În perioada 26 aprilie – 01 mai (a.c.), inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat, cu ocazia evenimentelor desfășurate în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, o serie de controale care au vizat în principal aspectele legate de siguranța alimentelor comercializate în această perioadă.
Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Covasna, în perioada de referință au fost controlate restaurantele, hotelurile și pensiunile din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unități procesatoare de alimente, unități de alimentație publică, dar și obiectivele unde cetățenii petrec ziua de 1 mai în mod tradițional.
Astfel, au fost efectuate în total 49 de controale, iar principalele deficiențe constatate de către inspectorii DSVSA Covasna au fost legate de: igiena genelară a unității; igiena spațiului de lucru și de depozitare a produselor nesatisfăcătoare; lipsa monitărozării temperaturii de păstrare a alimentelor supuse regimului termic; echipamentul de protecție pentru muncitorii din sectorul alimentar incomplet; produse neetichetate sau etichetate necorespunzător; unități fără contract DDD; depozitare aglomerată; depozitarea necorespunzătoare a soluțiilor de spălare și a ustensilelor; carne congelată neetichetată corespunzător; nepăstrarea probelor produselor finite; lipsa etichetării pe produsele finite; existența unor recipiente pentru deșeuri, fără capac; neasigurarea facilităților pentru igienizarea mâinilor angajaților; neprezentarea carnetelor de sănătate; lipsa documentelor de calitate pentru produsele comercializate; depozitarea în spații neînregistrate sanitar-veterinar; existența găleților cu topping de ciocolată expirate.
Potrivit sursei anterior menționate, în urma celor constatate, inspectorii DSVSA Covasna au aplicat două avertismente, au confiscat 15 ouă, 12 kilograme de carne și produse din carne, iar valoarea totală a amenzilor aplicate în cazul a patru dintre operatori se ridică la 3.800 de lei.
Ioana Ardeleanu