Consiliului local al Municipiului Sfântu Gheorghe a hotărât joi, 28 aprilie a.c., să nu aprobate acordarea Premiului „Pro Urbe”, ediția 2022, DOAMNEI PROF. ING. MARIA PELIGAD după ce, anterior, majoritatea membrilor comisiei pentru învăţământ, cultură şi ştiinţă din cadrul Consiliului Local (adică aceleași persoane) au luat decizia ca MARIA PELIGRAD și SANDOR JOZSEF să primească acest onorat titlu, dintre cele 7 nominalizate pentru acordarea acestei distincții.

 Primarul Antal Arpad  a explicat că refuzul acordării premiului „Pro Urbe” doamnei prof. ing. Maria Peligrad are legătură cu contestarea în instanţă a steagului municipiului Sfântu Gheorghe de către Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ONG din care face parte și Fundația „Mihai Viteazul”, a cărei președintă este domnia sa, fără a preciza că o instanță din România, și-anume Curtea de Apel Brașov, a dispus „anularea HG nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna” (decizie nedefinitivă).

Publicăm  în rândurile de mai jos cele cele trei recomandări  de susținere a propunerii pentru Titlul PRO URBE- Prof. ing. MARIA PELIGRAD, depuse conform regulamentului la Primăria Sfântu Gheorghe, în data de 16 martie 2022. 

RECOMANDARE DE SUSȚINERE A PROPUNERII

PENTRU TITLUL  PRO URBE

Prof. ing. PELIGRAD MARIA

Am avut onoarea și bucuria să o cunosc pe doamna prof.ing. Maria Peligrad cu mulți ani în urmă, prin intermediul activităților pe care le-a desfășurat în calitate de membru fondator al Fundației „ Mihai Viteazul” la început, și, ulterior, din cea de președintă a acestui ONG.

Prima activitate la care am participat în calitate de angajată a ziarului „Bună Ziua, Covasna”, ce-și avea sediul în Casa de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe, a fost Festival „Tinere Talente” care a avut loc pe scena aceleași instituții de cultură de la acea vreme, la începutul anilor 2000.

Sute de scolari, preșcolari și liceeni din Sfântu Gheorghe dar și din localități ale județului Covasna, îndrumați de cadre didactice, au prezentat programe artistice unul mai frumos decât altul. La final au fost premiați cei mai buni însă, premiul cel mare a revenit tuturor: organizatori, participanți, părinți, bunici, public numeros- și a constat în bucuria și frumosul pe care unii le-au dăruit iar alții le-au primit, spre a fi păstrate ca niște comori de preț, în suflete.

Astfel de „premii/comori sufletești” ne-au dărui nouă, locuitorilor municipiului reședință de județ, și nu numai, timp de 31 de ani, toți membrii și conducerea Fundației „Mihai Viteazul”, adică și Doamna profesor inginer MARIA PELIGRAD, prin multitudinea activităților de înaltă ținută educativă și culturală pe care le-am menționat în EXPUNEREA DE MOTIVE pentru acordarea titlului onorific „PRO URBE” 2022, contribuind „în mod vizibil la propăşirea municipiului Sfântu Gheorghe”.

La evenimentele organizate de Fundația „Mihai Viteazul”, cu doamna MARIA PELIGRAD în calitate de membru fondator și, din anul 2006, de președintă a organizației nonguvernamentale, am participat eu sau colegii redactori, și-am redactat articole care au fost publicate în Mesagerul de Covasna, pe www.mesageruldecovasna.ro dar și pe pagina de facebook a publicației unde am încărcat și înregistrările video aferente fiecărui eveniment, care au fost vizionate, fiecare în parte, de mii și zeci de mii de persoane din toată țara și din lume.

Astfel, orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost pus pe harta evenimentelor educative și culturale și prin sutele de manifestări organizate în decursul a peste 30 de ani de Fundația „Mihai Viteazul”, respectiv de prof. ing MARIA PELIGRAD.

Pentru ca activitățile să poată fi realizate în fiecare an, doamna Maria Peligrad a fost nevoită ca pe lângă partea organizatorică să se ocupe și de cea financiară, prin  solicitatrea și obținerea de sponsorizări de la persoane fizice și de la  societăți comerciale din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna dar și din afara acestuia. Nu rare au fost situațiile în care nereușind să acopere toate cheltuielile incluse în bugetele evenimentelor organizate, le-a susținut și din venitul personal. Totodată, de mulți ani de zile, dominia sa întocmește documentația aferentă și depune proiecte în vederea obținerii de cofinanțare din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, necesară derulării a trei din cele zece activități permanente ale fundației, derulate pe parcursul a 12 luni de zile.

Închei RECOMANDAREA mea cu un citat al celui de-al șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii, John Quincy Adams, care spunea că: „Dacă acțiunile tale îi inspiră pe ceilalți să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, atunci ești cu adevărat un lider.”

Niciun alt citat nu se potrivea mai bine pentru a o caracteriza pe Doamna MARIA PELIGRAD, LIDERUL comunității din Sfântu Gheorghe care a inspirat generații de tineri spre a visa, a învăța, a face mai mult și-a deveni oameni de nădejde ai comunității.

      Maria Crețu-Graur,

      Vicepreședintă Asociația  Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI

***

 RECOMANDARE DE SUSȚINERE A PROPUNERII PENTRU TITLUL  PRO URBE

Prof. ing. PELIGRAD MARIA

   Doamna prof. ing. Maria Peligrad, președinta actuală a Fundației „Mihai Viteazul”, este locuitor al municipiului Sfântu Gheorghe de 47 de ani, timp în care prin profesionalismul său, al  acțiunilor sale dezinteresate, a devenit o personaliate respectată, apreciată de cei din jur.

Generații întregi de elevi au apreciat metodele sale de lucru la catedră, participarea afectivă la problemele  ivite în viața lor, astfel că după ani și ani este căutată, primind în dar o floare, o urare, chiar dacă mulți dintre ei trăiesc pe alte meleaguri.

În 1990 devine membru fondator al Fundației „Mihai Viteazul”, prima organizare civică a românilor din județ. Din poziția de membru al Comitetului Director, sprijină organizarea manifestărilor alese ale Fundației și colaborează cu celelalte organizații neguvernamentale.

A contribuit la cunoașterea, promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe, participând activ la organizarea primei ediții a Zilelor Orașului Sfântu Gheorghe, inițiate de Fundația „Mihai Viteazul” în 1992 și  realizată împreună cu Primăria Sfântu Gheorghe.

Manifestările inițiate în toamna anului 1990, apoi în 1991, sub conducerea doamnei președinte, prof. ing. Stela Buda, au fost continuate până în prezent: Mihai Viteazul și Visul Unirii, Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la Români”, Sărbătorile mărțișorului – tradiție și modernitateConcursul  de matematică interjudețean inițiat in 1990 a continuat 10 ani după care a trecut sub egida Ministerului Învățământului. Au fost concursuri școlare la discipline diferite, expoziții de desene și pictură pe sticlă, simpozioane, colocvii,  s-a inițiat atragerea elevilor într-o mișcare artistică de amatori, toate reunite ulterior in Festivalul „Tinere talente” desfășurat în preajma zilei de 1IUNIE.

Odată cu alegerea dânsei în funcția de președinte a Fundației, împreună cu membri acesteia, s-au continuat activitățile consacrate, așteptate de locuitorii județului și s-au inițiat altele noi:

La  Încondeiatul ouălelor – șezătoare – 2009

Festivalul Național coral „George Sbârcea” – 2012

Balul costumului popular – 2015

S-a modificat în timp structura unor manifestări, dinamica lor aducând în fața locuitorilor frumusețea colindelor interpretate de preșcolari și micii școlari în 4 zile de miniconcerte susținute de ei.  Din 2010 are loc un spectacol de gală al Festivalului de Colinde la Tg Secuiesc, organizat împreună cu Ong-urile locale. Au funcționat ateliere corale cu participarea preșcolarilor și a școlarilor mici, al căror rezultat a fost apreciat de spectatorii Festivalului Național Coral

La manifestările Fundației au participat ansambluri, formații diverse din țară și de peste hotare, toate bucurându-se de întâlnire aici, în centrul țării, de legăturile profesionale și umane care s-au realizat. Nu în ultimul rând cei prezenți au apreciat frumusețea municipiului, a localităților în care au evoluat, ducând cu ei amintiri frumoase împărtășite pe rețelele sociale. Nu dispunem noi de bugetul și logistica necesare de a invita la manifestările noastre  grupurile care doresc să revină, sau altele care au luat cunoștință despre manifestări.

De altfel, statistic vorbind, se constată o creștere a numărului participanților, invitați și spectatori. În egală măsură, la simpozioanele și colocviile organizate participă cercetători, personalități ale lumii științifice, culturale, artistice, din județ și din țară.  În acest fel, dânsa, împreună cu colectivele de organizare ale diferitelor manifestări, a contribuit dezinteresat,  vizibil, la promovarea municipiului Sf. Gheorghe în țară și peste hotare (Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria), a adus în fața locuitorilor municipiului o viață științifică, cultural-artistică cu valori autentice.

Sub conducerea sa, Fundația „Mihai Viteazul” a lărgit spectrul promovării tradițiilor, obiceiurilor românești, a costumului popular autentic. Prin proiectele inițiate a înlesnit achiziționarea de costume populare românești pentru ansambluri folclorice de copii și adulți cuprinși în Sc. Gim. Valea Mare (Consiliul județean Covasna), GPP Rază de soare, Șc. Gim. Băcel, Sc. Gim. Dobârlău, Ansamblul Opincuța (SGG)  și  proiectele continuă.

În ultimii trei ani a conceput și dus la bun sfârșit proiecte încheiate în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului: Festivalul Național Coral „George Sbârcea” – 2019, Balul costumului popular – 2019, Ștafeta generațiilor – 2020 și Instrumente muzicale tradiționale românești – 2021 finalizat cu un volum (audiobook) și achiziționarea de instrumente  muzicale tradiționale românești pentru Ansamblul „Piatra Mare” – Șc Gimnazială com. Dobârlău. Din dorința de a cunoaște și promova cusăturile  cu modele tradiționale românești, Fundația Mihai Viteazul a înființat, în luna octombrie a anului trecut, un atelier – școală – Învățăm să coasem ie, la care participă persoanele interesate.

Recunoașterea sa ca președintă a Fundației „Mihai Viteazul”, a activității sale, locuitor al municipiului Sfântu Gheorghe s-a materializat în ultima lună prin solicitarea președintelui unui ONG din orașul Fălești, Republica Moldova, de a colabora pe un proiect comun.

Doamna prof. ing.Maria Peligrad prin întreaga sa activitate profesională  și civică a demostrat că este un cetățean de înalta ținută morală, activă și implicată în viața comunității din orașul și județul nostru, care  a făcut și face cinste urbei noastre.

În calitate de vicepreședintă a Fundației „Mihai Viteazul” știu și apreciez că activitatea doamnei Maria Peligrad este valoroasă și cunoscută, apreciată pe plan local, județean, național și internațional și o recomand pentru obținerea titlului PRO URBE.

Maria Bularca

Vicepreședinte Fundația „Mihai Viteazul”

Sfântu Gheorghe – 09.03.2022

   ***

Recomandare de susținere a desemnării dnei MARIA PELIGRAD
pentru a i se acorda Titlul onorific „PRO URBE” 2022

Prof. ing. Maria Peligrad se bucură din partea majorități populației  municipiului Sfântu Gheorghe  de prețuire, respect și stimă.

A desfășurat o  rodnică activitate  didactică, la catedră dar și în calitate de  manager  școlar  performant.

După decembrie 1989  s-a implicat activ  în viața publică a municipiului Sfântu Gheorghe și a județului Covasna, devenind unul din cei mai  importanți și respectați lideri  ai societății civile românești. Este președinta Fundației Mihai Viteazul și membră în conducerea mai multor asociații culturale românești din zonă. Este organizatorul principal al unor manifestări cultural-artistice  devenite tradiționale, precum: Festivalul de colinde, Festivalul Tinere Talente, Festivalul Coral ”George Sbârcea”, Balul costumului popular etc. Este autoarea volumelor ”Împreună de 25 de ani. Fundația Mihai Viteazul 1990-2015”, editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2015 și ”Instrumente muzicale tradiționale, importanța lor în folclorul românesc, muzical și coregrafic”, editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2021  și a  a numeroase articole  apărute în presa locală, regională și națională.  A organizat numeroase concursuri   pe teme de istorie locală, cu participarea elevilor din municipiu, excursii școlare, evocări, conferințe, colocvii, simpozioane, șezători tradiționale,  activități de cinstire a seniorilor din municipiu și județ etc. Toate proiectele inițiate de Fundația Mihai Viteazul,  care au beneficiat de cofinanțare de la Consiliul local Sfântu Gheorghe au fost implementate și decontate , cu respectarea strictă a prevederilor legale.

În întreaga sa activitate  publică, militând pentru afirmarea culturii românești, pentru păstrarea tradițiilor moștenite de la străbuni, Maria Peligrad a promovat, prin vorbe și prin fapte, conviețuirea interetnică armonioasă, bazată pe respect reciproc și bună înțelegere.  Bogata sa activitate pusă în slujba comunității locale, a fost răsplătită cu numeroase  premii, diplome și medalii și cu titlul de Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe.  Pentru toate acestea, în acest an, când prof. ing. Maria Peligrad împlinește frumoasa vârstă de 75 de ani, merită cu prisosință să primească din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe titlul onorific ”Pro Urbe”.

      Preot Ioan Marin

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail