Luna Cadourilor aduce multe bucurii şi surprize agreabile în cele mai plăcute moduri. Pentru melomanii dornici de a se regala avem mai multe „invitaţii” pe care o să vi le devoalăm şi în zilele următoare. Cea mai apropiată ocazie se iveşte  în acest final de săptămână. Mai exact, pe 15 decembrie 2013, respectiv duminică-seara, de la ora 19,00 când celebrul Edvin Marton,violonist şi compozitor maghiar, de origine…ucrainiană (ştiaţi  acest amănunt?)  va concerta în Sala Sporturilor din Braşov.

Devenit foarte popular (şi) în România, mai ales după ce i-a acompaniat pe multiplii campioni de patinaj, Evgheni Pluşenko („ţarul Gheţii”)  şi Stéphane Lambiel, acest  talentat maestru al arcuşului şi viorii poate fi urmărit pe viu într-un Concert Extraordinar de Crăciun, organizat în parteneriat cu două prestigioase instituţii de cultură: ne referim la Filarmonica şi Opera din Braşov.

 Edvin Marton va  apărea într-o dublă postură, atât ca solist, cât şi  ca  dirijor, fiind acompaniat de o  orchestră alcătuită din instrumentişti ai celor două colective artistice braşovene. Sunt, aşadar, toate premisele  că amintitul concert să fie  unul de excepţie.

Puteţi asculta cum sună o vioară „Stradivarius” de…patru milioane de dolari !!!

Şi pentru ca atracţia să fie şi mai mare, precizăm că îndrăgitul muzician va cânta cu cel mai de preţ instrument al său, o vioară „Stradivarius” a cărei valoare se ridică la nu mai puţin de…patru milioane de dolari !!! De aceea este ţinută sub pază strictă, într-o  cutie specială, cu  cifru. Numai că uneori combinaţia de numere este …uitată (!), de aceea Edvin merge în străinătate însoţit de sora sa, devenită astfel un fel de bodyguard cu memorie foarte bună.

 Ca orice personaj ilustru, şi despre marele violonist circulă, aşadar,  asemenea mici legende, anecdote, istorisiri. Unele lansate chiar de el. Bunăoară, ne referim la povestea valoroasei sale viori, cu care ar fi cântat chiar legendarul  Paganini! Vechimea ei se estimează la peste …300 de ani, reprezentând o piesă excepţională  făurită în anul 1697  de vestitului lutier  cremonez, Antonio Stradivarius (1644 -1737).

  Trebuie ştiut că pe lângă viori, făurarul italian a realizat şi alte instrumente cu coarde la fel de preţioase, inegalabile, cum ar fi viole, ghitare, celii. Prin ce sunt atât de speciale aceste piese? Ce secrete ascund ele?, vă veţi întreba, stimaţi cititori mai puţin familiarizaţi cu domeniul muzical.

 Ei bine, există cel puţin două teorii oarecum opuse. Una, foarte răspândită în „folclor”,  spune că  de fapt lemnul şi lacul utilizate ar sta la baza reuşitelor ieşite din comun ale  maestrului Stradivarius. Nu atât meşteşugul său. Altă teorie susţine, din contră, că harul „divin”, inegalabil al constructorului, meşteşugul său dus la perfecţiune, lucrătura sa migăloasă  au contribuit la făurirea şi condolidarea renumelui Stradivarius, faimă ce dăinuie de trei secole. Şi care se amplifică an de an, astfel încât prețul instrumentelor ce poartă această marcă  sporeşte  într-o proporţie geometrică, crescând în trei decenii de… 200 de ori. Ceea ce  însemnă  de 500 de ori greutatea lor în aur!?!

   Dar iată ce a relatat legat de  subiect  violonistul Edvin Marton la o conferinţă de presă:  „Acest instrument  reprezintă o comoară în mâinile mele. Când am câştigat  în 1997 la Montreal, în Canada, Concursul Internaţional «Golden Violin Award»  mi s-a spus că voi primi  drept premiu o vioară Stradivarius. Nu fusese folosită de nimeni în ultimii 50 de ani, fiind închisă în seiful unei bănci. În urmă cu aproximativ trei secole violonistul italian  Niccolò  Paganini  cântase cu ea. De emoţie nu am putut dormi toată noaptea. Iar când am atins vioara pentru prima oară, m-am îndrăgostit imediat de ea. Această dragoste continuă şi în prezent”(…).


Scurtă biografie


   Edvin Marton este, de fapt, un pseudonim al faimolsului muzician. Numele său adevărat este Csűry Lajos, ucrainean de etnie maghiară. S-a nǎscut în mica localitate Tiszaújlak, din Ucraina, în 17 februarie 1974, într-o familie de muzicieni. La numai opt ani şi-a început studiile la Moscova, în Capitala Uniunii Sovietice (pe vremea aceea), reuşind  la Şcoala Centrală de Muzică „Piotr Ilici Ceaikovski”. După absolvirea celebrei Academii muzicale moscovite a urmat o alta, tot prestigioasă, de data aceasta la Budapesta. Apoi în 1994 a trecut Oceanul şi s-a perfecţionat la „Juilliard School of Music” din New York, pentru ca în anul 1995 să absolve şi „Music Academy” din Viena.

     Cum se spune  a ajuns „tobă de carte”.  Imediat după aceea tânărul Edvin Marton a început să cucerească premiu după premiu,  ajungând să-şi treacă în palmares chiar şi un prestigios Emmy, devenind un Nume în elita violoniştilor din întreaga lume. Nu s-a mulţumit doar cu muzica  clasică, ci a abordat şi genuri mai accesibile marelui public, chiar pop şi rock, interpretând în concerte  vestitele valsuri  ale lui Strauss ori piese celebre semnate Brahms, Vivaldi etc.

   A evoluat rând pe rând  pe marile scene de pe Mapamond, ajungând duminică-seara şi la Braşov. Nu rataţi, aşadar, prilejul de a-l asculta şi vedea!

                                                                                              Horia C. Deliu

                      

                   

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail