Începutul de an le prilejuiteşte melomanilor din zona noastră reîntâlnirea cu un oaspete de seamă dirijorul sudcoreean Hyun Baekşi cu doi virtuozi români, violonistul Gabriel Croitoru şi  violoncelistul Marin Cazacu din Capitală, care vor susţine  la Sala „Patria” din Braşov joi, 19 ianuarie 2017 de la ora 19,00 un Concert Simfonic Extraordinar.

 Directorul Filarmonicii braşovene, Liviu Mateş, a ţinut să transmită prin intermediul publicaţiei noastre toate cele bune şi în 2017 publicului  din judeţul Covasna  care participă la multe dintre manifestările artistice organizate în bătrânul burg de sub Tâmpa, invitându-i în continuare pe iubitorii de frumos să vină în număr cât mai mare la concerte, recitaluri, serate muzicale, alte evenimente deosebite.

Nume de referinţă

   
Afişul Concertului  Simfonic Extraordinar de mâine prezintă numele a două personalităţi de seamă din domeniul muzicii culte din ţara noastră şi un invitat de peste hotare, care se reunesc la mijlocul acestei săptămâni pe scena elegantei Săli „Patria” din municipiul de sub Tâmpa, spre a delecta numerosul public care îi preţuieşte. Ne referim în primul rând (pentru că e politicos să îi oferim întâietate oaspetelui)  la dirijorul sud-coreean Hyun Baek – o cunoştinţă mai veche – şi mai apoi la doi muzicieni celebri din Bucureşti. Anume, soliştii  instrumentişti de renume mondial, violonistul Gabriel Croitoru şi  violoncelistul Marin Cazacu, amândoi presigioase cadre universitare, laureaţi ai unor concursuri şi festivaluri interne şi internaţionale, posesori de doctorate în materie.

Dar despre fiecare vom face în cele ce urmează o prezentare adecvată.

  Concertul  Extraordinar  îi este dedicat lui Johannes Brahms şi programul cuprinde Dublu concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, iar în partea a doua Simfonia a IV-a.

 Maestrul Hyun Baek

   După cum ne-a precizat  Adina Carp, muzicolog în cadrul  Filarmonicii Braşov, maestrul  Hyun Baek este directorul artistic al Orchestrei Festivalului din Busan, Coreea de Sud, director artistic şi preşedinte executiv al Festivalului Internaţional de Muzică „Busan Maru”, iar din anul 2004 dirijor invitat al Orchestrei simfonice din Tianjin, China.

    Domnia sa a dirijat renumite orchestre din ţara sa natală, precum Orchestra Simfonică Coreeană, Orchestra Simfonică KBS, Orchestra Filarmonică Busan, Orchestra Filarmonică Daegu, Orchestra Filarmonică Gwangju, Orchestra Filarmonică Masan, Orchestra Filarmonică Gangneung, Orchestra Operei din Daegu, United Korean Orchestra, Chungnam Sinfonietta etc.

    CV-ul muzicianului este foarte bogat, fiind considerat  un dirijor de renume  în Asia, Europa, cât şi în restul lumii. A primit Diplomă de licenţă  la Universitatea Keimyung  din Coreea, după care a absolvit cursuri de master la Manhattan School of Music din New York şi Diploma post-universitară de la  Conservatorul de Muzică din Brooklyn. Maestrul Baek  a beneficiat ulterior de o bursă  pentru completarea studiilor dirijorale avansate la Universitatea din Hartford, unde a studiat cu Harold Farberman. A obţinut titlul de Doctor în Arte Muzicale la Academia de Stat  Far Eastern Acadey din Rusia, unde a studiat cu Serghei Borschev.

    Hyun Baek a dirijat în prodigioasa-i carieră  Orchestra Simfonică din Bilbao şi Extremadura Symphony Orchestra (Spania), Orchestra Simfonică din San Remo (Italia), Orchestre Symphonique de Longueuil (Canada), Nordböhmischen Philharmonie (Cehia), Atobm Orchestra (Mongolia) ş.a.m.d.

     În  anul 2011 a debutat cu mare succes  şi în Japonia, la pupitrul Orchestrei Operei, în reprezentaţiile „Nunta lui Figaro”, „Elixirul dragostei”, „Lucia de Lammermoor”, „Flautul Fermecat”, „Turandot”, „Cenuşăreasa”, „Carmen”.

    Sub conducerea sa  atât Filarmonica Busan,  cât şi Orchestra Festivalului au fost invitate să participe la manifestări artistice majore, ridicând astfel reputaţia internaţională a celor două  colective de muzicieni.

    Maestrul Hyun Baek  a primit numeroase premii, inclusiv cel de-al 27-lea Premiu „Today’s Leading Musician” şi „Busan Artist Award” pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii clasice din Coreea de Sud.

   

                                          Violonistul Gabriel Croitoru

   

     

Violonistul Gabriel Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru

Prof. univ. dr. Gabriel Croitoru activează la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii  „Paul Constantinescu”  din Ploieşti. A cântat ca solist alături de importante formaţii europene, printre care Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes  ş.a. Distincţiile  de prestigiu obţinute stau dovada talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul Special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

    Studiile muzicale – ca violonist – le-a realizat în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa prof. Mihai Constantinescu, şi la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în 1987, la clasa prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat în particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu.

    În România, Gabriel Croitoru a obţinut înainte de 1990  „Lira de Aur” la Concursul naţional de interpretare instrumentală „C. Porumbescu” de la Suceava, acesta fiind singurul concurs dedicat tinerelor talente.

   Violonistul Gabriel Croitoru este, de asemenea, câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară „Henryk Wieniawski” de la Lublin, Polonia – 1979 şi la Concursul Internaţional de vioară „Pablo Sarasate” de la Pamplona, Spania -1991, precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este  câştigătorul multor altor premii importante, printre care  Premiul al II-lea (premiul întâi nefiind acordat) la Concursul Internaţional de vioară „Tibor Varga” de la Sion-Elveţia, Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de vioară „Paganini” de la Genova-Italia, Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară „Fritz Kreisler” de la Viena-Austria  şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”.

            Gabriel Croitoru a apărut ca solist al orchestrelor în mai mult de …o mie de concerte publice, atât în Asia, cât şi în Europa, în compania unor orchestre importante precum: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia ChamberOrchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra şi multe altele.             

          Violonistul a susţinut recitaluri în numeroase ţări: Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, S.U.A., ex-U.R.S.S., Ungaria, România şi a luat parte la două cursuri de măiestrie şi perfecţionare.

          În prezent Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), este si membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, având calitatea de solist-cvartet, fiind şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în muzică la aceeaşi Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu lucrarea „Pablo Sarasate – virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”. De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale.

         În 1998, G. Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Fundaţia Internaţională „I. Voicu” pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), ce a aparţinut în ultimele decenii cunoscutului violonist Ion Voicu. În 2008, violonistul a câştigat dreptul de folosinţă asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioară ce a aparţinut celebrului muzician român George Enescu (instrument supranumit şi „catedrala”, datorită sunetului său), Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câştigat dreptul de a utiliza ambele viori.

 

Violoncelistul Marin Cazacu

    

Violoncelistul Marin Cazacu

Violoncelistul Marin Cazacu

    Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti din anul 1983, susţinând totodată numeroase concerte în Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valoroşi solişti şi dirijori: Ghenadi Rojdestvensky, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Jean Perisson, Lu Jia, Emil Simon, Misha Katz, Valentin Gheorghiu, Ştefan Gheorghiu, Mihaela Martin, Radu Aldulescu etc. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii şi distincţii precum: „Medaille d’argent” şi Premiul „Villa Lobos”, Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul „J. S. Bach” (Leipzig) şi Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor şi Muzicologilor în 1980 şi 2004, Premiul pentru Performanţă în solistică, oferit de revista „Actualitatea muzicală” (2001), Premiul aniversar al canalului de Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004).

   A concertat alături de prestigioase ansambluri precum: Radio Berlin, Radio Leipzig, Radio Bratislava, Radio Sofia, Radio Madrid, Radio Ljubljana, Filarmonica din Seul, Orchestra Internazionale d’Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Naţională a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonică din Osaka, Orchestra Simfonică Italiană, Filarmonica „G. Enescu”, Orchestra Naţională Radio. Marin Cazacu este invitat să participe şi în cadrul unor Festivaluri organizate în Bucureşti, Berlin, München, Veneţia, Macao, Singapore, Milano, Osaka, Tokyo, Seul, Hong Kong. Este director artistic al Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, iar pentru organizarea acestui Festival şi a înfiinţării primei Orchestre Naţionale de Tineret a primit Premiul VIP şi Premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru „Proiectul anului”. Din anul 1992, Marin Cazacu predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, obţinând în anul 2006 titlul de Doctor în muzică.

    …Aşadar, joi-seara va fi un regal muzical ce nu trebuie ratat!

                                                                                          Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail