
56.62% din totalul elevilor din județ care au susținut simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a au obținut note peste 5, procentul fiind mai redus față de cel înregistrat la simularea națională de anul trecut, arată datele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna
La simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a au participat 1706 elevi din județ, din totalul celor 1940 înscriși. Niciunul dintre cei care au susținut simularea nu a fost eliminat.
Conform datelor IȘJ Covasna, din totalul elevilor prezenți, 966 (56,62%) au obținut note peste 5, procentul înregistrat în acest an fiind mai redus față de cel înregistrat la simularea națională de anul trecut, când 59,79 % dintre candidați au obținut note peste 5.
Pe probe de examen, la simularea națională din acest an, 50,55% dintre elevi au obţinut note peste 5,00 la Limba şi literatura română, înregistrându-se chiar și o notă de 10; la Limba și literatura maternă, 79,41% au obținut note peste 5, iar la Matematică, 51,07% dintre elevi au obținut note peste 5.
Comparativ cu rezultatele înregistrate la simularea națională derulată în anul școlar precedent, pe discipline, situația se prezintă astfel: la Limba și literatura română, procentul elevilor care au obținut note peste 5 este ușor mai ridicat (în 2022, procentul fiind 50,53%); la Limba și literatura maternă, este în ușoară scădere, față de anul trecut (în 2022, procentul notelor peste 5 fiind 79,62%), iar la Matematică, procentul notelor peste 5 este, de asemenea, în scădere (în 2022, acesta fiind de 55,22%).
„Elevii încă mai au nevoie de pregătire pentru examen, atât în cadrul orelor, cât și individual, acasă”
Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre, a declarat că rezultatele arată că elevii mai au încă nevoie de pregătire pentru examen, dar și că este important ca ei să fie stimulați să aplice tehnici de muncă intelectuală, să fie susținuți atât de profesori, cât și de familie, și să conștientizeze faptul că acest examen este unul important, care le poate trasa drumul în viață.
„Notele obținute la simularea examenului de evaluare națională din acest an demonstrează faptul că elevii încă mai au nevoie de pregătire pentru examen, atât în cadrul orelor, cât și individual, acasă. În situațiile în care rezultatele sunt slabe, recomandăm analizarea acestora, identificarea cauzelor precum și a măsurilor care pot conduce la o îmbunătățire a rezultatelor. Subliniem faptul că este importantă cunoașterea de către elevi a programei de examen, a modului în care sunt concepute subiectele și baremul de evaluare și a modului în care se evaluează la examen. De asemenea, se recomandă ca elevii să fie învățați și stimulați să aplice tehnici de muncă intelectuală („să învețe cum să învețe”, să fie consecvenți, să facă față emoțiilor din timpul examenului, să se concentreze asupra cerințelor din subiectele primite etc.). Este nevoie ca elevii să fie susținuți atât de profesori, cât și de familie și, în același timp, să fie conștientizați de faptul că acest examen este unul care le poate trasa drumul în viață”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.
Simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a a fost organizată la nivel național de Ministerul Educaţiei, în perioada 20-22 martie.
Rezultatele, la nivel național
La nivel național, conform datelor anunțate miercuri, de Ministerul Educației, la Limba și literatura română – note mai mari sau egale cu 5 au fost obținute de 75,3% din totalul elevilor. (70,53% în 2022). La Matematică, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 59,2% (60,58% în 2022), iar la Limba și literatura maternă – note mai mari sau egale cu 5 au fost obținute de 81,7% dintre elevi. (82,45% în 2022).
Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog, se precizează pe site-ul Ministerului Educației.
„De asemenea, în mod obligatoriu, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. Reamintim că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/liceale.”- se arată pe site-ul Ministerului.
Ana CIORICI COSTACHE
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail