Opt cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie, familia și persoanele cele mai longevive din comna Barcani au fost sărbătorite duminică, de Primăria și Consiliul local, în cadrul unei festivități derulate la Căminul Cultural. Evenimentul a cuprins un program susținut de Irina Loghin, Fuego, împreună cu orchestra „Lăutarii din Bucegi”, dar și de formația „Nemuritorii” și de artiști și ansambluri de muzică și dnsuri din zonă.
Iarna din luna aprilie nu i-a speriat pe bărcănenii care, cu mic cu mare au umplut sala Căminulului cultural din localitate, pentru a fi prezenți la această adevărată Sărbătoare a bărcănenilor.
Pentru că se cuvine ca „întotdeauna, lucrul tău, să-l începi cu Dumnezeu”, evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a fost deschis printr-o slujbă religioasă oficiată de părintele protopop Florin Tohănean alături de preoții parohi din comuna Barcani.
Îmbrăcate în frumose straie populare românești, prezentatoarele evenimentului s-au adresat, apoi, mulțimii, începându-și discursul cu o frumoasă poezie „dragă domnului primar”:
„Avea bunica mea de toate:
Avea o prispă cu mușcate
Avea fântână, pâine, sare,
Avea putere și răbdare.
Avea credință și iubire
Și-un dor nespus de nemurire,
Avea un cal la o căruță,
Și lapte bun de la văcuță.
Avea povești nenumărate
Și cântece nemaicântate,
Și le spunea adeseori
La clacă și la șezători.
Avea o sobă, un vătrai,
Avea și gura mea de rai!…”
Apoi, vorbind despre evenimentul zilei din Duminica Tomii și a Sfântului Gheorghe, și-anume „Nunta de aur a bărcănenilor”, prezentatoarele au spus, printre altele: „La fel ca si anul trecut, cineva cu suflet mare s-a gândit și anul acesta să le propună altor oameni cu suflet mare să dedice această zi unor persoane care sunt printre noi. Au ridicat cu mâinile lor pline de bătături comunitatea, ne-au făcut posibil astăzi viitorul, ne-au dat, cu alte cuvinte, cheile casei, și se cuvine să îi mai invităm din când în când pe la noi, să îi punem la masă, să le sărutăm mâinile și să le spunem: << vă iubim și vă prețuim pentru tot ce ați făcut pentru noi!>> Ați ghicit: vorbim despre seniorii noștri, care ne împodobesc azi viețile cu o cunună de ani, ani trudiți, ani petrecuți în lipsuri și îndestulare, petrecuți la bine și la greu mereu împreună, mereu model pentru salba de nestemate pe care o poartă la gât – copiii lor – mereu gata să ne dea un sfat, mereu iubitori.”
Adresându-se celor prezenți, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, a menționat că evenimentul este dedicat nu doar celor opt cupluri „de aur”, ci și celor mai vârstnici cetățeni ai comunei și celei mai longevive familii.
„Anul trecut, după cum toți știți, am sărbătorit 79 de cupluri, întrucât i-am sărbătorit pe toți cei care au ajuns la frumoasa aniversare de 50 de ani de căsnicie, sau chiar mai mult. În acest an, din nou, Consiliul Local a luat hotărâre și sunt opt cupluri, în hotărârea Consiliului Local, iar prezente astăzi aici sunt cinci, întrucât, din motive de sănătate, trei lipsesc (…)! Tututor să le dea Domnul să aibă sănătate și să ne întâlnim peste ani, când noi cei mai tineri, vom ajunge, să dea Dumnezeu, să sărbătorim 50 de ani de căsnicie! Pe lângă cele opt cupluri, în fiecare an vom sărbători și: pe cel mai vârstnic cetățean al comunei, cea mai longevivă familie și din acest an, la propunerea mea, o sărbătorim și pe cea mai longevivă femeie din localitate. (…)” – a spus primarul Gheorghe Marin, care a înmânat apoi diplomele și premiile acordate prin hotărârea Consiliului Local, sărbătoriților, însoțite de urări și gânduri frumoase.
Printre sărbătoriții de anul acesta s-au numărat: Iosif Marton (cel mai longeviv domn din comună; dumnealui și soția Zenovia – formează și cel mai longeviv cuplu, fiind soț și soție de peste 71 de ani); Eugenia Calcea, în vârstă de 96 de ani (cea mai longevivă doamnă din comună), iar cele opt cupluri „de aur” sărbătorite sunt cele formate din: Vasile și Viorica Anghel, Ioan și Olimpia Bularca, Ioan și Georgeta Dogaru, Aurel și Susana Olaru, Puiu și Maria Solomon, Ioan și Teodora Sima, Alexe și Elena Bularca și Liviu și Ortensia Marin.
La eveniment au participat apropiații sărbătoriților, localnici ai comunei Barcani, și nu numai. Printre participanți s-a aflat și senatorul Gheorghe Baciu, care a adresat participanților câteva cuvinte.
Sărbătoare, la Barcani
Pentru a marca cum se cuvine acest important eveniment din viața comunității, organizatorii-Primăria și Consiliul Local Barcani- au pregătit pentru cei prezenți un amplu program artistic susținut de Grupul vocal „Pădurenii”, coodonat de dirijoarea Cristina Deteșanu, cu susținerea logistică din partea directorului Căminului Cultural Barcani, Marian Arnăut, grup însoțit de taraful Casei de Cultură Întorsura Buzăului, condus de domnul Ionică Mitrofan; Ansamblul „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului, coordonat de Costică Oltean; Ansamblul „Florile Zagonului”, coordonat de Marin Bălăcean; interpretele de muzică populară Mălina Boricean, Ana Maria Popica și Corina Răducan.
Pe scenă au urcat apoi îndrăgiții artiști Irina Loghin, Fuego și formația „Nemuritorii”.
„Pentru că am venit în această zonă cu oameni frumoși, români inimoși, nu putem decât să ne declarăm fericiți, pentru că în zona aceasta se află oameni care fac lucruri frumoase. Eu vă cunosc de mai mulți ani decât doamna Irina Loghin și știu că alături de domnul primar, care este un om cu suflet mare, dumneavoastră ați reușit să învingeți toate greutățile și problemele zilnice. Vă mărturisesc că sunt extrem de fericit. I-am spus doamnei Irina Loghin că o să descopere aici, în Barcani, o comunitate frumoasă de români, oameni generoși, oameni primitori, care ne iubesc și vă mulțumesc din tot sufletul pentru această zi specială și pentru faptul că domnul primar s-a gândit să programeze această manifestare nu oricând, ci în ziua în care îi sărbătorim pe cei ce poartă prenumele Gheorghe și derivatele. (…). Și noi sărbătorim zece ani de activitate împreună. Vă doresc <<La mulți ani tuturor>>, să fiți fericiți și sper să nu ne uitați și să aveți o după-amiază memorabilă alături de noi și de ceilalți invitați care vor urca pe scenă pe parcursul zilei. Vă mulțumim și vă iubim.” – li s-a adresat „Fuego” celor prezenți.
Acesta a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că vine cu drag în județul Covasna. „Îi iubesc pe românii din județul Covasna, sunt convins că într-un final o să ajung și la Sfântu Gheorghe pentru că îmi doresc lucrul acesta de ani de zile. Va veni și vremea aceea (…). Am fost la Covasna, acum la Barcani. Românii de aici sunt extrem de primitori, foarte frumoși la suflet și generoși și de fiecare dată vin cu drag în zonele aceste.” – a declarat „Fuego”.
„ …suntem, și cum suntem – DE AUR”
În finalul evenimentului, prezentatoarele au transmis că: „Nicolae Iorga spunea: <<istoria românilor din Ardeal trebuie cunoscută sat cu sat, cu preoții și bătrânii lui ca să se vadă că am fost și cum am fost>>, astăzi s-a scris la Barcani o pagina din această istorie. Astăzi s-a pus piatra de hotar asupra cinstei și prețuirii pe care noi o aducem oamenilor în vârstă și familiei. Astăzi inimi de aur au trăit „NUNTA DE AUR”. Mergeți în pace la casele dumneavoastră și spuneți lumii întregi că suntem, și cum suntem – DE AUR.”
Maria Crețu – Graur
Ana Ciorici Costache