Douăzeci noiembrie este data limită la care cei interesați pot depune, la Direcția de Asistență Comunitară a primăriei localității în care aceștia își au domiciliul, cererile pentru ajutoarele de încălzire, pentru a beneficia de acestea toată perioada de iarnă.

Covăsnenii cu venituri mici au început să depună dosarele pentru ajutoare de încălzire, încă din data de 16 octombrie, la Direcția de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe înregistrându-se, până la această oră,  aproximativ 500 de cereri în acest sens. Persoanele care vor depune dosarele după această dată, vor beneficia de ajutor de încălzire începând cu luna decembrie. Totuși, reprezentanții Direcției preconizează că până la 20 noiembrie vor ajunge la aproximativ 600 de cereri, iar în total, se va ajunge la circa 800 de dosare depuse. Numărul lor va fi cu aproximativ 200 mai mic, întrucât, deși pensiile și salariile s-au mărit în cursul acestui an, plafonul pentru acordarea ajutorului de încălzire a rămas același. În consecință, unele persoane care anul trecut beneficiau de acest ajutor, în acest an nu se mai încadrează în nivelurile prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2011. Aceasta prevede că în cazul energiei termice  provenită de la rețeaua de termoficare a localității, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei; persoanele singure pot obține ajutorul dacă au un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei, iar în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie de cel mult 615 lei. Astfel, și cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

Ajutorul de încălzire se acordă pentru o perioadă de maxim cinci luni, și anume, între data de 1 noiembrie a anului curent și data de 31 martie a anului următor. Perioada sezonului rece poate fi prelungită la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu avizul Autorității Naționale de Meteorologie. Condițiile în care se prelungește perioada sezonului rece, perioada de prelungire, precum și procedura de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței în această perioadă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Lista cu documentele necesare a fi depuse la dosar, poate fi solicitată la Direcția de Asistență Socială, dar principalele documente pe care beneficiarul de ajutor de încălzire trebuie să le prezinte sunt actele doveditoare ale componenței familiei (cărți de identitate, certificate de naștere, certificate de căsătorie, etc.), acte doveditoare ale veniturilor, documente legate de imobil, precum și o factură de la furnizorul de gaze, energie electrică sau agent termic.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail