În suita evenimentelor deosebite care au fermecat și vor încânta sufletul iubitorilor de frumos din zona noastră se înscrie o nouă ediție a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet de la Brașov. Este o manifestare de anvergură aşteptată cu mare interes de publicul avizat din Ţara Bârsei şi din judeţul Covasna, ajunsă la cea de-aXVI-a ediţie.Evenimentul artistic amintit, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei a devenit un reper cunoscut și respectat pe plan național, urmând să se deruleze pe toată perioada lunii octombrie 2018, având o agendă încărcată.
Sub semnul Centenarului Marii Uniri și al Aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției brașovene de artă
În fiecare sâmbătă din luna în curs și în zilele de 2și 3 noiembrie a.c. – conform unei frumoase tradiţii ce se derulează de peste un deceniu și jumătate – va avea loccâte un spectacol deosebit, de la ora 18.30, în cocheta sală abia renovată din cunoscuta clădire de pe strada Bisericii Române nr. 51. De altfel, „straie noi” a îmbrăcat pentru actuala Stagiune întreg sediul Operei Brașov, prestigioasă instituție artistică care aniversează 65 de ani de existență.De la managerul Ovidiu Lucian Mezeiam aflat programul Festivalului și alte detalii interesante, pe care vi le împărtăşim în cele ce urmează şi dumneavoastră, stimaţi cititori ai „Mesagerului de Covasna”.
Noua Stagiune stă sub semnul onorant al Centenarului Marii Uniri, dar și al Aniversării a 65 de ani de la înființarea apreciatului for muzical din municipiul de la poalele Tâmpei, for care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea vieții cultural-artistice românești din zona centrală a României.
Dar iată detaliat programul maratonului festivalier.
6 octombrie – opereta „Crai Nou”
După 136 ani de la reprezentația primei operete românești „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu la Brașov, un spectacol savuros cu același titlu va fi prezentat sâmbătă, 6 octombrie 2018,în Deschiderea ediției a XVI-a a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet.
Opereta „Crai Nou” reprezintă șicea mai recentă premieră a Operei Brașov, fiind pusă în scenă în luna mai a acestui an, bucurându-se de o primire foarte caldă din partea publicului. Ca atare, omul de culturăOvidiu Lucian Mezei s-a gândit să realizeze și un experiment (foarte reușit, ce a avut loc nu de mult), anume prezentarea spectacolului amintit chiar în spațiul unde a avut loc debutul în anul…1882 -respectiv în Sala Festivă a Colegiului Național „Andrei Șaguna” din vechiul burgKronstadt.
Prima reprezentațiel-a avut la pupitrul dirijoral pe însuși compozitorulCiprian Porumbescu, iar datorită succesului înregistrat la Premieră s-a decis reluarea opereteiși a doua zi, pe data de 28 februarie 1882.
Din distribuția actuală fac parte soprana Maria Petcu-Catrina (Anica), mezzosoprana Asineta Răducan (Dochița), bas-baritonul Marian Rește (Moș Corbu), baritonul ValentinMarele (Bujor), tenorul Liviu Iftene (Leonaș) și baritonul Lorand Cristian (Ispravnicul). Își dau concursul Orchestra,Corul și Baletul Operei – soliști Mihaela Pop, Nicoleta Sasu, Claudiu Dane, Dorin Mirea.Dirijor- Leonard Boga. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru, scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, coregrafia- Nermina Damian. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regia tehnică: Dan Antipa.
13 octombrie – Marea Gală a Festivalului
Așa cum subliniam și la începutul articolului, actuala ediție a Festivalului prilejuieșteomagierea a 65 de ani de existență a renumitei instituții de cultură, așa încât programarea unei Mari Gale este cât se poate de nimerită. Cu acest prilej fast vor evolua câteva personalități ale cântului clasic românesc,invitați de seamă, precum renumita soprană Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, tânăra soprană Tina Munteanu de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” București, mezzosopranaCristina Soreanu, prof. univ. dr. la Universitatea „Transilvania” Brașovși Universitatea Națională de Muzică București, mezzosopranaMihaela Ungureanu-Binder (Austria),tenorul Călin Brătescu, Radu Iordăchescu. Vor cânta, de asemenea, cunoscuții soliști din partea gazdelor,Cristina Radu, Asineta Răducan,Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Nicoleta Chirilă, Corina Klein,Mădălina Bourceanu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, precum și valorosul Cvintet Vocal „Anatoly”.
În regal apar și soliștii de baletMelania Condoiu, Diana Drăgan, Mihaela Pop, Claudiu Dane, Dorin Mirea, Matei Rada. Coregrafia îi aparține luiAlexandru Fotescu. În rolul dificilde comper apare din nou Lorand Cristian, care s-a familiarizat perfect cu asemenea ipostaze. La reușita Galei vor contribuiOrchestra (dirijorTraian Ichim), Corul și Baletul Operei.
20 octombrie – Seara Operetei Maghiare
„La fiecare ediţie a Festivalului nostru am ţinut să includem şi un reper mai special, devenit de-acum traditional:Seara Muzicii Maghiare. În acest context opereta are un loc bine definit în structura întregului proiect, ne-a declarat artizanul întregii acțiuni festivaliere, pianistul Ovidiu Lucian Mezei. Gala Operetei Maghiare s-a bucurat de fiecare dată de un mare succes, fiind prezenţi nu doar spectatori de etnie maghiară din Brașov și din Covasna, dar şi numeroși melomani români, de fapt oricine îndrăgeşte acest gen muzical.După spectacolul-eveniment al Marii Gale de sâmbăta precedentă, urmează pe 20 octombrie acest moment important la care prietenii noștri din judeţul Covasna sunt invitaţi cu căldură să ia parte. Vor performa soliști cunoscuți de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, anumeBarabás Zsuzsa, Székely Zsejke, Fülöp-Gergely Timea, Ádám János, Fülöp Márton. Vor întregi programulOrchestra și Baletul Operei Brașov, coregrafia -Ramona Mezei și Alexandru Fotescu. Dirijor – maestrul HorváthJózsef.Soliști ai baletetului:Anca Branea,Iulia Coșeriu, Cristina Rotundu.
Sâmbătă, 27 octombrie
…Și vine o seară specială pe…poante! Da, nu este o glumă, ci ne referim la oferta Companiei de Balet „Oleg Danovski” de la malul mării, careprezintă feeria „Frumoasa şi bestia”. Este oadaptare după basmul ”La Belle et la Bête” ce se înscrie între cele mai atractive titluri ale instituției constănţene de artă, realizată pe muzică de P.I. Ceaikovski. Regia, coregrafiaşi light-designul îi aparțin tânărului maestru Horaţiu Cherecheş. Scenografia poartă semnătura apreciatei Natalia Kornilova. În distribuţie îi regăsim în rolul „Belle” pe grațioasa Irina Ganea Mihaiu, „Bestia” – Bogdan Bîrsănescu, „Prinţul” – Adrian Mihaiu, „Zâna” – Cecilia Ursul, „Maurice” – Ryan Brown, „Gaston” – Shigeyuki Kondo, „Grujon” – Keito Shimomura, „Trandafirul” – Mizuki Kubota, „Lully” – Mihai Pâslaru, „Beauchamp” – Daia Kashiwaba, „Lumignon” – Yuria Soeta și mulți alți artiști din cadrul Ansamblului de balet condus de Monica Cherecheş,
În încheierea Festivaluluisunt programatevineri, 2 și sâmbătă, 3 noiembriedouă reprezentații cu opera „Rigoletto” de Verdi
„Rigoletto” este o capodoperă jucată pe toate marile scene ale lumii, semnată de genialul creator Giuseppe Verdi. Premiera a avut loc la 11 martie 1851 la Teatro „La Fenice” din Veneția. Libretul îi aparține lui Francesco Maria Piave, fiind adaptat după melodrama „Le Roi s’amuse” de Victor Hugo. Locul și perioada acțiunii: Mantova, în secolul al XVI-lea.
Povestea clasică este cunoscută de melomani, dar o sintetizăm pentru cititorii noștri tineri: la curtea Ducelui are loco petrecere.Tânărul nobil povestește unui curtean că îl interesează o nouă aventură, anume o fată frumoasă pe care a văzut-o recent la biserică, dar își afirmă concepțiile libertine despre dragoste, în celebra arie „Pentru mine, toate femeile sunt la fel”. Bufonul Rigoletto se poartă în mod servil față de imoralul său stăpân și își bate joc de cei cărora ducele le-a violat soțiile sau fiicele. Un curtean răspândește zvonul că Rigoletto ar avea o amantă secretă. Iată un minunat prilej pentru un conte tânăr,jignit profund de bufon, să se răzbune împreună cu alți curteni. De asemenea, un conte bătrân, îndurerat de umilirea fiicei sale, îl blestemă în mod solemn pe bufon. Bătrânul Rigoletto se întoarce târziu la locuința sa înconjurată de un gard înalt. Pe drum este acostat de un necunoscut, care se recomandă Sparafucile, și își oferă serviciile de ucigaș profesionist. Rigoletto,obsedat de blestemul bătrânului conte, este bântuit de remușcări. Intrând în casă, bufonul e întâmpinat de fiica sa Gilda, pe care o ține ascunsă pentru a o feri de viața desfrânată de la curte. Gilda îl asigură că nu a ieșit din casă decât pentru slujba de la biserică, dar nu-i destăinuie că a cunoscutun student sărac de care s-a îndrăgosit. De fapt, este Ducele de Mantova, deghizat. Acesta îi face tinerei naive declarații pasionate și se recomandă cu un nume fals: Gualtier Malde. Gilda se îndrăgostește de așa-zisul student și după plecarea lui cântă memorabila arie „Nume drag, ce-ntâia dată face inima-mi să bată…”. Instigați de contele cel tânăr,curtenii vor să se răzbune pe Rigoletto. Toți își închipuie că Gilda este …amanta bufonului, nu fiica! Rigoletto va fi atras într-o capcană cu final tragic(…)
Regia spectacolului îi aparține luiMatteo Mazzoni (Italia), cele două reprezentații de încheiere fiind Premiere în cadrul Festivalului, având o nouăviziune și o plastică deosebită. Dirijor -Traian Ichim, scenografia -Rodica Garștea
Invitați: Fülöp-Gergely Tímea și Fülöp Marton (Opera Maghiară Cluj-Napoca), Lucian Petrean (Opera Națională București), Petru Burcă (Opera Națională Română Cluj-Napoca). Lor li se alătură soliști ai Operei Brașov:Nicoleta Chirilă, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Dan Popescu, Gabriela Hazarian, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, Marian Rește, Ștefan Schuller, Nicolae Zaharia, Paul Tomescu, Claudiu Bugnar, Dan Ionescu, Lorand Cristian, Simona Manole, Anca Panait, Alina Ichim, Mihaela Marele, Mariana Lazăr. Își dauconcursul, de asemenea, Orchestra și Corul Operei Brașov.
ooo
…Deci timp de o lună iubitorii de frumos din zona noastră au parte de o suită de momente speciale, pe care nu trebuie să le rateze. Așadar, le urăm vizionare plăcută spectatorilor și mult succes protagoniștilor!
Horia C.Deliu