Echipa Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a obținut diplomă de excelență pentru modul în care s-a prezentat la concursul de gastronomie din cadrul expoziției internaționale „Gastropan”, conform informațiilor oferite de conducerea unității de învățământ.
Aflată la cea de-a IX-a ediție, expoziția „Gastropan” s-a desfășurat între 23 și 25 martie (a.c.), la centrul expozițional „Redal Expo”, din Sibiu, cuprinzând și concursuri, derulate pe trei secțiuni: „panificație-patiserie”, „cofetărie”, „gastronomie”.
La ultima secțiune, „gastronomie”, a participat și echipa Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, concurând la categoria „platouri festive” – cu tematica: Sănătate la farfurie”.
Concurenții (care au putut participa individual sau în echipe de maxim 4 bucătari, din care un şef de echipă) au avut sarcina să prezinte un platou format din trei piese, cu garnituri aferente (prezentare rece) și cel puțin două sosuri și separat un bol de salată, fiind recomandată alegerea ingredientelor care susțin stilul de viață sănătos al consumatorilor.
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a participat la acest eveniment pentru a patra oară, echipa sa fiind compusă – anul acesta – din: prof. Ferenczi Henrik, Csog Reka, cursant în anul II- la clasa de postliceal – tehnician nutriționist, Petru Țepeluș -cursant în anul l, la clasa de postliceal – tehnician nutriționist și Baczo Adrian – elev în clasa a X – a la specializarea „bucătari”, clasă profesională, a declarat directorul unității de învățământ, prof. Carmen Tordai.
„Au câstigat cei mai buni, la echipe. Premiul I a fost obținut de cei de la <<Belvedere>> Brașov, de unde au fost bucătari din echipa olimpică a României la Olimpiada de gastronomie de la Erkfurt! Nivelul a fost net superior celui de anul trecut, iar concurența mai mare! Mai mare decât la ciocolaterie, torturi, panificație sau sculptură în legume și fructe! Echipa de la <<Brâncuși>> a concurat alături de profesioniști, bucătari din restaurante cu pretenții, din țară, fiind, din nou, singura școală participantă din țară.”- a declarat directorul Liceului,. Carmen Tordai, care a precizat că a făcut parte din juriu, alături de lady chef Cornelia Ghișoi, președintele ANBCT , Ștefan Bercea si un bucătar șef de la un complex nou din Sovata – care a făcut parte din lotul olimpic al Ungariei la gastronomie.
Reprezentanții Liceului „Constantin Brâncuși” s-au prezentat cu preparate pe bază de curcan. Platoul a fost compus din: ruladă din piept de curcan cu țelină în mantie de nuci cu ciuperci și sfeclă (piept de curcan, tije de țelină, nuci, ciuperci, sfeclă roșie, chimen); sos de iaurt cu ananas (preparat din iaurt grecesc și ananas); ruladă din piept de curcan cu cașcaval și ardei copți în bacon cu piure de broccoli și conopidă (din piept de curcan, cașcaval, ardei gras, broccoli, conopidă, unt); sos de kiwi și mentă (din kiwi, mentă, zahăr); chifteluțe din piept de curcan învelite în semințe umplute cu ouă de prepeliță cu terină de morcovi și pere (din piept de curcan, ceapă verde, pătrunjel verde, ouă de prepeliță, semințe de in, semințe de susan); sos de portocale cu rozmarin și șampanie (preparat din portocale, ulei de măsline, lămâie, rozmarin, șampanie) și salată de primăvară (din untișor, potbal, toporași), iar la final, au obținut diplomă de excelență.
„Echipa noastră a obținut premiu de excelență, imediat după locul trei! Membrii echipei școlii au trăit clipe de neuitat pentru toată viața! Au fost mândri de rezultatul muncii lor, receptivi la observațiile juriului și dornici să-și corecteze micile greșeli…la anul! Doresc din tot sufletul să mai participe și anul viitor și să fie mai buni! Că se poate, au zis ei!”- a spus prof. Carmen Tordai.
Unul dintre membrii echipei, elevul Baczo Adrian, din clasa a X-a, de la clasa profesională de bucătari, ne-a declarat că a trăit o experiență unică participând la „Gastropan”:
„Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Am avut ocazia să văd și alți bucătari chefi care au multă experiență, dar ne-am egalat într-o oarecare măsură la preparate. Am avut privilegiul ca și alți bucătari din țară să guste din preparatele noastre, și ne-au cerut anumite rețete (…). Pentru mine, acest concurs a fost o experiență unică și promit că la anul ne vom întoarce măcar cu premiul 2.” – ne-a declarat elevul Baczo Adrian.
Brutăria „Dioszegi”, din nou premiată: premiul I la creație din ciocolată, trofeul „ Pâinea Anului” – fabricată industrial în România, locul I la „Creaţie artistică din aluat de panificaţie”
La ediția de anul acesta a „Gastropan”, a participat și firma „Madexport” (Brutăria „Dioszegi”) din Sfântu Gheorghe, la mai multe categorii competiționale.
La final, firma covăsneană a obținut premiul I la categoria creație artistică din ciocolată (cu tematica „Cinema”) – cu o creație realizată de Farkas Ferenc, ilustrând motive din filmele James Bond.
Totodată, „Madexport” (Brutăria „Dioszegi”) a obținut trofeul „Pâinea Anului” pentru cea mai bună pâine fabricată industrial în România (premiu câștigat pentru a treia oară). Conform informațiilor postate pe site-ul evenimentului, www.gastropan.ro, „(P)articipanții categoriei au avut sarcina de a prezenta o pâine realizată în regim tehnologic industrial, care se produce într-o cantitate mai mare de 300 kg/zi. Lucrarea câștigătoare „este o pâine neagră cu cartofi, pâine cu maia de 16 ore, 30% maia, făină de 112 și făină de 55, care se menține proaspătă și o săptămână.” – a declarat, la festivitatea de premiere, Diószegi László, creatorul pâinii câștigătoare, conform sursei citate.
Acesta a declarat pentru Agerpres că nu s-a pregătit în mod special pentru acest concurs, prezentându-se în faţa juriului cu o pâine neagră cu cartofi, luată la întâmplare de pe raft. „De un an fabricăm sortimentul acesta de pâine, se găseşte în magazinele noastre, dar nu i-am făcut reclamă şi sunt foarte mândru de echipa mea, pentru că pentru acest concurs nu am făcut nimic special. Dimineaţă, când am plecat din Sfântu Gheorghe, am luat o pâine de pe raft şi cu ea m-am prezentat în faţa juriului. A fost o pâine neagră cu cartofi ca toate celelalte 1.000 – 1.200 de pe care le vindem în fiecare zi”, a precizat Dioszegi Laszlo, potrivit Agerpres.
La categoria „Pâinea Anului 2017 – realizată artizanal în România”, firma covăsneană a obținut locul III, iar la secţiunea „Creaţie artistică din aluat de panificaţie”, a obținut locul I. Conform www.gastropan.ro, „Tematica categoriei Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie a fost Toamna la țară. Câștigătorul categoriei a fost Farkas Ferenc, reprezentant al companiei Madexport Srl din Sfântu Gheorghe, care a realizat o creație artistică care prezintă momentul recoltării strugurilor dar și alte fructe și legume specifice vieții la țară în timpul toamnei.”
Și la categoria „Produse de Patiserie”, firma „Madexport” s-a numărat printre premianți, obținând locul III.
***
Cea de-a IX-a ediție a „Gastropan” a fost organizată de „Boro-Info”, redacția revistelor de specialitate „Brutarul-Cofetarul” și „Gastromedia”, fiind, conform acestora, „cel mai important eveniment de tehnologii și soluții pentru industria de panificație, cofetărie și HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est”.
Informații suplimentare despre eveniment pot fi aflate accesând site-ul: www.gastropan.ro.
Ana Ciorici Costache