu care ne-au tratat.

Respectele mele tuturor!

Mihaela Aionesei-Târgu Secuiesc

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail