Analiza efectuată de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna (CCI) asupra principalilor indicatori economici ai judeţului nostru, în primele şapte luni ale acestui an, arată că tendinţele de revenire, semnalate după primele patru luni ale acestui an, continuă.
Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2011, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 7,3%, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
În ceea ce priveşte exportul, datele provizorii din primele cinci luni ale anului în curs arată că volumul total al exporturilor realizate de firmele din judeţul Covasna a fost de 106,8 milioane euro, cifră ce reprezintă o creştere de aproape 21% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
În primele cinci luni şi importurile au fost mai mari cu peste 16%, volumul acestora cifrându-se la 123,6 milioane euro.
După o perioadă de regres sau de stagnare, domeniul construcţiilor a luat “un mic avânt” în acest an. Astfel, în primele şapte luni, la nivelul judeţului Covasna numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a fost cu 22% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, fiind înregistrate un număr de 172 de autorizaţii.
În primul semestru al acestui an au fost finalizate 71de locuinţe, aproape tot atâtea cîte în anul trecut, în perioada similară.
Potrivit preşedintelui CCI Covasna, Herman Rosner, “În condiţiile unor ‘nori negri’, a perturbărilor care se conturează în economia mondială şi, nu în ultimul rând, în cea Europeană, iniţierea unor măsuri guvernamentale care să susţină revenirea fragilă a economiei este mai mult decât necesară, începând de la spijinirea IMM-urilor, efectuarea unor investiţii majore în infrastructură, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor Europene şi, nu în ultimă instanţă, asigurarea creşterii consumului intern de produse şi servicii interne, paralel cu sprijinirea producătorilor pentru identificarea de noi pieţe externe pentru export, altele decât cea a UE“.
La nivelul judeţului Covasna, dincolo de realizările notabile în accesarea fondurilor Europene există, în continuare, rezerve importante. Şi asta ca urmare a faptului că, la accesarea finanţărilor acordate prin Programul Operaţional Regional (POR), la nivelul ţării, judeţul Covasna se situează pe penultimul loc, înainte de Ialomita, cu un nivel de semnare de contracte în valoare de doar 29,6 milioane euro, sumă ce reprezintă 4,4% din cele 666,6 milioane euro contracte la nivel de Regiune Centru, din 2007 şi până în prezent. Asta în timp ce, în judeţul Harghita se consemnează 110 milioane euro, la Mureş 77 milioane euro, la Braşov 253 milioane euro, iar la Sibiu 87,7 milioane euro, se arată în analiza CCI Covasna.
Ana Alina Costache