Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, eu personal, am luat cunoştinţă cu sinceră întristare de încetarea din viaţa a celui ce a fost ministrul turismului între 1996-1998, Birtalan Akos.

Implicată, de la înfiinţare, în sprijinirea dezvoltării unui sector economic ce poate reprezenta o alternativă a dezvoltării durabile a judetulul Covasna, turismul, a fost firească intersectarea activităţilor cu cele ale ministrului turismului, dar şi ale deputatului UDMR, Birtalan Akos.

Spunem firesc pentru că, în ambele funcţii deţinute de economistul, politicianul Birtalan Akos a considerat firesc să colaboreze, să se consulte cu asociaţiile de afaceri profesionale şi patronale, să asculte opiniile specialiştilor din domeniu, realizând, onest şi profesional, că funcţia, fie ea şi de ministru, nu te face atotştiutor peste noapte.

Reiterez câteva momente ale unei conlucrări ce a fost benefică dezvoltării turismului din România, începând cu acel telefon prin care mă invita, la un sfârşit de săptămână, la o cafea, la care mă întreba: “Dacă dumneata, care eşti recunoscut pe ţară ca un specialist în domeniul turismului, ai fi ministru, ce ai face?…”.

Ascultând opiniile mele, ale Camerei de Comerţ şi Industrie, şi, cu siguranţă şi ale altor specialişti, organizaţii cum ar fi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Birtalan Akos a făcut, bunăoară, “marea descentralizare” din turism, transmiţând de la minister la hoteluri dreptul de a-şi stabili preţurile de vânzare a serviciilor. Ce normal ni se pare acum acest lucru; în 1997 încă era o noutate, un gest curajos. Birtalan Akos a înţeles că ministerul turismului nu trebuie să fie proprietar de hoteluri, că are lucruri mai importante de făcut, precum strategiile domeniului şi, astfel, a privatizat hotelurile Parc şi Turism din Bucureşti, cele două hoteluri fiind referinţe pe piaţa turistică internă şi externă.

În fine, Birtalan Akos a parafat, ca ministru al turismului, în 1998, la Budapesta, ceea ce am pregătit în calitate de membru în Consiliul Director ANAT, Protocolul de colaborare dintre MUISZ – Asociaţia Agenţiilor de Turism din Ungaria şi ANAT. Astăzi piaţă a validat viziunea de atunci, atât în Ungaria cât şi în România, turiştii din ţările vecine sunt printre primele 4 locuri ca număr de vizitatori, în ambele ţări.
Birtalan Akos  a fost un conducător, un lider care a ştiut să consulte specilaliştii, a crezut în rolul societăţii civile, a organizaţiilor profesionale, iar această atitudine a făcut ca numele Domniei Sale să rămână pozitiv în memoria celor ce au avut prilejul de-a colabora cu el.

Sincere condoleanţe familiei şi Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dipl. ec. Herman Rosner

Preşedinte CCI Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail