Pentru comunitatea din Valea Mare, ziua de ieri a fost una de dublă sărbătoare: cea a hramului bisericii, al Sfinților Mihail și Gavriil, dar mai ales cea în care un număr de 20 de costume populare românești (10 pentru fete și 10 pentru băieți) au fost  dăruite Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din localitate, în vederea folosirii acestora la toate activitățile culturale pregătite de cadrele didactice, împreună cu elevii instituției de învățământ.  

Portul popular reprezintă identitatea românului de la țară, românului autentic, pentru care respectarea tradițiilor și obiceiurilor străbune  sunt sfinte și fac parte din viața de zi cu zi. Fără un costum popular în șifonier, copiii vor uita aceste tradiții, se vor desprinde încetișor de comunitatea din care fac parte, iar moștenirea culturală va muri, odată cu trecerea timpului. Iar ca acest lucru să nu se întâmple, de 2-3 ani costumul popular românesc este purtat cu mândrie de tot mai mulți copii și tineri din localitățile județului Covasna, o parte dintre acestea fiind realizate cu fonduri nerambursabile obținute pe bază de proiecte de finanțare, de la Consiliul Județean Covasna, de diferite organizații  neguvernamentale.

Ideea și dorința îmbrăcării copiilor din Valea Mare în costume populare i-a venit, cu ceva timp în urmă, directoarei ziarului Mesagerul de Covasna, Maria Crețu-Graur, care a sesizat  lipsa  portul popular românesc în această comună, și, ca o consecință, și lipsa activităților culturale. Discuțiile purtate de aceasta cu Gheorghe Avram, primarul comunei Valea Mare, „a cărui suflet a plâns mulți ani” din cauza neputinței de a realiza o astfel de investiție din bani de la bugetul local, a determinat-o pe directoarea noastră să caute soluții…care „au răsărit” odată cu razele de soare din primăvara acestui an.

Astfel, prin intermediul  Fundației „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, care a  solicitat și a obținut cofinanțare  de la Consiliul Județean  Covasna,  în cadrul Programului „Păstrarea tradiției prin port popular”, prin cooptarea firmei S.C. Sperenza  SRL din Covasna, reprezentată de Rely Păvălucă,  cea care a realizat costumele populare cu mare măiestrie, și cu implicarea Mariei Crețu-Graur în calitate de responsabilă de proiect,  ieri s-a ajuns la final de acțiune, mai exact cele 20 de costume populare au ajuns „acasă la ele”, în Valea Mare.

Primindu-și cu bucurie oaspeții veniți cu daruri prețioase, directoarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, Rodica Vezeteu, a declarat, emoționată: „Momentul acesta este deosebit de important pentru comunitate, deoarece reprezintă o continuare a tradiției și a portului, care, o bucată de timp, a fost lăsată de izbeliște. Acum, când ești îmbrăcat în costum popular,  și sentimentul acesta de patriotism renaște. Suntem foarte bucuroși că am primit acest dar, și ne face mare onoare.”

La rândul său, primarul comunei, Gheorghe Avram, care de mult prea mulți ani a așteptat  ziua  în care copiii din sat să aibă posibilitatea să îmbrace costumul popular românesc, ne-a spus: „Pentru mine e o zi mare și în sensul că mi-am dorit de mult să activăm partea asta culturală, cu care am rămas în urmă. Valea Mare este o comunitate de oameni care are tradiție. Faptul că am aparținut când de comuna  Boroșneul Mare, când de Barcani,  a făcut ca  să se pairdă multe dintre tradițiile noastre – obiceiuri de nuntă și religioase. Pentru o comunitate așa mică, care nu dispune de fonduri, este foarte important acest ajutor. Acum, având aceste costume, avem o motivare ca să putem intra și noi în lume. Până acum, când am avut nevoie pentru vreo activitate,  am cerut împrumut (costume populare-n.red). Însă, începând de astăzi,  de ziua comunei, când sfinții Mihail și Gavriil, patroni ai  bisericii din Valea Mare, se pare că ne-au auzit dorința arzătoare și ne-au îndeplinit-o, copiii noștri vor crește în tradiție purtând frumoasele costume populare pe care le-am primit în dar.  Astăzi este o zi de sărbătoare din toate punctele de vedere, iar eu doresc să mulțumesc doamnelor Maria Peligrad, președinta Fundației Mihai Viteazul, și Maria Crețu-Graur, directoarea ziarului Mesagerul de Covasna, pentru aceste minunate daruri.”

„Portul popular reprezintă una din cele mai importante forme de cultură ale unui popor”

Vorbind despre acest nou proiect al  Fundației „Mihai Viteazul”, derulat pentru prima dată în acest an, președinta acesteia, prof. ing. Maria Peligrad a menționat:  „Portul popular reprezintă una din cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Într–un fel, reprezintă  geneza istorică  și etapele principale ale evoluției acestuia. Elementele componente, motivele cusăturilor, cromatica și resursele naturale folosite diferențiază  local și zonal grupuri mari de oameni, popoare. Dacă în trecut costumul  popular se folosea în toate momentele vieții- de bucurie sau tristețe, munci agricole, sărbători diverse-, influența  dezvoltării  industriei și  a zonei orășenești  a dus la înlocuirea treptată, total sau parțial, a costumului popular în viața cotidiană. Astfel, costumul popular a rămas să fie folosit cu preponderență la evenimentele importante ale comunității respective, ansambluri folclorice, serbări școlare, aniversări diverse, nedei, participări la viața creștină, etc. El își găsește rădăcinile în portul strămoșilor noștri, păstrând unitatea și continuitatea poporului român. Din dorința de a sprijini comunitățile de români prin achiziționarea de costume populare specific localităților din județul nostru, Fundația „Mihai Viteazul” a demarat un proiect coordonat de Maria Crețu-Graur și cofinanțat de către Consiliul județean Covasna, prin care firma S.C. Sperenza  SRL din Covasna a confecționat 10 costume populare pentru băieți și 10 pentru fetițe, elevi la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din comuna Valea Mare.

Într-o zi de sărbătoare creștină, atunci când biserica din Valea Mare își sărbătorește hramul, am adus și noi un strop de sărbătoare –  costumele populare pentru școlari. Ele au fost predate doamnei directoare a școlii și avem deja invitația de a participa anul acesta la o serbare, de a fi împreună la Festivalul de Colinde  din acest an. Să fie sănătoși ei și generațiile viitoare pentru a promova prin cântec și joc, tradiții, frumosul costum popular!”

 

La rândul ei, Maria Crețu-Graur, în calitate de responsabil de proiect, a spus, printre altele: „ Astăzi, în zi de sărbătoare a sfinților Mihail și Gavriil, sufletul mi-e plin de bucuria (adusă, sigur, de îngerul Gavriil) de a-mi vedea înfăptuită dorința  de a-i îmbrăca pe copiii  din Valea Mare- o parte dintre ei- în costume populare. Asta cu atât mai mult cu cât în luna august a  acestui an a fost organizată prima ediție a  „Festivalului  din Valea Mare” despre care, la acea vreme, primarul Gheorghe Avram spunea că „ s-a născut ca pasărea Phoenix, din cenușă! ” Faptul că începând de astăzi costumul popular a revenit la el acasă, în Valea Mare,  va face ca  această „ pasăre Pheonix” a tradiției prin port  popular care renaște  în Valea Mare,  să  dăinuie la fel  cea care din legendă. Abia aștept să fiu prezentă la serbarea pe care copiii o vor pregăti înainte de  vacanța de Crăciun,  să văd cum costumele populare dăruite astăzi „vor prinde viață” și, totodată, aștept ca vălenii să urce pe scena din Sf. Gheorghe, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2018- invitația a fost lansată- pentru a arăta publicului că nu și-au uitat cântul și dansul popular.

Proiectul nu se încheie aici, ci îl vom continua și în anii viitori pentru ca toți copiii din Valea Mare să aibă câte un costum popular românesc pe care să îl îmbrace cu mândrie, ori de câte ori vor avea ocazia.”

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail