ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE ORA 21:30 – Moderna recunoaşte că a primit un raport de la Departamentul de Sănătate Publică din California (CDPH) care arată că mai multe persoane dintr-un centru de vaccinare din San Diego au fost tratate pentru posibile reacţii alergice după vaccinare dintr-un lot de vaccin COVID-19 Moderna. Compania cooperează pe deplin cu CDPH în investigarea acestor evenimente adverse raportate, relatează Zerohedge.

Moderna nu a fost anunţată dacă există alte alte evenimente similare din alte centre de vaccinare care ar fi putut administra vaccinuri din acelaşi lot sau din alte loturi. Moderna a confirmat că au fost produse un total de 1.272.200 de doze în lotul 041L20A, cu aproape un milion de doze (964.900) distribuite deja la aproximativ 1.700 de locuri de vaccinare din 37 de state. Potrivit CDPH, aceasta include mai mult de 330.000 de doze din acest lot distribuite către 287 de furnizori din statul California. Un total de 307.300 de doze rămân depozitate şi nu sunt încă distribuite.

În timp ce Moderna a spus că nu ştie câte doze ar fi putut ajunge în braţele oamenilor, a raportat că lotul a fost expediat între 4 ianuarie şi 8 ianuarie şi, prin urmare, se aşteaptă ca o parte semnificativă a dozelor distribuite să fi fost deja utilizate . Această investigaţie este încă în desfăşurare şi Moderna lucrează îndeaproape cu FDA şi CDC pentru a înţelege cazurile clinice.

Preţul acţiunilor Moderna a scăzut cu aproximativ 4% după această ştire.

La ordinul epidemiologului de stat Dr. Erica S. Pan şi al Departamentului de Sănătate Publică din California, vaccinurile ar trebui depozitate până la efectuarea unei investigaţii adecvate. Lotul în cauză este Moderna Lot 041L20A.

Vaccinul COVID-19 a fost legat de alte cazuri de urgenţe medicale grave, nu doar în SUA, ci în Europa şi în alte părţi ale lumii.

În decembrie, un medic din Boston a declarat că a suferit una dintre cele mai grave reacţii alergice pe care le-a experimentat vreodată după ce a primit vaccinul Moderna, descriind episodul ca fiind un pericol pentru viaţă, în timp ce un medic din Miami a murit din cauza unei reacţii alergice de la vaccin.

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 20:20 – Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă: „Vom aştepta rezultatele din Norvegia şi, în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări în acest sens, cu siguranţă, ele vor fi cunoscute şi de noi şi de opinia publică”.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă: „Pot să vă spun că în Norvegia, zilnic, în centrele rezidenţiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane extrem de fragile, persoane cu vârstă de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale. Trebuie să reamintim faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 previne îmbolnăvirea prin COVID-19 şi nu previne, din păcate, decesul prin alte cauze, prin alte boli. Asocierea întâmplătoare (…) între momentul vaccinării şi instalarea decesului din alte cauze medicale poate să ridice această suspiciune pe care şi colegii din Norvegia au ridicat-o. Este o analiză în curs, însă la acest moment nu există semnal sau vreun semnal că ar exista o relaţie de cauzalitate între vaccinare, respectiv instalarea acelor decese. Şi vă dau o situaţie ipotetică: o persoană se poate vaccina şi peste două zile, indiferent de vârsta ei, poate să aibă un accident rutier şi să-şi piardă viaţa. Nu înseamnă că s-a întâmplat din cauza acelui vaccin. Din păcate, sunt boli terminale, sunt boli foarte grave, care practic au parcursul lor natural, care este puţin influenţat sau mai puţin influenţat de actul medical propriu-zis. Din acest punct de vedere, nu s-a stabilit la acest moment o relaţie de cauzalitate. Vom aştepta rezultatele din Norvegia şi, în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări în acest sens, cu siguranţă, ele vor fi cunoscute şi de noi şi de opinia publică. Dar, repet, nu avem semnale de existenţa unei relaţii de cauzalitate.”

[Nota redacţiei: Precizăm că Agenţia Norvegiană a Medicamentelor a afirmat într-o postare pe propriul site că săptămânal în caminele de bătrâni din Norvegia mor peste 300 de persoane, nu 400 cum a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2]

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 20:00 – În Germania, Institutul Paul Ehrlich anunţă că analizează cazurile a 10 persoane care au decedat la scurt timp după vaccinare, conform n-tv.de.

Mai mulţi bolnavii vârstnici din Germania au murit în termen de patru zile de la imunizare, a raportat institutul responsabil pentru vaccinuri şi medicamente biomedicale.

„Pe baza datelor pe care le deţinem, presupunem că principalele cauze ale deceselor au fost bolile pacienţilor”, a declarat Brigitte Keller-Stanislawski. Până în prezent, peste 800.000 de persoane din Germania au primit prima doză de vaccinare.

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 19:00 – Microsoft şi Oracle dezvoltă „paşapoartele digitale de vaccinare”

Giganţii din Sănătate şi IT, inclusiv Microsoft şi Oracle, creează „paşapoarte de vaccinare”, cu care oamenii să poată dovedi că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Aceste paşapoarte ar putea fi folosite pentru îmbarcarea în avioane şi pentru a merge la serviciu, la şcoală, la magazine alimentare, la concerte live şi la evenimente sportive, potrivit Business Insider.

Potrivit sursei citate, marile companii, organizaţiile de sănătate şi organizaţiile nonprofit au anunţat că lucrează împreună pentru a crea paşapoarte digitale de vaccinare, astfel încât oamenii să poată dovedi statutul lor de imunizare împotriva COVID-19.

The Vaccination Credential Initiative, o coaliţie care include Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems şi Clinica Mayo a declarat că dezvoltă standarde tehnologice pentru a permite oamenilor să acceseze dosarele de imunizare şi să verifice dacă şi-au făcut vaccinul, potrivit Business Insider

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 18:10, BUCUREŞTI – În ultimele 24 de ore au fost vaccinate, în România, 34.807 persoane

Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, situaţia din ziua de 19 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 34.807, la un număr de 34.807 persoane din care:

– 34.136 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 671 persoane vaccinate cu 2 doze.

2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 270.046, la un număr de 267.424 persoane din care:

– 264.802 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 2.622 persoane vaccinate cu 2 doze.

3. Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 62 reacţii comune şi minore, din care:

– 15 reacţii de tip local;

– 47 reacţii generale.

4. Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):

871 reacţii comune şi minore, din care:

– 317 reacţii de tip local cu durere la locul injectării;

– 554 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 16:23 – Alte ţări, inclusiv Germania şi Israel, au raportat, de asemenea, decese la persoanele care au fost vaccinate recent, fără a identifica legăturile cauzale. Comitetul consultativ pentru vaccinuri numit de guvernul din Hong Kong a declarat că solicită mai multe date de la guvernul norvegian şi de la guvernul german cu privire la incidentele care au implicat vaccinarea cu Pfizer-BioNTech, relatează Bloomberg.

Experţii au prezis devreme că decesele după vaccinări la pacienţii cu risc crescut ar putea provoca confuzie.

„Vârsnicii mor şi mor des şi nu cred că oamenii îşi dau seama de asta”, a spus Keipp Talbot, profesor de medicină la Universitatea Vanderbilt, care sfătuieşte Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor cu privire la utilizarea vaccinului. „”Îngrijorarea mea a fost că vom introduce vaccinul şi oamenii ar putea crede că acesta cauzează decese”.

Talbot a fost singura persoană din grupul consultativ al CDC care a recomandat să nu ofere vaccinuri Covid-19 mai întâi persoanelor în vârstă şi bolnavilor din căminele de bătrâni – nu pentru că era îngrijorată că vor fi răniţi, a spus ea, ci pentru că era îngrijorată de faptul că inevitabilul decesele la scurt timp după vaccinare ar reduce încrederea în vaccinuri. Talbot a spus că, de asemenea, a considerat că ar fi mai important să vaccineze persoanele din jurul bătrănilor şi bolnavilor.

O analiză cheie ar fi compararea numarului de persoane care mor de obicei intr-o casa de batrani cu numarul celor care mor la scurt timp dupa ce au primit un vaccin Covid, a spus Talbot.

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 14:45 – ANEXA C: Caracteristicile potenţiale ale reacţiilor alergice, ale reacţiilor vasovagale şi ale efectelor secundare ale vaccinului după vaccinarea cu ARNm COVID-19 conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor SUA

La pacienţii care dezvoltă simptome post-vaccinare, determinarea etiologiei (inclusiv reacţia alergică, reacţia vasovagală sau efectele secundare ale vaccinului) este importantă pentru a determina dacă o persoană poate primi doze suplimentare de vaccinuri ARNm COVID-19. Următorul tabel este menit să servească drept resursă, dar poate să nu fie exhaustiv, iar pacienţii să nu aibă toate semnele sau simptomele.

După decesele din Norvegia, experţii în sănătate solicită suspendarea vaccinării cu Pfizer

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 14:40 – ANEXA B: Ingrediente incluse în vaccinurile ARNm Pfizer-BioNTech şi Moderna COVID-19

O reacţie alergică imediată la orice componentă sau doză anterioară a unui vaccin mRNA COVID-19 este o contraindicaţie a vaccinării atât cu vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât şi cu cele Moderna. Mai jos găsiţi o listă cu ingrediente pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna, conform prospectului.

După decesele din Norvegia, experţii în sănătate solicită suspendarea vaccinării cu Pfizer

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 14:30 – ANEXA A: Triajul persoanelor pentru vaccinarea cu ARNm COVID-19 conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor SUA

– Se referă numai la vaccinurile ARNm COVID-19 autorizate în prezent în Statele Unite (adică vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna COVID-19)

– Reacţia alergică imediată la un vaccin sau la un medicament este definită ca orice semne sau simptome legate de hipersensibilitate în concordanţă cu urticarie, angioedem, suferinţă respiratorie (de exemplu, respiraţie şuierătoare, stridor) sau anafilaxie care apar în termen de patru ore de la administrare.

^ Revenim cu Anexa B pentru a vedea lista de ingrediente. Notă: Polietilen glicolul (PEG), un ingredient în ambele vaccinuri mRNA COVID-19, este legat structural de polisorbat şi poate apărea hipersensibilitate cu reacţie încrucişată între aceşti compuşi. Informaţii despre ingredientele unui vaccin sau ale unui medicament (inclusiv PEG, un derivat PEG sau polisorbaţi) pot fi găsite în prospect.

# Aceste persoane nu ar trebui să primească vaccinarea ARNm COVID-19 în acest moment decât dacă au fost evaluate de un alergolog-imunolog şi se stabileşte că persoana respectivă poate primi vaccinul în siguranţă (de exemplu, sub observaţie, într-un cadru cu îngrijire medicală avansată disponibilă)

După decesele din Norvegia, experţii în sănătate solicită suspendarea vaccinării cu Pfizer

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 12:40 – România, în topul vaccinării: este pe locul 18 în lume şi pe locul 6 în UE

România este în partea de sus a clasamentului în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19. La nivel global este pe locul 18, conform statisticilor Bloomberg, în condiţiile în care acestea iau în considerare şi UE, ca entitate, şi ţările membre. Dintre ţările Uniunii Europene România este pe locul 6, relatează Digi24.

Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie şi nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.

Pe primul loc se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinaţi, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, şi Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizaţi.

Dintre ţările UE, pe primul loc este Italia, cu 1,1 milioane de vaccinuri făcute, urmată de Germania, cu peste un milion, Spania, cu aproape 769.000 de oameni imunizaţi, Polonia – 457,303, Franţa – 422,127 şi România, cu 205,060 de oameni vaccinaţi până în 17 ianuarie.

Acest top este făcut pe baza numărului de doze de vaccin care au fost folosite până acum pentru imunizarea populaţiei.

În ceea ce priveşte procentajul locuitorilor vaccinaţi, pe primul loc este Israelul, care a reuşit să imunizeze, 25,9% din populaţie, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetăţeni vaccinaţi. Bahrein a vaccinat 9,5% din populaţie, Marea Britanie – 6,45% iar Statele Unite – 4,36%.

România ese printre cele care au imunizat între 1% şi 2% din populaţie, în timp ce multe state nu au ajuns nici la 1%.

În cea mai amplă campanie de vaccinare din istorie, Peste 42,2 milioane de doze au fost administrate în 51 de ţări, potrivit datelor colectate de Bloomberg. Sunt făcute în medie 2,43 milioane de doze pe zi.

În România a început a doua etapă a campaniei de vaccinare, pentru care s-au înscris deja peste 300.000 de oameni. Luni au fost vaccinaţi peste 30.000 de români.

Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, situaţia din ziua de 18 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 30.237, din care număr persoane vaccinate:

cu o doză 29.162

cu 2 doze 1.075

2. Număr total de doze admimnistrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 235.239, din care număr persoane vaccinate:

cu o doză 233.288

cu 2 doze 1.951

3. Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 45 reacţii comune şi minore, din care:

– 14 reacţii de tip local;

– 31 reacţii generale.

4. Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):

809 reacţii comune şi minore, din care:

302 reacţii de tip local cu durere la locul injectării;

507 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

– Menţionăm că 4 reacţii sunt în curs de investigare. Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 12:30 – RĂSTURNARE DE SITUAŢIE: Norvegia anunţă că nu există legături între decesele a 33 de bătrâni şi vaccinul anti-COVID

Autorităţile sanitare din Norvegia au căutat să atenueze îngrijărările legate de siguranţă cu privire la vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, ridicate de moartea unor pacienţi vârstnici, după ce au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, spunând că nu există dovezi ale unei legături directe, potrivit Bloomberg.

Rapoartele iniţiale din Norvegia au stârnit panica, deoarece lumea urmărea apariţia potenţialelor efecte secundare ale vaccinurilor. Medicii spun că este posibil ca efectele secundare ale vaccinului să agraveze bolile pe care aceştia le aveau deja. De asemenea medicii se aşteptau ca rezidenţii căminelor de îngrijire medicală să moară la scurt timp după ce au fost vaccinaţi, deoarece decesele sunt mai frecvente în rândul celor mai fragili şi cei mai bolnavi pacienţi vârstnici, relatează Bloomberg.

„În mod clar, COVID-19 este mult mai periculos pentru majoritatea pacienţilor decât vaccinarea”, a declarat luni Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene pentru Medicamente, adăugând că este dificil de dovedit o legătură între vaccin şi decese. „Nu suntem alarmaţi”, a spus acesta.

În Norvegia, aşa cum a fost relatat pe site-ul www.bursa.ro, 33 de persoane cu vârste mai mari de 75 de ani au murit în urma imunizării, potrivit ultimelor cifre ale agenţiei sanitare norvegiene. Toţi erau deja grav bolnavi, susţin autorităţile. Ţara scandinavă şi-a inoculat aproape toţi rezidenţii din căminele pentru bătrâni, cu peste 48.000 de persoane vaccinate începând de luni după-amiază, potrivit Bloomberg.

(S.B.)

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 11:24 – Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a realizat un raport cu „consideraţii clinice interimare pentru utilizarea vaccinurilor ARNm COVID-19 autorizate în prezent în Statele Unite”. Conform raportului, următoarele grupe de vârstă sunt autorizate să primească vaccinare:

Pfizer-BioNTech: vârste ≥16 ani

Moderna: vârste ≥18 ani

Copiii şi adolescenţii din afara acestor grupe de vârstă autorizate nu ar trebui să primească vaccinarea COVID-19 în acest moment.

Reamintim că între timp, Norvegia şi-a schimbat protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 pentru a lua în calcul excluderea de la vaccinare a persoanelor vârstnice care au boli în fază terminală. Anunţul a fost făcut de BioNTech, relatează Reuters.

• Precizăm faptul că fiecare ţară are libertatea de a selecta propriile criterii de vaccinare

ACTUALIZARE – ASTĂZI, 19 IANUARIE, ORA 10:40 – Datorită reacţiilor alergice severe, California opreşte utilizarea lotului de vaccin Moderna, relatează thestreet.com.

După ce mai multe persoane vaccinate la o clinică din California au avut reacţii alergice severe, oficialii sanitari de stat au spus furnizorilor să întrerupă administrarea dozelor dintr-un lot de vaccin Moderna.

Măsura, făcută „dintr-o abundenţă extremă de precauţie”, înseamnă că 330.000 de doze distribuite către 287 de furnizori din întreaga ţară nu pot fi utilizate.

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE, ORA 19:10 – Norvegia şi-a schimbat protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 pentru a lua în calcul excluderea de la vaccinare a bolnavilor în fază terminală. Anunţul a fost făcut de BioNTech, relatează Reuters.

Biotech a precizat: „Autorităţile sanitare norvegiene şi-au modificat acum recomandările în ceea ce priveşte vaccinarea bolnavilor terminali (8 sau mai mult pe Scala de fragilitate clinică).”

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare larg utilizat în îngrijirea persoanelor în vârstă şi defineşte pacienţii de nivel 8 ca fiind aproape de sfârşitul vieţii şi, în general, care nu se mai pot „recupera nici după cele mai minore boli”.

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE, ORA 18:00 – Numărul morţilor vaccinaţi din Norvegia a ajuns la 33. Şi alte ţări, inclusiv Germania şi Israel, au raportat, de asemenea, decese la persoanele care au fost vaccinate recent dar nu s-a identificat până la momentul actual daca acestea au fost provocate de vaccin, relatează Bloomberg.

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE – Dr. Gerard Delepine: „Rezultatele actuale ale vaccinului Pfizer în rândul populaţiilor israeliene şi britanice ridică într-adevăr temerile unei catastrofe de sănătate în urma vaccinării, iar alerta norvegiană creşte îngrijorarea”

Doctorul Gerard Delepine a declarat pentru Francesoir:

„Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică: «Pentru cei mai fragili oameni, chiar şi efectele secundare relativ uşoare pot avea consecinţe grave. Pentru cei care oricum au o durată de viaţă foarte scurtă, beneficiile vaccinului pot fi marginale sau irelevante», iar Institutul Naţional de Sănătate Publică a modificat ghidul de vaccinare împotriva coronavirusului, adăugând noi sfaturi de precauţie cu privire la vaccinarea persoanelor vârstnice fragile.

Peter Doshi avertizase în noiembrie: «să aşteptăm până când avem datele complete de testare», deoarece anunţurile despre victoria industriei sunt imprecise şi incomplete. El a reamintit, de asemenea, că studiile nu au cercetat singurul criteriu relevant, mortalitatea, ci doar numărul de cazuri bazate pe teste adesea false: «lumea a pariat totul pe vaccinuri pentru a oferi o soluţie la pandemie, dar încercările nu sunt axate pe demonstrarea faptului că vor fi sigure».

În concluzie, guvernul ar trebui să fie felicitat pentru încetineala sa în generalizarea vaccinării anti-covid. Rezultatele actuale ale vaccinului Pfizer în rândul populaţiilor israeliene şi britanice ridică într-adevăr temerile unei catastrofe de sănătate în urma vaccinării, iar alerta norvegiană creşte îngrijorarea.

Să mulţumim în avans voluntarilor francezi care urmează să fie vaccinaţi: aceştia vor constitui cobaiii din studiul de fază 3, pe care laboratorul trebuia sa îl facă înainte de comercializare. Datorită lor şi a riscurilor pe care şi le asumă, în câteva luni vom putea avea o idee mai bună despre avantajele şi dezavantajele reale a vaccinului.”

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE – Rapoartele Norvegiei despre câteva zeci de persoane în vârstă care au murit după ce au fost vaccinaţi cu Pfizer ridică îngrijorări în rândul unor naţiuni asiatice, conform Bloombergquint.com.

Prim ministrul Prayuth Chan-Ocha a declarat că Thailanda „nu se va grăbi să obţină vaccinurile care nu au fost testate complet şi refuză să fie o ţară experimentală”.

Thailanda nu are comenzi pentru un vaccin de la Pfizer, dar a încheiat oferte pentru Sinovac şi AstraZeneca. Autoritatea de reglementare medicală din Australia a declarat că va solicita informaţii de la Pfizer şi autorităţile norvegiene de sănătate, în timp ce ministerul de externe al ţării va contacta guvernul norvegian pentru a discuta problema.

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE – Autorităţile din Filipine speră că decesul persoanelor din Norvegia nu va afecta autorizarea vaccinului Pfizer, relatează gmanetwork.com.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque, a declarat astăzi că speră ca decesele raportate ale unor persoane în vârstă din Norvegia după ce au primit vaccinul COVID-19 de la Pfizer-BionNTech nu vor afecta Autorizaţia de Utilizare de Urgenţă din Filipine.

Harry Roque, a subliniat importanţa acordării protecţiei filipinezilor de COVID-19, în ciuda raportului negativ.

„Sper că nu va afecta Autorizaţia de Utilizare de Urgenţă Pfizer, deoarece este foarte important ca această protecţie să fie acordată poporului nostru”, a spus el.

Pentru Roque, nici un vaccinu nu pot pretinde că are 100% siguranţă şi eficacitate.

„De aceea, avantajul utilizării vaccinului depăşeşte dezavantajul”, a spus el.

ACTUALIZARE – 18 IANUARIE – Agenţia Norvegiană a Medicamentelor a comunicat ieri: Studiile ample făcute pe Comirnaty (BioNTec / Pfizer) nu au inclus pacienţi cu boli cronice şi au inclus puţini participanţi cu vârsta peste 85 de ani

„Toate rapoartele despre reacţiile adverse suspectate cu rezultate fatale după vaccinare sunt evaluate cu atenţie.

Rapoartele sugerează că reacţiile adverse frecvente la vaccinurile cu ARNm, cum ar fi febra şi greaţa, ar fi putut contribui la un rezultat fatal la unii pacienţi fragili, spune Sigurd Hortemo, medic şef la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente.

Studiile ample făcute pe Comirnaty (BioNTec / Pfizer) nu au inclus pacienţi cu boli instabile sau acute – şi au inclus puţini participanţi cu vârsta peste 85 de ani. În Norvegia, acum vaccinăm persoanele în vârstă şi persoanele aflate în casele de îngrijire medicală cu boli grave, prin urmare, este de aşteptat să se producă decese aproape de momentul vaccinării. În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de îngrijire medicală şi în instituţii de îngrijire pe termen lung.

Toate decesele care apar în primele câteva zile de vaccinare sunt atent evaluate. Nu putem exclude faptul că reacţiile adverse la vaccin care apar în primele zile după vaccinare (cum ar fi febra şi greaţa) pot contribui la evoluţia mai gravă şi la rezultatul fatal la pacienţii cu boală subiacentă severă.

Agenţia norvegiană pentru medicamente şi Institutul Naţional de Sănătate Publică evaluează împreună toate rapoartele despre reacţiile adverse suspectate. Drept urmare, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare covid-19 cu sfaturi mai detaliate privind vaccinarea persoanelor în vârstă care sunt fragile”, conform unui comunicat emis de Agenţia Norvegiană a Medicamentelor .

ACTUALIZARE – Reprezentantii Pfizer au declarat ca au aflat de situatia din Norvegia si ca, impreuna cu cei de la BioNTech si cu reprezentantii Instutului Norvegian de Sanatate Publica, investigheaza cazurile de decese corelate cu vaccinul anti-COVID. Reprezentantii agentiilor sustin ca „pana acum, numarul de incidente asociate vaccinului nu este unul ingrijorator”, relatează instituţiile publice de sănătate din Norvegia şi presa străină.

„Stim ca au mai fost raportate astfel de cazuri si in alte tari dar inca nu avem detalii despre acele cazuri”, au mai spus reprezentantii Agentiei de Medicamentelor din Norvegia.

Acestia au mai declarat: „De asemenea, campaniile de vaccinare din celelalte tari au proritati diferite, in functie de ce categorii de persoane sunt vaccinate, fapt ce poate afecta raportarea efectelor adverse sau chiar a deceselor.”.

„Agentia Norvegiana a Medicamentelor a transmis, inainte de inceperea campaniei de vaccinare, ca exista un risc de deces sau de efecte adverse atunci cand sunt vaccinati cei in varsta sau cei bolnavi. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca exista o asociere clara intre vaccin si deces. De asemenea, in contextul acestor decese raportate, am informat asupra faptului ca este posibil ca efectele adverse ale vaccinului sa fi dus catre acest final nefericit”, au conchis reprezentantii Agentiei Norvegiene a Medicamentelor.

ACTUALIZARE – China a criticat mass-media din SUA pentru tăcerea sa asupra celor 23 de morţi din norvegieni care au fost vaccinaţi cu Pfizer-BioNTech

În mod surprinzător, mass-media nu a raportat incidentul imediat, ca şi cum ar fi ajuns deja la un consens. Majoritatea mass-media din SUA şi Marea Britanie şi-au minimizat în mod evident decesele, a relatat Global Times.

În schimb, acele mass-media occidentale majore vor publica imediat orice informaţie nefavorabilă despre vaccinurile chineze şi vor încerca să le amplifice impactul asupra psihologiei publice, mai arată sursa citată.

ACTUALIZARE – Au fost confirmate încă şase decese în Norvegia şi, de asemenea, s-a redus grupul de vârstă considerat a fi afectat la 75 de la 80 de ani, conform Bloomberg.

Norvegia îşi exprimă îngrijorarea din ce în ce mai mult cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la persoanele în vârstă cu afecţiuni de sănătate, după ce a crescut estimarea numărului de persoane care au murit după vaccinăre la 29.

Oficialii norvegieni au declarat că 23 de persoane au murit în ţară la scurt timp după ce au primit prima doză de vaccin. Experţii în sănătate din Wuhan au solicitat Norvegiei şi altor ţări să suspende utilizarea vaccinurilor COVID-19 pe bază de ARNm produse de companii precum Pfizer, în special în rândul persoanelor în vârstă, conform Zerohedge.

Experţii chinezi au declarat că incidentul cu moartea ar trebui evaluat cu prudenţă pentru a înţelege dacă moartea a fost cauzată de vaccinuri sau alte condiţii preexistente ale acestor persoane.

Yang Zhanqiu, virolog de la Universitatea Wuhan, a declarat ieri pentru Global Times că incidentul morţii, dacă s-a dovedit a fi cauzat de vaccinuri, a arătat că efectul vaccinului Pfizer şi al altor vaccinuri pe bază de ARNm nu este atât de bun pe cât se aştepta.

Un imunolog din Beijing, care a solicitat anonimatul, a declarat pentru Global Times că lumea ar trebui să suspende utilizarea vaccinului pe bază de ARNm făcut de Pfizer, deoarece această nouă tehnologie nu a dovedit siguranţă în utilizarea pe scară largă. El nu a recomandat persoanelor în vârstă, în special celor peste 80 de ani, să primească niciun vaccin COVID-19.

Toate acestea reprezintă o problemă, întrucât persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului şi, prin urmare, sunt cele care au cea mai mare nevoie de protecţie. Experţii chinezi din domeniul sănătăţii spun în schimb că celor mai în vârstă şi cei mai fragili ar trebui să li se recomande să ia medicamente pentru a-şi îmbunătăţi sistemul imunitar.

„Pentru cei cu fragilitatea cea mai severă, chiar şi efectele secundare relativ uşoare ale vaccinului pot avea consecinţe grave”, a spus Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Vaccinul Pfizer-BioNTech aprobat la sfârşitul anului trecut a fost utilizat pe scară largă, fiind administrat şi un vaccin similar de la Moderna.