Nedreptatea socială a existat dintotdeauna, există și va exista, cu toate strădaniile țărilor civilizate de a stopa fenomenul. În multe alte state sărăcia, incultura și proasta guvernare vor genera mereu inegalitate între cetățeni. Pe de altă parte, setea de putere și îmbogățire a unor indivizi agresivi și certați cu legea vor pune mereu „bețe în roate” autorităților care ar vrea să facă dreptate.

 

Chiar și în zilele noastre, în România europeană, lucrurile nu merg bine. De câteva luni, pe fondul unei stări pandemice, se dă o luptă acerbă pentru putere. În împrejurarea în care se află țara, rămasă de un timp fără conducere, și degradarea socială accelerată, negăsindu-se nicio soluție, în cele din urmă Marele Șaman a dat undă verde „împăcării dușmanilor”, astfel cei care până mai ieri erau gata oricând să-și scoată ochii, acum sunt nevoiți să bată palma pentru „nașterea” noului Guvern, lucru deloc ușor, date fiind principiile politice diferite ale celor trei partide ale coaliției: PNL, PSD și UDMR. Și ca un blestem, în toate lunile pierdute în tergiversări fără sfârșit la vârful Puterii, loviți din toate părțile de crize interminabile, cei săraci au devenit și mai săraci, iar cei bogați au devenit și mai bogați.

 

De săptămâni întregi se tot discută pe la toate televiziunile despre un posibil nou Guvern. Printre cele mai fierbinți subiecte se numără desemnarea Premierului și majorările de pensii, alocații și salarii, „combatanții” neputându-se pune de acord pentru o soluție finală. În acest timp, în urma sărăcirii accelerate a unei părți din populație, din cauza creșterii exagerate a prețurilor bunurilor de larg consum și a serviciilor, tot mai multe familii nu-și pot îngropa nici morții, de COVID sau de alte boli, decât dacă se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, ca să poată plăti înmormântarea „în rate”. Și atunci, pe bună dreptate, i-am întreba pe toți cei care se împotrivesc cu înverșunare majorării pensiilor, aducând tot felul de argumente „contra” oare ei știu cum e „să mori în rate”?! Mai înainte ca acești „potrivnici” de meserie să-și înceapă perorația în fața publicului, s-ar cuveni ca ei să-și declare propriile salarii, pensii și venituri, ca să priceapă tot omul de unde provine această împotrivire. Suntem siguri că dacă acești acerbi vociferatori ar avea un salariu de 2.000 de lei ori o pensie de 1.000 de lei n-ar mai da din gură fără rost, însă, așa cum spune o vorbă din popor, cel sătul nu-l crede pe cel flămând. Totuși este bine că mai există pe lume și oameni „cu scaun la cap” și altruiști, care se luptă nu doar pentru sine, ci și pentru ceilalți, și mai ales pentru cei mai lipsiți de putere și mai loviți de soartă, dar care cu ani în urmă au trudit din greu și au ținut pe umerii lor această țară, predând-o în bună stare și fără datorii celor care urmau s-o facă mai frumoasă și mai îndestulată, dar care în loc de aceasta și-au bătut joc de ea. Dovadă este chiar situația în care ne aflăm acum. După mai bine de 30 de ani de la Revoluție, suntem tot săraci și plini de datorii, mereu în urma altor state europene, și nu pentru că n-am fi inteligenți sau harnici, ci pentru că, de ce să n-o spunem, am fost prost guvernați, vorba ceea: „Cum e turcul, și pistolul”. Lucru dovedit la toate popoarele de-a lungul istoriei.

N-am putea spune că, prin cuvintele noastre, avem intenția expresă de a critica pe cineva anume, ci doar privim, constatăm și consemnăm situația dureroasă în care ne aflăm. Ar trebui ca și politicienii români să aibă mai multă conștiință și decență când discută soarta națiunii și a cetățenilor ei, și să nu mai amăgească oamenii de pe o zi pe alta, de pe o lună pe alta, de pe un an pe altul. Să hotărască lucrurile mai rapid: DA sau BA, să știe lumea și să-și vadă de treabă. Ce s-ar întâmpla dacă chirurgii aflați în timpul operației nu s-ar putea hotărî unde sau de unde să taie și ar tot discuta în contradictoriu ore în șir, până când pacientul le-ar muri sub bisturiu?! Trâmbițarea creșterii economice cu 8% în România la ce folosește acelor familii nevoiașe care trebuie să plătească în rate cheltuielile de înmormântare, când acei oameni „mor” cu fiecare rată pe care trebuie să o achite?!

 

De zile întregi cetățenii României așteaptă instaurarea unui nou Guvern, care să pună lucrurile în ordine. Poate până la urmă va înțelege și Președintele Klaus Iohannis, iertată fie-ne îndrăzneala, că așa nu se mai poate și va lua atitudine pentru restaurarea normalității, altfel la ce bun această funcție, doar pentru a tulbura apele?

Mihai Trifoi

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail