În Ajun de 6 decembrie poposeşte într-o vizită discretă pe la casele unde sunt copii, un personaj îndrăgit și așteptat cu nerăbdare de cei mici: Moș Nicolae,  numit şi Mikulás în așazările cu populație maghiară.

   Datina spune că ghetuțele trebuie curățate și lustruite, așezate în ordine la ușă pentru ca Moșul cel darnic să pună în ele mici cadouri şi dulciuri. Condiția este ca pruncii să fi fost cuminți. În schimb cei care au făcut pozne şi nu au ascultat de părinți, bunici, educatoare, învățătoare vor primi o…nuieluşă („virgács) să se îndrepte…

      Dincolo de povești însă, a existat un personaj real – Sf. Ierarh Nicolae.  S-a născut în data de 6 decembrie în Asia Mica, în a doua jumătate a secolului al III- lea şi a trăit în zona Turciei de azi. Încă de mic a deprins credinţa în Iisus şi a iubirii de oameni. Nepunând câtuşi de puţin preţ pe bogăţie şi confortul lumesc, şi-a dăruit averea celor săraci, vieţuind modest în post şi rugăciune, fiind un model de bunătate şi înţelepciune.

Se spune că a săvârşit minuni, vindecându-i pe mulţi semeni de boli incurabile ori  contribuind la eliberarea unor oameni nevinovaţi aruncaţi în temniţe.

La bătrâneţe s-a retras la Mănăstirea Sionului, pe care a fondat-o şi unde a fost înmormântat. Apoi  în anul 1087 moaştele sale au fost strămutate în Italia, la Bari.

Sf. Nicolae a rămas un personaj legendar, al cărui nume este sinonim cu bunătatea, existând  numeroase poveştiri cu caracter fantastic, miraculos, referitoare la actele sale de binefacere. Cea mai cunoscută istorioară se referă la păţania  unui nobil din vechime,  care-şi pierduse avuţia şi nu mai avea  zestre că să-şi mărite  cele trei  fete. Prin har divin, Ierarhul Nicolae a aflat de necazul omului, care era gata-gata să-şi lase fetele să se prostituieze. Sau şi mai rău, să le omoare şi apoi să-şi ia şi el viaţa.

Aflând de necazul bietului om,  Sf. Nicolae a decis să-l ajute. Într-o noapte a lăsat o pungă cu galbeni în casa cu pricina. A doua zi proprietarul  a avut o  mare supriză, şi bucuros a reușit să-şi mărite  fiica cea mare, neştiind iniţial cine era binefăcătorul. Isprava s-a repetat încă de două ori, iar în cele din urmă bărbatul l-a descoperit pe  autorul importantului sprijin material – ierarhul Nicolae.  Însă acesta l-a pus să jure că nu va spune nimănui cele întâmplate.

…Şi aşa s-a perpetuat  în timp obiceiul de a face  daruri celor apropiaţi (nu neapărat nevoiaşi), în zilele noastre copiii fiind principalii beneficiari ai datinei acestea foarte vechi.

Ca atare,   în seara premergătoare zilei de 6 decembrie cei mici îşi lustruiesc ghetele şi-l aşteaptă cuminţi pe Moş Nicolae să le aducă  jucării şi dulciuri, deşi  nu li se înfăţişează aievea niciodată.

În tradiția populară pe 6 decembrie ar fi  prima zi de iarnă.  Moş Nicolae  este un moş care aduce zăpada,  scuturându-şi barba albă, plină de omăt.  În  popor i se mai spune şi  „Sân-Nicoară”, fiind cel mai adulat dintre sfinţi. Acesta ar fi un unchieş  cu plete sure, călare pe un cal alb. Barba-i albă constituie un semn că  de acum înainte trebuie să ne aşteptăm să cadă din belşug fulgii de nea.

„Sân-Nicoară” se spune că este patronul văduvelor, orfanilor şi fetelor sărace nemăritate. Dar şi al călătorilor. Este stăpânul apelor şi salvează de la înec marinarii, apărând ostaşii pe timp de razboi. De asemenea, sfântul  este un ocrotitor al Soarelui, stând de veghe la porţile Cerului dinspre Apus, ceea ce simbolizează victoria luminii asupra întunericului. În nopţile de Sărbatori, când  pentru o clipă se  deschide Cerul, credincioşii îl pot vedea stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Mulţi sărbătoriţi de Sf. Nicolae

În ziua de 6 decembrie a.c. creștinii îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut şi drept „Făcătorul de Minuni”, întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Cel care a făcut mult bine oamenilor, fără însă a se lăuda cu aceasta.

Sunt peste 800.000 de români care au acum Ziua onomastică, Marea majoritate a bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe acest sfânt se numesc Nicolae, alții sunt Neculai,  Niculae, Nicuşor. În privința femeilor sunt frecvente prenumele Nicoleta, Niculina, Nicola sau alte variante. Tuturor le dorim numai bine, sănătate şi „La Mulţi Ani!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail