O seară plină de emoții  a avut loc vineri, când, oficial s-a deschis săptămâna culturală a Zilelor Sfântu Gheorghe, cea mai aşteptată sărbătoare de locuitorii oraşului.  O sală arhiplină de suflete a participat la concertul de deschidere susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

O seară plină de emoții  a avut loc vineri, când, oficial s-a deschis săptămâna culturală a Zilelor Sfântu Gheorghe, cea mai aşteptată sărbătoare de locuitorii oraşului.  O sală arhiplină de suflete a participat la concertul de deschidere susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

În deschiderea Corului Naţional de Cameră Madrigal, copiii Corului Campanella coordonaţi de dirijorul Lofi Gellert, director al Liceului de Artă „Plugor Sandor”, au adus raiul mai aproape de  cei peste 1000 de spectatori prezenți la Biserica Krisztus Kiraly. Peste sala arhiplină s-a aşternut liniştea, şi chiar şi copiii veniţi să asculte concertele au rămas muţi de uimire de vocile angelice ale coriştilor care au interpretat piesele „ Ave Maria Stella” (Britta Falch Leher), „Cantate Domino” (Fr. Gruber) și „Festival Sanctus” (John Rutter).

După introducerea celor de la Campanella, Corul Madrigal a încălzit inimile cu melodii clasice, cântece bisericeşti şi chiar melodii populare cu mare încărcătură emoţională pentru publicul prezent: „Matona mia cara” (Orlando di Lasso);  „Cantate Domino” (Hans Leo Hassler); „ Ave Maria” (T.L.da Vittoria)- solistă Ana Maria Velcea; „Bonjour mon Coeur” ((Orlando di Lasso);  „Weep o mine eyes” (John Bennet); „ Wohlauf ihr Gaste” (Erasmus Wildmann); Fragmente din „ Florilegiu bizantin” ( Marin Constantin)- solist Gabriel Banică; „ Mă luai” (Tudor Jarda); „Jocuri” (Cornelia Tăutu)- solist Denis Maxim; „Esti dal” (Kodaly Zoltan); „Pater nostre”și „Cantate Domino” ( Vytautas Miskinis).

„Considerat etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu divers, care cuprinde muzică românească, maghiară și universală, Corul Madrigal a fost inclus acum mai bine de 22 de ani pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.
Conduși cu mult har de către doamna Anna Ungureanu, născută, crescută și școlită în Sfântu Gheorghe, artiștii de la Madrigal au oferit o nouă seară de poveste spectatorilor care au umplut până la refuz biserica. Și nu au fost singuri pe scenă, ci acompaniați și de peste 200 de copii din Sfântu Gheorghe!”, a spus Mădălin Guruianu, coordonator Programe Asociația de Tineret Ecou şi responsabil programe în limba română la Zilele Sfântu Gheorghe 2015.

La finalul concertului din biserica romano-catolică Krisztus Kiraly, aproximativ 200 de copii de  la şcolile gimnaziale  din municipiul Sfântu Gheorghe-„Ady Endre”,  „Nicolae Colan”, „ Godri Ferencz”, „ Varodi Jozsef”, Liceul de artă „ Plugor Sandor”, Colegiul Național „ Mihai Viteazul” și Colegiul„ Szkely Miko” – beneficiari ai programului naţional de incluziune socială prin muzică corală destinat copiilor „Cantus Mundi”, au cântat alături de corul Madrigal, cât şi separat, spre încântarea  publicului.

Prezentă la Sfântu Gheorghe, doamna Maria Stoica, manager al Corului Midrigal ne-a spus: „Iubesc Madrigalul foarte tare pentru că sunt în Madrigal de 38 de ani, din anii de studenție- am fost coristă, apoi solistă, maistru de canto iar acum sunt manager. Este o bucurie că dirijoarea Anna Ungureanu, din Sfântu Gheorghe, poate duce Madrigalul mai departe. Madrigalișii sunt la a 6-a generație, sunt și ei tineri, au până în 35 de ani, toți, și atunci ne bucurăm din tot sufletul că se poate crea o adevărată atmosferă corală și  muzicală care să poată să anime spiritul de echipă, de oriunde din România.  Sfântu Gheorghe este un centru senzațional ca promovare muzicală, asta și datorită directorului  Liceului de Artă,  Lofi Gellert, pe care noi în admirăm din tot sufletul.Faptul că astăzi lângă Madrigal au venit 9 coruri de copii din diverse unități de învățământ, care au cântat niște piese comune, e un lucru absolut minunat pentru Madrigal. (…) Publicul e foarte interesant pentru că a aplaudat într-un fel foarte entuziast, iar acest fel trebuie apreciat din tot sufletul. Publicul a aplaudat  într-o anumită ritmică- lumea a  dorit  să arată că se bucură de ceea ce s-a întâmplat.  Am întâlnit un public minunat,  și faptul că au venit atât de mulți spectatori, înseamnă foarte mult pentru noi.”

Părerea unanimă a celor cu care am reușit să stau de vorbă, la final de concert, a fost aceasta: „Suntem în altă lume! Prin cântecele interpretate, Madrigal ne-a transpus în alte ceruri, ne-a înălțat sufletele mai aproape de îngeri”

Ziua de sâmbătă a oferit publicului din Sfântu Gheorghe o paletă diversă de programe cultural-artistice

„Împreună” cu actorii Teatrului „Andrei Mureșanu” . .

Astfel, iubitorii de teatru s-au putut bucura de o nouă reprezentație  a actorilor Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cu piesa „ Împreună”, în care fiecare din cei aflaţi în sală  a avut posibilitatea de a se se  regăsi într-unul dintre personaje sau de a-și  descoperi-redescoperi apropiaţii.

Aparent pare o poveste simplă între un bărbat imatur, care nu îşi asumă orientarea sexuală şi o casieriţă cu studii superioare, totuşi spectacolul „Împreună” nu ne lasă fără o reacţie, ne provoacă la o reflecție asupra societăţii. Regizoarea Mirela Bucur pune accent pe criza individuală şi socială, şi cu ochi critic analizează bărbatul şi femeia.

În cele 80 de minute cei patru actori, Mona Codreanu, Alexandrina Ioana Costea, Rizea Daniel, Sergiu Alius, pun în oglindă slăbiciunile individului şi a unei societăţi lipsită de valori, dar vedem şi iubirea în diferite forme ale ei. Spectacolul nu oferă soluţii, ca spectator nu primeşti răspunsuri evidente, dar se transmit mesaje clare, şi într-un fel devii parte din poveste.

Spectacolul „Împreună” s-a născut în jurul unui text publicat de scriitoarea Petronela Rotar. „A fost un experiment interesant să lucrăm împreună, în două zile practic s-a scris întregul text, apoi l-am adaptat la scenă împreună cu patru actori extraordinari”, a declarat regizoarea Mirela Bucur.

„Scoatem probleme sociale, de aceea spectacolul se adresează publicului în mod direct. Fiecare din cei aflaţi în sală se va regăsi într-unul dintre personaje sau îşi va descoperi-redescoperi apropiaţii. Tema este dureroasă, deşi este o comedie, de fapt o tragicomedie. (…) E vizat direct publicul şi atunci contactul, mesajul şi fluxul energetic între spectatori şi cei de pe scenă e magic, fiecare pleacă din sală cu o temă şi răscolit”, a mai spus Mirela Bucur.

Concert HAVASI

Concertul pianistului maghiar Balázs Havasi, aflat pentru al doilea an consecutiv la „Zilele Sfântu Gheorghe”, a umplut până la refuz sala Bisericii Krisztus Kiraly. Sufletele celor peste 1000 de spectatori, români și maghiari, copii, tineri și vârstnici, au vibrat sub avalanșa de emoții transmise de cel ce a mărturisit că a așteptat cu nerăbdare să se întoarcă în orașul nostru. Prin piesele interpretate – ca un vulcan sau ca o apă lină, Havasi ne-a purtat sufletele prin flăcări, prin stropi de ploaie, pe sub copaci în floare, prin păduri și pe maluri de râuri, pe câmpuri cu foarea soarelui…„Am primit acest dar de la Dumnezeu, de aceea voi compune pe gustul publicului, pentru suflete” a mărturisit pianistul Balázs Havasi.

 Concert extraordinar de jazz

Sâmbătă seară, în a doua zi a festialului Zilele Sfântu Gheorghe, Asociaţia de tineret Ecou a pregătit o seară de jazz pentru iubitorii acestui stil de muzică. Snaps Vocal Band, Session Jazz Band şi Jimmy Czerkesz au susţinut câte un concert la Club Energy din Sfântu Gheorghe, timp de trei ore.

S-ar putea spune că sâmbătă seară a fost seara Czerkesz, deoarece pe scena clubului a urcat  atatât  Bella Czerkesz – tatăl, cu trupa Session Jazz Band, cât şi fiica acestuia, Emese Czerkesz cu trupa Snaps Vocal Band şi fiul, Jimmy Czerkesz. Ca o surpriză pentru cei prezenţi, dar şi pentru cei aflaţi pe scenă, al treilea membru al familiei Cserkesz, Adalbert Jimmy, “un chitarist fabulos, cu sute de concerte la activ”, după cum l-a prezentat coordonatorul de programe a Asociaţiei Ecou,  Alături de Emese şi Jimmy s-a alăturat o voce feminină foarte apreciată în ţară, Luiza Zan.

„Slavă Domnului, sunt din ce în ce mai multe momentele de normalitate, în care buna conviețuire și multiculturalitatea își arată roadele, iar seara aceasta a fost cu adevărat specială și din acest punct de vedere. S-a demonstrat simplu și fără echivoc că Arta Adevărată nu are naționalitate, ea nu are granițe și bariere, nu ține cont de vârstă sau condiție socială, ea pur și simplu trăiește, poate fi simțită, unește. Mai mult, spectacolul a fost înregistrat de către o echipă venită la fața locului și va fi difuzat de către TVR1 în zilele următoare”, a conchis Mădălin Guruianu pe pagina personală de socializare.


Mircea Dinescu la Zilele Sfântu-Gheorghe

La invitaţia CASTEL HOTEL DANIEL din Tălişoara,  poetul Mircea Dinescu va fi prezent la  „Zilele Sfântu Gheorghe”. Dinescu ne  invită la o discuţie  „Poezie pe sticlă” pe teme cotidiene, marţi, 28 aprilie, de la ora 21, la INdiVINO Wine Studio, lângă un pahar de vin marca „VINUL LUI DINESCU”.

Maricela Dan, Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail