Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită vineri, 24 ianuarie, prin ceremonii militare dar și prin organizarea unui simpozion și a unor programe artistice care vor avea loc în Sfântu Gheorghe și în orașul Covasna.

Activităție din municipiul reședință de județ  debutează cu Ceremonia militară organizată de Instituția Prefectului –Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe, care va avea loc la ora 12.00, la Grupul statuar „ Mihai Viteazul”,  și care va cuprinde, ca de fiecare dată: întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul județului Covasna însoțit de comandantul garnizoanei Sf. Gheorghe; prezentarea onorului militar de căte garda de onoare; trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelelor de luptă; intonarea Imnului Național; oficierea serviciului religios; rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei Unirii Principatelor Române”; depunerea coroanelor și jerbelor de flori; defilarea gărzii de onoare; „Hora Unirii”.

Moldova, Ardealul și Țara Românească se unesc prin cântec și joc, la Sfântu Gheorghe

Începând cu ora 13.00, cei prezenți vor putea urmări programul artistic susținut de Corul „Voievozii Munților” din comuna Vâlcele, Ceata Mare a Urșilor din Dărmănești, jud. Bacău, alături de  Călușul Oltenesc jucat de brașovenii de la „Crai Nou” și „Poienița” din Brașov.

Medicul Mihai Tîrnoveanu, președintele Aociației „Calea Neamului”, cel care a făcut posibilă venirea la Sfântu Gheorghe a oaspeților din județele Bacău și Brașov, a menționat pe pagina sa de socializare: „Cele mai vechi obiceiuri din Moldova și Țara Românească își dau mâna în Covasna la inițiativa Asociației Calea Neamului, cu susținerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în programul oficial al manifestărilor organizate de Prefectura Covasna, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.  Transmitem pe această cale din adâncul inimii mulțumirile noastre Cetei de Urși și domnului primar al orașului Dărmănești, Constantin Toma, precum și celor două ansambluri folclorice din Brașov aflate sub prestigioasa egidă a Centrului Cultural Reduta, coordonate de domnul Benone Pepine, care vin la Sfântu Gheorghe pe 24 Ianuarie din dragoste frățească, cu cele mai calde sentimente românești. Mulțumim deasemenea Instituției Prefectului Județul Covasna, condusă de domnul prefect Iulian Todor, pentru deschiderea acordată.
Este de datoria noastră să-i primim așa cum se cuvine pe cei care păstrează Obiceiurile Străvechi ale Jocului Ursului și ale Călușarilor, în primul rând printr-o participare numeroasă transpusă într-un cadru festiv și solemn, care caracterizează o Zi Națională. Doamne ajută frați și surori!”

Simpozion, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” 

În organizarea Centrului  European de Studii Covasna –Harghita și a Asociației „Calea Neamului”, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”  va avea loc, de la ora15.00,   Simpozionul „Alexandru Ioan Cuza în conștiința românească”

Programul, al cărui moderator va fi dr. Mihai Tîrnoveanu, cuprinde prelegerile prezentate de prof. Vasile Stancu-„ Faptele și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza” și de  dr. Ioan Lăcătușu, „Legăturile românilor din sud – estul Transilvaniei, cu românii de peste Carpați, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”, precum și un recital de pricesne și cântece patriotice susținut de pr. paroh Ioan Marin, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, președintele Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”.

„MICA UNIRE”, sărbătorită  la Covasna

 

Locuitorii orașului-stațiune Covasna  sunt așteptați vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului din Voinești, la Grupul statuar al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, alături de Ion C. Brătianu și Iuliu Maniu, unde va avea loc, la ora 14.00, Ceremonia militară organizată de autoritățile locale și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe și programul artistic organizat de Asociația Cultural-Creștină  Justinian Teculescu din localitate.

În zi de sărbătoare, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural din Covasna va avea loc un  spectacol festiv, cu intrare liberă,  în cadrul căruia vor urca pe scenă:  Ansamblul folcloric „Românașul”; Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni”; Corul bărbătesc din Covasna; oaspeți din Călărași, Republica Moldova, localitate înfrățită cu orașul Covasna;  Ansamblul veteranii Poeniței  din Brașov.

Și-așa cum spun versurile „ Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României,  vă așteptăm, dragi covăsneni, să sărbătorim cu bucurie ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE!

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail