…Instaurarea implacabilă a toamnei (nu doar din punct de vedere calendaristic  ci şi astronomic, la finele săptămânii trecute fiind Echinocţiul) a adus multe regrete şi păreri de rău după  agreabilul sezon estival şi Vacanţa mare. Dar au apărut în compensaţie şi satisfacţii de natură estetică: instituţiile de cultură (ne referim Teatrele liric, dramatic, de marionete, Filarmonica, muzeele) şiau reluat rând pe rând  activitatea sau urmează să o facă în curând.

 

Repertoriu bogat, evenimente de ţinută

 

Fiecare dintre aceste respectabile entităţi cu profil spiritual  se străduieşte să aducă în atenţia publicului  evenimente de ţinută,  un repertoriu bogat, titluri reprezentative, reluări de succes, premiere şi unele… surprize agreabile.

A venit acum rândul  Filarmonicii din municipiul de la poalele Tâmpei să-şi invite melomanii la un  moment important (Deschiderea Stagiunii  de concerte pentru perioada 2017-2018), eveniment  planificat pentru data de 28 septembrie a.c. la Complexul multicultural „Patria”.

 

Stagiunea cu numărul 140

 

Trebuie subliniat faptul că va începe cea de-a…140- a  Stagiune a prestigioasei instituţii muzicale din Ţara Bârsei printr-un Concert Simfonic Extraordinar ce va  avea loc joi-seara, de la ora 19.00, în Sala Mare de la „Patria”, o performantă incintă ce fiinţează în locul vechiului  cinematograf  braşovean cu acelaşi nume de pe b-dul 15 Noiembrie, nr. 50A.

Am făcut aceste precizări  pentru cititorii covăsneni care poate nu sunt familiarizaţi cu această locaţie,  dorind  să-i  informăm că este vorba de  un centru artistic modern, ce beneficiază de două săli de spectacole, beneficiind după reabilitare de cea mai bună acustică din ţară.

 

Concert Simfonic  Extraordinar

 

Cum era şi firesc, inaugurarea Stagiunii cu numărul 140 a Filarmonicii Braşov se va face printr-un Concert  Extraordinar susţinut de Orchestra simfonică, sub bagheta maestrului japonez Daisuke Soga: un nume consacrat pe plan mondial şi un prieten apropiat al românilor, în general, şi al braşovenilor, în mod special.

Nu este prima dată când distinsul oaspete nipon  are privilegiul de a oficia la pupitrul  dirijoral, fiind un vechi colaborator  al Filarmonicii şi Operei braşovene,   declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Braşov.

Programul pentru acest mult-aşteptat eveniment cuprinde  două dintre  cele mai renumite
compoziții ale titanului Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 5 „Imperialul” şi Simfonia a IX-a, „Oda bucuriei”. Solist: pianistul Eduard Kunz   (originar din Rusia, dar stabilit de câţiva ani la Bucureşti). Vor încânta, de asemenea, asistenţa două invitate sosite tocmai din Ţara Soarelui Răsare,  la fel ca şi  celebrul conducător de orchestră, anume soprana Yui Takahashi şi mezzosoprana Chieko Noda, dar şi artişti români renumiţi, precum tenorul clujean Ştefan von Korch  şi baritonul Florin Estefan, director al Operei Române din Cluj-Napoca. Acestora  li se alătură membrii redutabilului Cor Mixt al Filarmonicii de Stat din Tg.Mureş,  dirijat de prof. Vasile Cazan.

 

Dirijorul  Daisuke Soga, Japonia

Dirijorul Daisuke Soga s-a născut în anul 1965  la Osaka şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul.

Între anii 1984 -1987 urmează Academia „Toho – Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas şi dirijat, apoi Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde studiază contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea.

După ani întregi de studiu la diverse cursuri de măiestrie, fiind  îndrumat de muzicieni reputaţi, în noiembrie 1990 Daisuke Soga a fost invitat pentru  prima dată al Filarmonicii din Braşov, „ o dragoste la prima vedere”.

În vara anului 1996 a fost ales dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internaţional din Tanglewood,festival organizat de Orchestra Simfonică din Boston, iar din 1998  Daisuke  Soga  a  dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România.

În perioada 2001 – 2003, dirijorul Soga a fost director muzical al Orchestrei simfonice  din oraşul său natal, iar  începând din anul 2005 este dirijor principal la „Tokio New City Orchestra”.

Muzicianul despre care scriem aceste rânduri a câştigat numeroase premii şi a colaborat cu multe orchestre din Japonia, Europa şi America de Nord şi de Sud. Este invitat să predea la festivaluri de muzică şi cursuri de masterat şi să facă parte din juriului diferitelor concursuri de dirijat.

Legătura dintre  maestrul Soga şi România este deosebit de puternică, domnia sa dirijând în mod regulat Filarmonica „George Enescu” din   Bucureşti, Orchestra Naţională Radio România, şi Filarmonica Braşov. În anul 2013 a fost invitat să dirijeze Concertul de Inaugurare a noului sediu al Filarmonicii  braşovene, anume Complexul multicultural „Patria”, moment emoţionant despre care ziarul „Mesagerul de Covasna” a scris pe larg la vremea respectivă.  Maestrul Soga este, de asemenea,  Cetăţean de Onoare al  oraşului Londrina din Brazilia. Mai nou Daisuke Soga a devenit şi un compozitor de succes.

Lucrările sale au fost interpretate în Japonia, Statele Unite ale Americii, Italia, Brazilia şi România. A realizat înregistrări la Casa de discuri „Delta Classics”. Pentru  a sprijini efortul de   recuperare în urma marelui cutremur din Estul Japoniei, Soga a iniţiat un proiect umanitar de nivel internaţional.

 

Pianistul Eduard Kunz, Rusia

      Iată încă un artist cu totul special, aşteptat cu mult inters la Braşov. Este vorba de pianistul  rus Eduard  Kunz.  S-a născut  pe 30 octombrie 1980  la Omsk, în Siberia, şi a  învățat să cânte  la pian…singur, încă de pe la șase ani! A fost  îndrumat şi încurajat tot timpul de către mama sa. Constatând că fiul ei face progrese şi  are calităţi evidente,  l-a dat la școala de muzică. Profesorii erau entuziasmaţi de harul micului învăţăcel, astfel că s-a impus o cotitură radicală  în viaţa familiei Kunz, părinţii fiind despărţiţi.

Când Eduard a împlinit 13 ani, mama sa a decis că talentatul său fiu trebuie să studieze la un alt nivel, mult mai înalt, ca atare s-au mutat din îndepărtata Siberie la Moscova. Efortul a meritat, iar roadele s-au văzut în timp. În Capitala Federaţiei Ruse micul geniu şi-a continuat în mod strălucit studiile  muzicale liceale şi apoi pe cele universitare la vestitul Conservator „P.I. Ceaikovski”.

Pentru Masterat a plecat la  Londra, unde şi-a perfecţionat măiestria interpretativă,  începând  apoi un lung şir de turnee prin lumea largă încununate de succes. Aflându-se pentru o perioadă la Barcelona a cunoscut-o mai întâi pe…Internet pe viitoarea lui soţie, o româncă pe nume Diana. Apoi s-au căsătorit, au făcut o fetiţă, iar graţie insistenţelor soţiei,  Eduard (care mereu era plecat în turnee în cele patru zări) s-a stabilit în cele din urmă în ţara noastră. Azi alcătuiesc un cuplu fericit care locuieşte  în Bucureşti, aproape de Parcul  Cișmigiu, renunţând la  stresanta  viaţă  londoneză.  Sunt vecini cu o altă celebritate muzicală (violonistul Alexandru Tomescu). Pentru ei „Viitorul sună bine”, cum se spune.

Treptat  Eduard s-a ataşat de ţara noastră, spune că  îi plac omenii,  peisajele, se simte bine chiar şi în aglomeratul şi zgomotosul  Bucureşti.  Este  invitat tot mai des în ultima vreme să susţină concerte în diferite oraşe ale României (acum şi la Braşov). Celebrul pianist, ajuns la 37 de ani,  urmează să-şi ia cetăţenia română, dacă nu cumva s-a întâmplat acest lucru între timp.

Este considerat unul dintre cei mai talentaţi  pianişti din lume, prestigioasa publicaţie britanică „The Guardian”  numindu-l „magnific”.

Într-un interviu  a povestit că a ajuns pentru pentru  prima dată în România  în  anul 2004, pentru a lua parte la Festivalul Internaţional „George Enescu”. La vremea aceea  locuia în Marea Britanie, era  o vedetă în devenire  a muzicii culte, iar profesorul său din Rusia – care facea parte din Juriu – s-a retras aflând că participă. Însă,  în  mod absolut surprinzător, episod pe  care Eduard nu şi-l explică nici în prezent, ditamai laureatul internaţional nu a reuşit să treacă  de …prima rundă a concursului, fiind eliminat!!!

După trei ani s-a reîntors, a participat din nou la Festivalul „Enescu”, câştigând  de data aceasta în mod absolut firesc Marele Premiu al competiţiei  de pian.

Pentru ca din  anul 2011 Eduard  Kunz să devină un ilustru concetăţean „de-al nostru”.

 

Corul Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş

 

Invitat periodic la Braşov, Corul Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş va fi prezent şi de această dată la Deschiderea Stagiunii de concerte.   Formaţia a luat fiinţă încă din anul 1956, pentru ca din 1970 ansamblul coral amintit să aparţină de Filarmonica de Stat, în cadrul căreia abordează deopotrivă literatura muzicală vocal-simfonică, de operă în concert şi „a cappella”. Repertoriul ansamblului cuprinde aproape toate marile creaţii baroce şi clasice ale genului, totodată,  prin  interpretarea unor lucrări aparţinând literaturii muzicale romantice şi moderne, obţine  succese  considerabile oriunde evoluează. Una din calităţile sale o constituie faptul că, doar cu câteva zile de repetiţii, reuşeşte să revină asupra unor creaţii din sutele aflate deja în repertoriul său.

Corul a realizat numeroase imprimări radiofonice, iar discurile sale se bucură de mare popularitate în rândulpublicului meloman, efectuând turnee artistice în ţări precum Ungaria, Italia, Elveţia, Belgia, Franţa, Germania, Spania etc. Dirijorii corului au fost  pe  rând Szalman Lóránt, Szarvady Gyula, Fejér Elemér, Birtalan Judith, Dumitru Buzoianu. Din 1990 şi până în prezent redutabila formaţie este condusă de dirijorul Vasile Cazan.

Auspicii minunate

 

Stimaţi melomani covăsneni, iată, aşadar, auspicii minunate pentru o  nouă stagiune muzicală reuşită.  Mergeţi  la Sala „Patria” din Braşov ori de câte ori aveţi posibilitatea, oferindu-vă pentru inima şi sufletul dv. clipe de reverie, într-o existenţă tot mai agitată, cu multe  probleme materiale şi  incertitudini.

Sărbătoarea melomanilor stă  să înceapă. Le dorim mult succes tuturor celor implicaţi, membrii orchestrei, solişti, dirijori, staff.  Stagiunea cu numărul 140 a Filarmonicii braşovene  va fi, cu siguranţă,  una de excepţie,  aşa cum ne-au asigurat cei din conducere.

Să fie într-un ceas bun!

                                                                                               Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail