„Suntem într-o criză fantastică în care numai sufletul ne-a rămas şi trebuie să îl apărăm.” – Dan Puric

Actorul, autorul şi regizorul român, Dan Puric, a susţinut sâmbătă, 26 aprilie a.c., o conferinţă la Casa de Cultură din Sita Buzăului. Conferinţa a avut ca subiect central „Sufletul românesc”. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, iar cei care au dorit, au putut să achiziţioneze cel mai nou volum al autorului, numit „Suflet românesc”.

Publicul din zona buzaielor a avut parte, pentru al doilea an consecutiv, de un eveniment cultural de mare importanţă. Dan Puric le-a vorbit celor prezenţi despre ce înseamnă sufletul românesc, folosindu-se de întâmplări personale, de umor şi multă bună dispoziţie.

Despre oameni şi suflet

În timpul discursului său, Dan Puric a precizat:, „Ştiţi că un om, când are suflet, e foarte greu de manipulat. (…) Un om care are suflet are decizii personale, are voinţă, are nevoia de libertate şi are ceea ce se numeşte „personalitate”. (…) Ceea ce vă spun eu astăzi este că, în lagărul acesta de muncă forţată care este România, trebuie să începi să te descurci şi să faci cetăţi personale şi cetăţi sufleteşti în familie pentru că sistemul este putrezit.” Citând un câştigător al premiului Nobel, Dan Puric a adăugat: „Corpul se poate apăra de ceea ce vine din afară prin piele şi în interior prin mucoasa intestinală. Deci ai o epidermă care te apără. Dar sufletul? Sufletul este o celulă fără membrană. Intră toate porcăriile în el. (…) Eu mi-am dat seama că omul poate avea o membrană la celula aceasta prin credinţă. Credinţa este un filtru sau un baraj care nu lasă să intre orice.”

Întrebat despre cum a ales subiectul pe care l-a dezbătut în cadrul conferinţei, Dan Puric a răspuns: „El m-a ales pe mine. Suntem într-o criză fantastică în care numai sufletul ne-a rămas şi trebuie să îl apărăm.”

Cea mai mare durere a lui Dan Puric este „distrugerea sufletească a poporului român.” Soluţia dată de acesta pentru a salva sufletele românilor, este, în perspectiva autorului, mărturisirea acestui lucru, responsabilizarea vinovaţilor de „această crimă atroce şi să ne rebranşăm la credinţă, la istorie şi la tradiţie, în ciuda şi în pofida directivelor internaţionaliste.”

Şi la întrebarea dacă va mai reveni la Sita Buzăului, Dan Puric a răspuns simplu: „Dacă mai trăiesc, sigur o să mai vin pentru că eu sunt îndrăgostit de locul acesta. Aici îmi încarc bateriile.”

Dezvoltarea culturală a comunei Sita Buzăului

Potrivit lui Dan Puric, vizita acestuia în comuna Sita Buzăului se datorează primarului Nicolae Stoica. În motivarea creării acestui eveniment dedicat oamenilor din comună, primarul a declarat:. „Am vrut să facem această acţiune după sărbătorile Pascale, adică în Săptămâna Luminată, pentru că am vrut să facem legături între sufletele oamenilor din zonă. Chiar s-a vorbit astăzi despre sufletul românesc, în general.”

Despre planurile de viitor, primarul din Sita Buzăului a precizat: „Vom continua cu siguranţă. Mi s-a promis ajutor din partea Maestrului (n.r. Dan Puric) şi vom continua.” În plus, Nicolae Stoica a mai adăugat: „Dorim să mai facem investiţii în Casa de Cultură pentru a putea organiza piese de teatru. Sper să reuşim ca într-un an de zile să aducem Casa de Cultură la standarde, astfel încât să se poată desfăşura piese de teatru aşa cum se cuvine.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail