
Vineri, la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a avut loc o sesiune de degustare de vinuri, moderată de maestrul somelier Sergiu Nedelea, din Bucureşti. Acesta le-a împărtăşit elevilor şcolii din tainele meseriei.
La sfârşitul săptămânii trecute, Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a avut un oaspete de seamă: maestrul somelier Sergiu Nedelea, fost preşedinte al Federaţiei Române a Somelierilor. Timp de două zile, joi şi vineri, în cadrul modulului de practică comasată – „Oferta de meniuri” a clasei a XI-a D, acesta le-a dezvăluit elevilor din cunoştinţele sale, acumulate în anii dedicaţi acestui domeniu.
Despre ideea acestei activităţi ne-a vorbit doamna prof. ing. Tordai Carmen, care a declarat: „În modulul de practică comasată, în „Oferta de meniuri” intră şi „Oferta de băuturi” (…) M-am gândit că ar fi foarte bine dacă ar veni un specialist să le prezinte copiilor soiurile de vin, podgoriile din România, cum se face degustarea, cum se clasifică vinurile şi aşa mai departe (…) Spre surprinderea şi bucuria mea, domnia sa, Sergiu Nedelea, a răspuns pozitiv invitaţiei mele”.
Astfel, joi a avut loc prima sesiune de degustare, moderată de maestrul somelier, la clasa a XI-a D, Organizatori Banqueting. În cadrul acesteia, elevilor le-a fost făcută o prezentare a podgoriilor din lume, unde se cultivă viţa de vie, după care au repetat o sesiune de degustări la trei tipuri de vinuri.
Vineri, în prezenţa elevilor, a conducerii şcolii, a profesorilor şi a domnului Kovacs Istvan, patronul restaurantului Park, care este partener economic al Grupului Şcolar, a avut loc o nouă sesiune de degustare. Cei prezenţi au luat parte la un regal al vinului. Elevii au fost foarte încântaţi de întâlnirea cu maestrul Sergiu Nedelea. Dovadă stă şi mărturia făcută de unul dintre elevii participanţi, Daniel Iosub, care ne-a spus: „Am rămas uimit de acest eveniment. Mi-a plăcut foarte mult. Am acumulat multe cunoştinţe – am învăţat foarte multe lucruri despre vinuri”.
La finalul demonstraţiei, emoţionaţi, elevii au dorit să aibă ca amintire o fotografie cu maestrul Sergiu Nedelea.
Sponsori ai evenimentului au fost: TAG TRUST SRL- Reprezentanţa „Murfatlar” din judeţul Covasna, Restaurantul Şugaş Sfântu Gheorghe şi Bertis SRL.

Posibilă colaborare viitoare
Directoarea Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi”, doamna Rodica Pârvan, consideră că evenimentul a fost unul reuşit. Potrivit acesteia, şi domnul Sergiu Nedelea a ajuns la concluzia că şcoala şi elevii au primit în mod pozitiv informaţiile sale, şi, totodată, au manifestat interes faţă de activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile, la Sfântu Gheorghe. Directoarea Rodica Pârvan a declarat că există şanse ca somelierul Sergiu Nedelea să revină în Sfântu Gheorghe, la „Zilele Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi”.
„I-am lansat invitaţia de a veni şi la „Zilele Şcolii”. Nu mi-a dat un răspuns, dar mi-a sugerat că este deschis. Dorim să concepem o acţiune cu maestrul bucătar Dumitru Burtea, de la Braşov, şi să avem o acţiune cuplată de gastronomie şi degustare, pentru că acestea undeva se întâlnesc. Am înţeles că domnului Nedelea i-ar face plăcere să se întâlnească şi cu domnul Burtea (…) Este un om deschis, un om care vrea să transmită şi celorlalţi ceea ce ştie, şi cred că va reveni (…) I-a plăcut în general atmosfera şi interesul de care am dat noi dovadă (…)”, a explicat directoarea Grupului Şcolar.
Ana Alina Costache
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail