Zece persoane vor primi anul acesta, din partea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”. O ceremonie în acest scop va avea loc duminică, 23 aprilie (a.c.), în jurul orei 11.00, la Biserica „Sfântu Gheorghe” (biserica din deal), după terminarea Liturghiei ce va fi oficiată cu ocazia Hramului lăcașului de cult, de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, instituit de către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) este oferit anual, din 2003, în preajma sărbătorii marelui mucenic Gheorghe,unui număr de până în 10 persoane aflate în jurul vârstei de 65 de ani,care au avut rezultate, în plan profesional, dar și în plan social, cultural și civic.
Reprezentantul Forumului, dr. Ioan Lăcătușu, a declarat că acordarea titlului de „Cetățean de onoare al comunității românești din municipiul Sfântu Gheorghe” reprezintă „un binemeritat gest de prețuire a unor oameni de cinste și de recunoștință pentru întreaga lor activitate depusă în slujba binelui public”.
„Toate comunitățile umane și-au creat, de-a lungul timpului, modalitățile adecvate pentru cinstirea acelor membri din rândul lor, care au contribuit la perpetuarea și afirmarea valorilor specifice și la prosperitatea generală a unor localități, ținuturi și țări. Așa cum arătam și în anii trecuți, una din cele mai cunoscute forme de cinstire și prețuire a unor personalități locale este și acordarea titlului de <<Cetățean de onoare al unei localități>>. Consilierii români din primele legislaturi ale Consiliului Local Municipal Sfântu Gheorghe au propus și susținut acordarea anuală a titlurilor<<Pro Urbe>>. Cu timpul, această generoasă inițiativă a fost deturnată de la scopul său inițial, fiecare ediție, cu câteva excepții, constituindu-se în tot atâtea prilejuri de discriminare și marginalizare a cetățenilor români din municipiu (…). Inițiativa acordării titlului de <<Cetățean de onoare al comunității românești>>s-a născut pe fondul discuțiilor avute cu Consiliul Local Sfântu Gheorghe, care nu accepta propunerile făcute de comunitatea românească pentru atribuirea premiului<<Pro Urbe>>. În așteptarea normalizării situației, normalizare care s-a și întâmplat după câțiva ani, dar care, din păcate a durat foarte puțin, am convenit ca în paralel cu atribuirea Premiului<<Pro Urbe>> de către Consiliul Local municipal, comunitatea românească să își cinstească oamenii care au făcut lucruri deosebite pe plan profesional și care s-au implicat și în activitatea socială, culturală și civică a comunității românești. În acest context au început să se acorde titlul de <<Cetățean de onoare al comunității românești>>. Între timp, s-a ajuns la o înțelegere cu Consiliul Local, astfel că acesta atribuia în fiecare an patru titluri<<Pro Urbe>>, din care unul era dedicat românilor și comunitatea românească făcea propunerile respective,până acum trei ani când s-a schimbat regulamentul de acordare<<Pro Urbe>>.”- a explicat dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit reprezentanților FCRCHM, titlul de Cetăţean de Onoare al Comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe va ajunge, în cadrul ceremoniei de duminică, 23 aprilie (a.c.), la: avocatul Ioan SOLOMON, fost președinte al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, inginerul Eugen LAZĂR, fost director al Întreprinderii de Țigarete din Sfântu Gheorghe, membru în conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, profesorul Mihai TRIFOI, publicist, membru în conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, șeful Secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști, profesorul, pictorul, sculptorul și autorul unor monumente de for public din Sfântu Gheorghe și din Vâlcele, Pompiliu PLEȘA, profesor de geografie la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Felicia MAREȘ, metodistă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, subinginerul Aurel DRAGOMIR, fost deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al Fundației „Neamul Românesc”, filiala Covasna, educatoarea Adriana MIHALACHE, fost inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, autoare de cărți auxiliare didactice, profesorul de geografie la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Ion RĂDUȚĂ, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și în Corul „Ecclesia” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, colonelul (r)Ioan ANTONESCU, membru în Comitetul parohial al Parohiei Ortodoxe II din Sfântu Gheorghe și economistul Aristotel ZANCU, controlor financiar la Curtea de Conturi Covasna.
Titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești”, acordat după un regulament și după criterii noi, de anul viitor
Dr. Ioan Lăcătușu a declarat că începând de anul viitor, acordarea titlului de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” va fi făcută după un regulament scris, ce prevede și câteva elemente noi. Printre noutățile se numără și scăderea numărului de laureați, de la aproximativ zece, la cinci.
„Conducătorii asociațiilor, ligilor și fundațiilor din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au hotărât să întocmească un regulament de acordare a diplomei de <<Cetățean de onoare al comunității românești>>. Practic, ceea ce am făcut și până acum, statuăm într-un regulament, în sensul că: stabilim cui se acordă diploma, la câte persoane, ce calități trebuie să aibă, când se aprobă titlul, și în contextul acesta, ca noutate, de la anul, vom reduce numărul laureaților. Astfel, anual, titlul se va acorda unui număr de cinci persoane. Am convenit să acordăm acest titlu atât unor cetățeni care la momentul premierii au depășit vârsta de 60 de ani, cetățeni de naționalitate română cu domiciliul în Sfântu Gheorghe sau în alte localități din țară și din străinătate, dar care, ani de zile s-au distins prin activitatea profesională, culturală și civică și au contribuit la bunul renume al comunității românești din Sfântu Gheorghe. Am convenit ca persoanelor cărora li se acordă diploma să fi avut rezultate profesionale bune și o comportare morală corespunzătoare, să –și fi adus direct sau indirect o contribuție importantă la afirmarea comunității românești din Sfântu Gheorghe și să fi participat la manifestările culturale, științifice și civice organizate de instituțiile și asociațiile culturale românești. Ne gândim ca în perspectivă, propunerile de acordare a diplomei să se facă, pe lângă conducătorii asociațiilor ligilor și fundațiilor culturale românești din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, și de către deținătorii diplomei din anii anteriori. Vom organiza o întâlnire în fiecare an, cu aceste persoane. Diploma va fi înmânată în ziua de 23 aprilie, de sărbătoarea marelui mucenic Gheorghe, la terminarea liturghiei la una dintre cele trei biserici ortodoxe din oraș sau la Muzeul Spiritualității Românești. Există și ideea să îmbunătățim momentul acesta eventual cu un spectacol special, dedicat persoanelor omagiate.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, din anul 2003 și până în 2016 au primit titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” 131 de persoane, o bună parte dintre aceștia fiind trecuți la cele veșnice.
„La anul, în cadrul proiectelor dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, la Editura <<Eurocarpatica>>, va apărea un volum cu datele biografice ale tuturor Cetățenilor de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe, pentru a arăta urmașilor <<că am fost, și cum am fost>>, noi românii, în această binecuvântată parte de țară, alături și împreună cu concetățenii maghiari, la început de secol și mileniu. ” – a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Ana Ciorici Costache