Cinci elevi covăsneni s-au calificat la olimpiada națională de istorie, în urma participării la etapa județeană a competiției. Dintre aceștia, patru sunt elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar un elev, de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc.

Etapa județeană a olimpiadei de istorie s-a desfășurat sâmbătă, 17 martie, la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, fiind adresată elevilor din clasele VIII- XII.

„La etapa națională se califică doar elevul care a obținut locul I, din fiecare an de studiu, și cel puțin media 9.”- ne-a spus inspectorul de specialitate „istorie – culte”, prof. Victor Sibianu.

La eveniment au participat 62 de elevi din județ. Dintre aceștia, cinci s-au calificat la etapa națională. Este vorba despre Andra Tăbăraș, elevă în clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care, îndrumată de prof. Adriana Bota, a obținut nota 9,4 – Premiul I; Alexandru Nivnea, elev în clasa a IX-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care, pregătit de prof. Maria Băilă (director adjunct al Colegiului), a obținut nota 10 și premiul I; eleva Kovacs Minka Karola, de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, în clasa a X-a, care, pregătită de prof. Bejan Andras a obținut nota 9,6 și premiul I; Tudor Goicea, din clasa a XI-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu, elev care, pregătit de prof. Romeo Negrea, a obținut nota 9.2 și premiul I; și elevul Adrian Papuc, din clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care, coordonat de prof. Maria Băilă, a obținut nota 9.4 și premiul I.

Subiectele nu au fost ușoare.

„Subiectele la istorie, la olimpiadă, au un grad  de dificultate ridicat, ca la orice olimpiadă; se cer și informații,  însă, mai degrabă se evaluează capacitatea elevilor de a gândi istoric, de a vedea relațiile de cauzalitate, de a analiza un text istoric. Se dau texte istorice, surse istorice, documente istorice, pe de-o parte, și pe de altă parte, se dau anumite citate din scrierile unor istorici și pe baza acestor surse istorice, elevilor li se pun întrebări, întrebări grele. A doua parte a variantei de subiect, este eseu structurat, pe o tematică. ”- ne-a spus domnul inspector Victor Sibianu.

Din cei patru elevi calificați la etapa națională, patru sunt de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu. Potrivit conducerii unității de învățământ, și la alte discipline elevi ai Colegiului s-au calificat la etapa națională:

„Toate aceste rezultate ne bucură, mai ales în calitate de director, spun, pentru că sunt și la celelalte discipline rezultate foarte bune și avem calificări la aproape toate disciplinele, până în momentul de față – începând cu limba engleză, limba germană, geografie, fizică, științele pământului, istorie – deci, peste tot avem elevi calificați la faza națională, la fazele superioare. La istorie, normal că mă bucură, pentru că sunt foarte mulți elevi pregătiți de mine, dar și de către colegii mei. De exemplu, la clasa a XI-a avem un elev calificat la faza națională, care a fost pregătit de către domnul profesor Romeo Negrea, iar la clasa a VIII-a, avem o elevă calificată la faza națională, pregătită de către doamna profesoară Adriana Bota. Bineînțeles că mă bucură și elevii mei!”- ne-a declarat ieri, doamna Maria Băilă, prof. de istorie și director adjunct al Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Rezultatele nu ar fi fost posibile fără eforturi suplimentare, atât din partea elevilor, cât și din partea dascălilor, dar și pasiune pentru acest domeniu.

„În spatele acestor rezultate stau foarte multe eforturi, ori, indiferent de rezultatele pe care elevii le obțin, participarea la olimpiada județeană implică o muncă suplimentară din partea acestor copii. Normal că ne bucurăm pentru orice participare, iar dacă reușesc să obțină rezultate deosebite, ne bucurăm și mai mult. Istoria este o disciplină care nu este comparată cu matematica sau cu alte discipline reale și, totuși, ne bucurăm că sunt elevi care se apleacă spre studiul acestei discipline. Ca profesor de istorie, nu pot decât să fiu foarte, foarte bucuroasă, pentru că în fiecare an, colegiul nostru este reprezentat la faza superioară. Aceste rezultate implică ore întregi de muncă; muncă suplimentară, cum spuneam. Acești elevi muncesc în plus. Fiind o competiție, cerințele sunt mult mai dificile și elevii trebuie, clar, să se pregătească suplimentar – să citească mai mult, să lucreze mai ales pe sursa istorică, pe documente, pe texte la prima vedere, să facă conexiuni logice, să le interpreteze. Este și o muncă grea, dar și o muncă interesantă și plăcută, în același timp. Să descoperi trecutul, eu cred că este un lucru frumos!”- a spus prof. Maria Băilă.

Unul dintre elevii dumneaei, Alexandru Nivnea, din clasa a IX-a, s-a calificat cu nota 10 la etapa națională.

„Nivnea Alexandru este în clasa a IX-a, la profil matematică-informatică, dar este un elev pasionat de istorie. Aș putea spune că la fel este și elevul Papuc Adrian, din clasa a XII-a, pentru că el reprezintă, practic, județul pentru a V-a oară la această olimpiadă (a participat începând din clasa a VIII-a, în fiecare an, la națională). Pasionat este și Goicea Tudor, din clasa a XI-a, pasionată este și eleva din clasa a VIII-a. Toți sunt pasionați. Ca să înveți istorie, eu zic că trebuie să îți placă, în primul rând, să ai o aplecare spre acest domeniu.”- a spus prof. Maria Băilă.

Elevi bine pregătiți

Elevii care s-au prezentat la această olimpiadă, au fost bine pregătiți, după cum arată, în general rezultatele. Inspectorul de specialitate Victor Sibianu a declarat că:

„Am remarcat că anul acesta nu au fost elevi foarte mulți, dar au cei care au venit au fost foarte bine pregătiți, cu mici excepții. În general, elevii au venit pregătiți; cei care au venit, au venit pentru că le place istoria.”

Și alte rezultate – obținute de participanții la olimpiada de istorie- sunt frumoase. Spre exemplu, eleva Marko Agnes, elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Gaal Mozes” din Baraolt, sub îndrumarea prof. Kolumban Agneta, a obținut nota 9,2 și premiul II; elevul Adrian Florin Brătulescu, tot elev în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, pregătit de prof. Anca Preda,  nota 8 și premiul III.

La clasa a IX-a, eleva Zsunkuly Andrea, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, pregătită de prof. Maria Băilă, a obținut 9.6 și premiul II; eleva Sarany Kriszta Bea, de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, coordonată de prof. Bejan Andras, a obținut 9,4 și premiul III; eleva Denisa Cucu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonată de prof. Maria Băilă, a obținut 8.8 – Mențiune și tot mențiune – la clasa a IX-a, a obținut și Varga Peter, elev al Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV), coordonat de  prof. Adriana Bota, cu nota 8,3.

La clasa a X-a, eleva Alexandra Macovei, de la CNMV, coordonată de prof. Maria Băilă, a obținut 9.3 – premiul II; eleva Szocs Brigitta, de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, coordonată de prof. Bejan Andras, a obținut 9.2 și premiul III, iar eleva Dezso Boglarka, de la același liceu și având același îndrumător, a obținut mențiune, cu nota 9. Mențiune, la clasa a X-a, a obținut și Ballo Ignac-Norbert, de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, care, coordonat de prof. Mar Istvan, a obținut nota 9; dar și eleva Andra Floroian, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonată de prof. Maria Băilă,  a obținut nota 9 și Mențiune. Cu nota 8.8, mențiune a obținut și eleva Bogozi Henrietta, de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, clasa a X-a, coordonată de prof. Bejan Andras. 8,8 și Mențiune a obținut la clasa a X-a și eleva Denisa Ungureanu, de la CNMV, coordonată de prof. Maria Băilă. Cu nota 8, eleva Locsei Renata, de la Liceul „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, clasa a X-a, coordonată de prof. Tanczos Szende- Iren, a obținut Mențiune.

La clasa a XI-a, elevul Teglas Hunor, de la Colegiul Național „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, coordonat de prof. Penzes Lorand Istvan, a obținut nota 8,75 și Premiul II; eleva Andreea Murea, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”- Întorsura Buzăului, coordonată de prof. Petruța Cristea, a obținut nota 8,6 și premiul III; eleva Csutulja Monika, de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, coordonată de prof. Mar Istvan, a obținut nota 8,5 și mențiune. Cu nota 8,05, elevul Tanko Szabolcs, de la Colegiul Național „Szekely Miko”, coordonat de prof. Penzes Lorand Istvan, a obținut Mențiune;  și tot Mențiune a obținut, cu nota 8, elevul Alexandru Ionuț Hosu, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, coordonat de prof. Cristea Petruța.

La clasa a XII-a, eleva Bartha Orsolya, de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, a obținut, sub coordonarea prof. Mar Istvan, nota 9,2  și premiul II; eleva Eross Reka, de la același liceu, sub coordonarea aceluiași profesor, a obținut nota 8,5 și premiul III. Eleva  Csoma Maria-Emoke, de la aceeași instituție și pregătită de același cadru didactic ca și celelalte două eleve, a obținut nota 8.2 și Mențiune. Tot mențiune au obținut și două eleve de la Liceul Teologic Reformat – Târgu Secuiesc, coordonate de prof. Farkas Ferenc. Este vorba despre eleva Cseh Melita, care a obținut nota 8,1; eleva Szurkos Johanna – care a obținut nota 8.

Precizăm că rezultatele prezentate sunt cele de dinainte de contestații și pot fi consultate accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, www.isj.educv.ro.

Etapa națională va avea loc la Alba Iulia și va avea loc în perioada vacanței de primăvară, conform informațiilor oferite de inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Covasna, prof. Victor Sibianu.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail