Proiectul intitulat „Educație – Cunoaștere – Dezvoltare” implementat în perioada Mai – Noiembrie 2021 de către Asociația Turul Madár din Sfântu Gheorghe este al 5-lea proiect cu profil similar, adresat copiilor din medii dezavantajate, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul sus-numit a vizat dezvoltarea receptivității artistice și a gândirii critice, în rândul a 140 de copii cu oportunități reduse și probleme sociale majore din mediul rural (Aita Mare, Aita Medie, Chichiș, Boroșneu Mare, Calnic și Ghelința) și urban (Sfântu Gheorghe, Baraolt) din județul Covasna, prin activități educaționale axate pe diferite arii specifice, cum sunt: arta teatrului de păpuși, literatura creativă, arte vizuale – foto/video.
Pentru demararea activităților educaționale au fost implicați parteneri și colaboratori ai asociației promotoare pe durata proiectului. Pentru spectacolele de teatru de păpuși a fost implicat partenerul Teatrul de păpuși Cimborák, pentru demararea activităților axate pe literatură creativă a fost implicat Konát Eszter – pedagog, expert în pedagogia Waldorf și pentru activitățile foto/video Raymond Gheorghită – fotograf/creator de filme scurte a fost contractat.
Consideram ca nevoia de programe educaționale non-formale, axate pe transmiterea valorilor culturale sunt un pas important în contribuția la dezvoltarea personalității generației viitoare. Lipsa infrastructurii locale, problemele sociale masive, situație financiară precară a familiilor și lipsa de personal motivat în școli, respectiv un program școlar supraîncarcat agravează procesul de implicare a copiilor în diferite programe extrașcolare sau evenimente culturale. Proiectul actual asigură o continuitate a programelor Berde Mózsa a asociației, motivează copii și educatorii voluntari participanți la programe și asigură o durabilitate a programelor constante în mediul rural din județul Covasna.
Pandemia COVID-19 a agravat mult procesul de implementare a proiectelor din acest an și anul precedent, fiindcă adaptarea la măsurile impuse de autorități și adaptarea față de percepția cadrelor didactice despre activitățile extrașcolare a pus echipa asociației în situații dificile, de a găsi soluții potrivite pentru grupul țintă, parteneri, colaboratori și finanțator. Totuși considerăm indispensabil să subliniăm importanța menținerii unei continuități a programelor noastre, chiar dacă necesită eforturi suplimentare din partea tututor implicați: copii, părinți, educatori, voluntari, parteneri și finanțator.
Asociația „Turulmadár”