Pregătirile pentru admiterea în învățământul liceal sunt în toi. În curând elevii claselor a VIII-a vor începe procedurile de înscriere la liceu sau la școlile profesionale.

Pregătirile pentru înscrierile în învățământul liceal și profesional sunt pe punctul de a începe iar Inspectoratul Școlar Județean a luat toate măsurile necesare pentru ca elevilor care vor absolvi în scurt timp clasa a VIII-a să le fie cât mai ușor să își aleagă viitoarea formă de învățământ pe care o vor urma.

„Intrăm în toiul admiterii și primul pas după finalizarea planului de școlarizare aprobat de către Guvern este ca informația să ajungă la toți elevii. Inspectoratul a finalizat broșura de admitere, care este postată și pe site-ul Inspectoratului, oricine poate să acceseze link-ul, și sunt postate toate informațiile. Fiecare elev va primi câte o broșură de unde se va putea informa cu privire la perioadele  și modalitățile de înscriere, etapizat. Până la sfârșitul săptămânii în toate școlile din județ vor fi distribuite astfel de broșuri. În perioada următoare, la nivelul școlilor gimnaziale vor fi organizate ședințe în care elevii care vor absolvi anul acesta clasa a VIII-a, și părinții lor, vor primi consiliere în carieră. De asemenea, fiecare liceu, conform unui program care va fistabilit la nivelul fiecărei unități, va primi în această perioadă elevi din clasele terminale ale învățământului gimnazial, pentru a le prezenta oferta de școlarizare. În   paralel,   Inspectoratul  Școlar  Județean,   în   parteneriat   cu  Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (CJAP)   Covasna, sub conducerea directorului Brassai Laszlo, a organizat zilele trecute o sesiune de formare a diriginților claselor a VIII-a, fiind consiliați pentru ca în perioada următoare să poată la rândul lor să ofere consiliere și sprijin părinților și elevilor în ceea ce privește alegerea celei mai bune oferte de școlarizare: „Acesta ar fi primul pas pe care l-am făcut și noi, în paralel cu acele acțiuni de promovare care vin din partea școlilor. Diriginții să fie conștienți că depinde foarte mult de ei cum abordează această problemă, cum discută cu părinții, ei  știu foarte bine care sunt calitățle și aptitudinile copiilor, și trebuie să ofere o reală informare și consiliere fiecărui părinte și elev în parte. Este în primul rând datoria lor. (…) Am spus și anul trecut, absolvenții de clasa a VIII-a chiar dacă nu promovează sau nu participă la examenul de testare națională, este foarte important să continue clasa a VIII-a și să ajungă în clasa a IX-a, să aibă măcar o meserie finalizată după 3 ani de zile.” – a explicat  inspectorul general Kiss Imre.

Pentru elevii din mediul rural care se înscriu în clasa a IX-a, la clasele profesionale,  Statul oferă o serie de facilități. Pe lângă programul guvernamental prin care acestora li se acordă o bursă în valoare de 200 de lei, s-a pus deja problema implementării unui proiect de lege prin care celor înscriși în clasele profesionale să li se asigure masa și cazarea, tocmai pentru a veni în sprijinul acelora dintre ei care ar renunța la continuarea studiilor din lipsa resurselor financiare: „Ar fi bine dacă acest proiect de lege ar deveni lege și s-ar aplica chiar din anul școlar următor, pentru că am mai câștiga câțiva elevi care nu ar mai continua școala dacă nu li s-ar oferi această posibilitate.”- a spus inspectorul general Kiss Imre.

2070 de elevi așteaptă să se înscrie în clasele liceale și profesionale

Potrivit inspectorului general, la nivelul județului Covasna sunt înscriși 2070 de elevi în clasele a VIII-a, dintre care 870 în municipiu. Pentru aceștia au fost pregătite 72 de clase liceale iar Kiss Imre spune că speră ca anul acesta numărul celor care doresc să își continue studiile să fie cât mai mare: „Practic, pentru județul nostru  sunt 72 de clase liceale și profesionale aprobate pentru absolvenții de clasa a VIII-a, care acoperă toată regiunea. Sunt locuri suficiente pentru toți, sunt optimist că poate se vor înscrie mai mulți decât în anul școlar trecut, nimeni nu rămâne neșcolarizat din acest punct de vedere. (…) Eu sunt optimist, aștept să vină elevii și să își continue studiile, pentru că își dau seama că fără școală totuși e mai greu să realizezi ceva în viață și să ai un loc de muncă. (…) Promovăm toate tipurile de clase, atât teoretice cât și profesionale, important este ca fiecare elev, în cunoștința capacităților sale și a dorințelor sale (ce vrea să fie și cum vrea să se realizeze) să se înscrie în clasa potrivită pentru el, în asta să fie ajutat de către diriginte, iar dirigintele este pregătit, consiliat de către colegii noștri de la Centrul județean de Asistență Psihopedagogică.”

Etapele de înscriere sunt aceleași ca și în anii anteriori, iar broșurile pe care toți elevii de clase terminale din învățământul gimnazial le vor primi până la finalul acestei săptămâni conțin fiecare pas care trebuie parcurs în vederea înscrierii în învățământul liceal.

Târg educațional dedicat promovării școlilor

Tot în ideea promovării continuării formelor de învățământ, anul acesta, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean va avea loc prima ediție a târgului educațional dedicat promovării școlilor. Târgul, organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, se va desfășura  în perioada 19-20 mai, în piața centrală, unde cele 9 licee din oraș vor avea amplasate standuri. La târg au fost invitate să participe și cele două universități din oraș, Universitatea Babes-Bolyai și Universitatea Sapientia, iar elevii vor veni cu pliante și cu prezentări ale școlilor din care fac parte: „Vrem ca piața centrală să devină piața educației pentru două zile. (…) Vrem ca nu numai elevii de clasa a VIII-a să ajungă acolo, ci toți tinerii care trec pe acolo, pot fi și de clasa a VI-a și de clasa a XI-a, principalul este să venim și noi spre tineri, să ajungem acolo unde sunt și ei de obicei. (…) Ar fi o noutate, să sperăm că va fi un real succes, mai ales pentru părinți și pentru elevi, pentru că lor li se adresează acest târg.”

Primăria va asigura spațiul necesar, un cort, și racordarea la curentul electric, iar târgul se va desfășura între orele 10:00 și 16:00.

Ioana Ardeleanu  . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail