După o vară tumultoasă din toate punctele de vedere, generată de Pandemia de Coronavirus, activitatea culturală încearcă să supraviețuiască, deși obstacolele sunt parcă și mai mari ca la începutul „nebuniei”. Așa-zisa relaxare a avut și efecte nedorite, numărul infectărilor crescând alarmant în ultima vreme, așa că revenirea la stare de criză putând avea loc oricând: se închid săli, se suspendă spectacole… 

Totuși, viața merge înainte și trebuie să ne adaptăm cumva la situația aceasta, de aceea am relatat despre eforturile și slalomul pe care sunt nevoiți să le facă slujitorii artelor pentru a păstra spectatorii aproape.

După ce Teatrul Dramatic și Filarmonica din municipiul de sub Tâmpa și-au reluat activitatea în condiții speciale, a venit și rândul Operei Brașov să-și  anunțe Deschiderea Stagiunii 2020-2021. Va fi una atipică, așa cum nu a mai fost până în prezent.

O stagiune atipică, dar ofertantă

Prefațând evenimentul, ieri la prînz a avut loc la sediul prestigioasei instituții de cultură o Conferință de presă, în cadrul căreia noul staff a creionat programul pentru Stagiunea ce stă să înceapă. Conducerea a prezentat noutăți, gânduri, proiecte frumoase, a făcut un bilanț al bogatului sezon estival derulat în aer liber. Au luat parte Marilena Aldea, manager general (interimar), împreună cu colegii numiți, de asemenea, interimar pentru șase luni în posturi de conducere: Mihai Irimia, director artistic, și Dan Antipa, manager general-adjunct. Au participat regizoarea Anda Tabacaru, scenografa Rodica Garștea și dirijorul Mircea Holiartoc.

Din capul locului s-a subliniat un element remarcabil, faptul că la nivel național Opera Brașov este instituția care a susținut cel mai mare număr de spectacole în perioada estivală, fiecare dintre ele reprezentând la urma urmei o…premieră. Afirmăm acest lucru fiindcă reprezentațiile au fost adaptate, condensate, restructurate, arătând altfel decât originalul. În loc de trei acte să prezinți doar…unul în interval de numai o oră – și acela inteligibil – reprezintă o performanță, nu-i așa?

Iar eforturile artiștilor au fost răsplătite, nu mai puțin de…trei mii de spectatori (!) participând la aceste evenimente în Grădina de vară. De asemenea, a fost pentru prima oară în istoria Operei brașovene când la începutul verii nu s-a închis Stagiunea tradițională, iar artiștii nu și-au luat concediu!!!

Ei bine, sâmbătă, 10 octombrie 2020, de la ora 18.30, se Deschide Stagiunea 2020-2021 în interior, publicul revenind după șapte luni în Sala Operei pentru a viziona avanpremiera operetei „Sânge vienez” de J. Strauss, fiul. A doua reprezentație are loc a doua zi, duminică, 11 octombrie 2020, tot de la ora 18.30, dar cu o altă distribuție.

Câteva declarații „la cald”

Marilena Aldea, manager-general (interimar): „Pentru ca Stagiunea să poată începe în sală s-au luat toate măsurile de siguranță, atât pentru public, cât și pentru angajați. Doresc să mulțumesc încă o dată domnului Dumitru Alexandru, cel care ne-a pus la dispoziție scena din curtea Operei, unde s-au desfășurat toate evenimentele noastre din această vară. De asemenea, mulțumesc Primăriei municipiului Brașov și Consiliului Local pentru toată susținerea din această perioadă. Spectatorii pot veni liniștiți, existând condiții de maximă siguranță”.

Anda Tabacaru, regizor artistic: „Mi-am dorit mult să regizez opereta „Sânge vienez”, din care transpare rafinamentul muzicii lui Strauss. Am lucrat în amănunțime fiecare imagine, precum și jocul scenic. Am vrut să creăm momente de bucurie în această mare de știri tragice  generate de Covit 19. Iată că după șapte luni se deschide Stagiunea în sală. Cu alte cuvine, ne-am reîntors …acasă! Ne-a fost atât de dor…”.

Rodica Garștea, scenograf: „Am trăit astăzi un sentiment ciudat, emoționant, aprope că mi-au dat lacrimile – ne-am întors pe scenă, acolo unde ne este locul. Sentimentul de teatru se naște în interior. Invit publicul să vadă avanpremiera, care reprezintă un mix de trei acte într-unul singur! Într-o oră și jumătate cât avem la dispoziție vom prezenta multe! Din păcate, nu se poate pune tot decorul pe scenă din cauza distanțării pe care trebuie să o respectăm, dar spectacolul este superb”.

Mihai Irimia, director artistic (interimar): „Titlurile pe care urmează să le prezentăm vor fi adaptate pentru a îndeplini toate condițiile de siguranță, atât pentru public, cât și pentru artiști. Este foarte greu în acest moment să facem planuri sigure, chit că am întocmit programul până în luna iunie 2021. Un mare câștig este că lucrăm în echipă, că stabilim împreună toate detaliile. O veste extraodinară se referă la oportunitatea de a prezenta o dată pe lună spectacole în  Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, unde pot fi acceptați 180 de spectatori, față de 113 câți au voie la noi! Pentru anul viitor ne gândim la trei premiere: „Anotimpurile”, balet neoclasic, pe muzica lui Vivaldi și Piazzolla, „Peter Pan”, spectacol pentru copii de 1 Iunie, precum și celebra operă a lui Donizetti, „Elixirul dragostei”. Totodată, ținând cont de succesul extraordinar  al spectacolului „Magie pe Broadway”, gândit și pus în scenă în Gradina de vară de soprana Anda Pop, ne gândim la adaptarea lui pentru sală.

Sunt optimist  când anticipez că în luna martie a anului viitor vom putea prezenta întreaga operetă „Sânge vienez”. Cu bucurie spun că ambele distribuții ale avanpremierei sunt alcătuite exclusiv din soliștii Operei Brașov, alături de Orchestră, Cor și Balet.

Program ambițios, structuraj cu grijă

Despre activitatea pe termen lung tenorul Mihai Irimia, împreună cu colegii din Consiliul Artistic, a gândit o stagiune bogată, cu evenimente variate, spectacole de operă, operetă, balet, recitaluri vocal-instrumentale, divertismente muzicale cu Cvintetul vocal „Anatoly”, reprezentații pentru copii, Gala Festivă de Crăciun și multe altele.

Un mare câștig pentru toată lumea îl va reprezenta posibilitatea de a susține periodic, așa cum spuneam, spectacole în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”. Primul eveniment de acest fel va avea loc chiar foarte curând, mai precis miercuri, 14 octombrie a.c. de la ora 19.00 intitulat „Gala Verdi – pagini lirice memorabile.

…„Dorim să oferim condiții de SIGURANȚĂ MAXIMĂ spectatorilor și artiștilor și ne bucurăm că suntem din nou în sală. Aici este …Altarul nostru!”, a mai adăugat îndrăgitul tenor.

Dan Antipa, director general-adjunct: „De astăzi a fost pus în funcțiune sistemul de vânzare a biletelor online. În scurt timp, la casieria Operei Brașov se va putea face și plata cu cardul. În sală sunt disponibile 113 locuri,  fiindcă un scaun se va ocupa, unul va rămâne liber, iar rândul din spate va fi neocupat. Intrarea spectatorilor se va face pe ușa principală, iar ieșirea pe părțile laterale. Artiștii au acces separat în clădire. Se va efectua termoscanarea, se vor pune la dispoziție măști și dezinfectant. Foarte imporant – masca de protecție va fi purtată pe toată durata spectacolului! În fosă, sunt, de asemenea, adaptări, fiind amplasate panouri de plexiglas pentru a delimita „suflătorii”. Am achiziționat patru lămpi UV cu care, după fiecare repetiție și spectacol, vom dezinfecta atât sala, cât și scena și fosa.

Suntem bucuroși, a mai adăugat Dan Antipa, că la doar o săptămână după ce avut loc Spectacolul-eveniment „Magie pe Broadway” (care a marcat închiderea Stagiunii estivale, reprezentând a…42-a reprezentație a verii, numărul spectatorilor în aer liber ajungând la aproximativ trei mii!), putem vorbi de  începerea unei noi Stagiuni.

Vrem ca și pe această cale să-i asigurăm pe spectatori că am întreprins demersurile necesare desfășurării activităților în sala de spectacol, în condiții de siguranță sanitară, atât pentru spectatori, cât și pentru personalul instituției: s-au obținut avizele necesare ce țin de medicina muncii, incluzând aici și o evaluare a riscurilor, au fost achiziționate lămpi UV (utilizate seară de seară, în fiecare încăpere), a fost amenajată Casa de bilete, s-au achiziționat panouri din plexiglas pentru protejarea artiștilor instrumentiști, au fost delimitate traseele de acces, respectiv de evacuare, asigurarea necesarului de dezinfectanți pentru mâini, igienizarea frecventă a grupurilor sanitare etc.

Bineînțeles, accesul publicului se va face cu respectarea strictă a anumitor reguli, dintre care amintim: purtarea măștii (medicală sau non-medicală) va fi obligatorie pe toată durata desfășurării evenimentelor; se va efectua triajul observațional, în paralel cu verificarea temperaturii; menținerea distanțării fizice între persoane, inclusiv în sala de spectacol; interzicerea consumului de alimente și băuturi, cu excepția lichidelor ambalate individual etc. Regulamentul complet poate fi consultat pe paginile de Internet, respectiv de Facebook ale Operei Brașov.

Avanpremierea operetei „Sânge vienez” de J. Strauss în două reprezentații

Reintrarea în sala de spectacole va coincide cu Deschiderea Stagiunii ce se va produce în acest weekend. Așadar, sâmbătă și duminică, respectiv în 10 și 11 octombrie 2020, de la ora 18.30 publicul este invitat să revină în cocheta incintă atât de dragă iubitorilor de teatru liric, la avanpremiera spectacolului cu opereta „Sânge vienez” de Johann Strauss, fiul. Va fi o versiune adaptată, scurtată, cu cele mai reprezentative și atractive momente, cele două reprezentații având două distribuții diferite!

În prima distribuție apar Valentina Mărgăraș (în rolul Gabriella), Maria Catrina (Franzi), Corina Klein (Peppi), Kosa Ibolya (Rosa), Liviu Iftene (Eduard), Cristian Dicu (Josef), Lorand Cristian (Vercingetorix), Ștefan Schuller (Kagler), Dan Ionescu (Contele Bitovsky).

În ce-a de-al doilea spectacol vor performa Anda Pop (în rolul Gabriella), Nicoleta Chirilă (Franzi), Andromeda Nemeș (Peppi), Cristina Roșu (Rosa), Mihai Irimia (Eduard), Mugurel Oancea (Josef), Marian Rește (Vercingetorix), Ștefan Schuller (Kagler), Dan Ionescu (Contele Bitovsky).

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul, la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată Anda Tabacaru, scenografia – Rodica Garștea, coregrafia – Alexandru Fotescu, iar mișcarea scenică Anca Branea. Asistenți regie: Silvia Papadopoulos și Nicoleta Chirilă. Regia de scenă: Silvia Papadopoulos.

Așa cum ne-a precizat colaboratoarea noastră, Cecilia Toma, secretar P.R., libretul operetei le aparține lui Victor Léon și Leo Stein. Premiera a avut loc pe 26 octombrie 1899, la Carltheater din Viena, însă Johann Strauss nu mai era în viață ca să vadă și această ultimă capodoperă a sa. Atât de ridicată a fost popularitatea valsului „Sânge vienez” op. 354, încât a fost ales ca titlu al acestei lucrări muzicale. Opereta prilejuiește întâlnirea cu atmosfera vieneză de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Regizoarea spectacolului, redutabila directoare de scenă, Anda Tabacaru, precizează pentru ziarul nostru: „Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă. Dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat, împreună cu scenografa Rodica Garștea, să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune. Așteptăm cu nerăbdare să putem prezenta publicului varianta integrală a operetei, care va mai conține câteva surprize, momente ample de balet și cor.  Repetițiile au fost agreabile, deoarece profitând de vremea minunată le-am desfășurat pe scena din Grădina de vară a Operei, ceea ce a dat un aer cu totul deosebit momentelor noastre de lucru”.

 

„În varianta completă a operetei acțiunea are loc în interiorul unui palat, unde decorul este alb în primele două acte, ne-a precizat talentata scenografă Rodica Garștea. Chiar și în actul trei se distinge fundalul alb, acțiunea având loc într-o grădină. Ținând cont de condițiile actuale, am făcut o adaptare, neputând folosi mult decor fiindcă ar împiedica distanțarea artiștilor. Pentru Avanpremieră am ales să montăm doar actul al treilea, simplificat, dar la fel de sugestiv”.

Durata spectacolului este de aproximativ o oră și 30 minute, fără pauză. Prețul biletului: 30 lei, numărul de bilete disponibile fiind 113.

Despre bilete

Biletele s-au pus în vânzare de joi, 8 octombrie 2020, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la Casa instituției aflată în Brașov, strada Bisericii Române nr. 51. Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380. Programul Casieriei: luni-vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.00 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).Accesul copiilor este permis începând cu vârsta de 7 ani!

La evenimentele Operei Brașov, accesul publicului va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea de 1,5 m între scaune. Spectatorii sunt rugați ca în cazul în care prezintă simptome de infecție respiratorie, să rămână acasă.

…Gongul inagural poate să bată, iar cortina să se ridice, marcând o nouă Stagiune. Mult succes!

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail