Interviu cu instructorul și coordonatorul Ansamblului ”Florile Zagonului”, Marin Bălăcean

 

Înființat la finele anului trecut, de către mediatorul școlar Marin Bălăcean și soția sa, Dorina Bălăcean, Ansamblul ”Florile Zagonului” este compus din 25 de elevi de gimnaziu. Vin cu drag la repetiții, pentru că dansul le aduce bucurie în suflet, bucurie pe care doresc să o transmită mai departe.

Instructorul și coordonatorul Ansamblului, Marin Bălăcean, ne-a spus povestea acestuia, în cadrul unui interviu.

 

Vă rog să ne spuneți care este povestea Ansamblului de dansuri ”Florile Zagonului”… când și cum s-a înființat acesta?

–                      Ansamblul ”Florile Zagonului” s-a înființat în luna decembrie a anului 2014. Povestea Ansamblului a început în preajma sărbătorilor de iarnă, când am fost cu copiii la Primăria Zagon, la Poliție și la gospodarii satului și am prezentat un spectacol. A urmat apoi un bal comunal, pe data de 25 decembrie, și atunci a fost pentru prima dată când am ieșit, practic, pe scenă.

–                      Dumneavoastră ați fost, deci, inițiatorul Ansamblului. Ce v-ați propus prin înființarea acestuia?

–                      Da…eu am fost inițiatorul acelui program (n.r. – prezentat în preajma sărbătorilor de iarnă) și acum mă ocup de Ansamblu împreună cu soția mea, Dorina Bălăcean. Eu sunt și mediatorul școlar în comuna Zagon, din anul 2006 și de-a lungul anilor petrecuți în această funcție, am observat că acești copii își doresc să se implice în activități cultural – artistice de acest fel, (…) și am dorit să facem ceva frumos cu acești copii. Ce ne-am propus? Să transmitem tradițiile și frumusețea jocului românesc, mai departe. Avem, la școală, copii dornici să se implice în această activitate.

–                      Pasiunea dumneavoastră pentru cântecul și jocul românesc își are rădăcini în copilărie?

. .

–                      Da…am îndrăgit foarte mult tradițiile și dansurile populare, dar nu am avut cum să mă implic în activități de acest gen, înainte (…). Pasiunea pentru muzică și pentru dansurile populare este o pasiune din copilărie…știu și eu să cânt la orgă, la acordeon, am îndrăgit folclorul, muzica populară, de mic copil.

–                      Revenind la Ansamblul pe care îl coordonați, spuneți-ne, vă rog, cum ați ales denumirea sa: ”Florile Zagonului”?

–                      Am ales denumirea ”Florile Zagonului” pentru că toți copiii din acest ansamblu sunt niște flori, sunt florile noastre, ale comunei. Soția mea a venit cu ideea ca, dacă membri Ansamblului sunt atât de tineri, să dăm formației denumirea de ”Florile Zagonului”, fiindcă tineretul este floarea noastră.

–                      Care este componența Ansamblului? Câți membri are acesta și ce vârste au?

–                      În momentul de față, în total, sunt 25 de membri. Ansamblul este format din copii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, însă cei care de clasa a VIII-a, pleacă la liceu, în acest an școlar și va trebui să instruim alți copii. Copiii din Ansamblu sunt foarte interesați de această activitate și de repetiții, sunt foarte dornici să danseze pe scenă. Ansamblul nu se va desființa, atâta timp cât voi avea putere și voi putea să-l conduc mai departe (…). În spatele momentelor frumoase de pe scenă este foarte, foarte multă muncă…am lucrat și în vacanță pentru că această activitate necesită multe, multe repetiții.

–                      Unde au loc repetițiile Ansamblului?

–                      Până la sfârșitul anului școlar, până în iunie, am repetat la grădinița ”Ion Creangă”, ce ține de școala primară, iar apoi, ne-am pregătit în curte, la mine acasă… Acum căutăm o soluție, un loc potrivit pentru repetiții. Sperăm că ne va da voie domnul director de la școală (n.r. – din Zagon) să repetăm în sala de sport.

–                      Spuneați că, fiindcă unii elevi din Ansamblu, pleacă la liceu, va trebui să instruiți alți copii, deci acceptați noi membri. Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii care doresc să se alăture Ansamblului ”Florile Zagonului”?

–                      Copiii care doresc să facă parte din Ansamblu trebuie să știe să danseze și să fie disciplinați. Pentru orice dans popular este nevoie de foarte multă disciplină, dar și de respect față de ceilalți.

–                      Ce fel de dansuri aveți în program?

–                      Avem o Brează, un Brâu, o Sârbă, o Chindie și acum dorim să îmbogățim programul și cu o Ardeleană și un joc în doi.

–                      Cum este privit Ansamblul ”Florile Zagonului”, în comunitate?

–                      Ansamblul este bine primit, oamenii sunt bucuroși, am primit și foarte multe laude din partea comunității, din partea oamenilor din Zagon, dar și din altă parte, pentru că până acum am avut spectacole la Comandău, la Covasna, la Nedeia Mocănească, la Barcani și la Întorsura Buzăului și am fost primiți foarte bine și am obținut foarte multe diplome de merit și de participare la aceste evenimente.

–                      Și, pentru că ați amintit despre spectacolele susținute, vă rog să ne spuneți care este cel mai frumos moment de pe scenă?

–                      Pentru mine, toate aparițiile de pe scenă sunt frumoase, deoarece suntem primiți cu aplauze de public și este o bucurie pentru noi ca ansamblu, dar și pentru mine ca instructor, și cred că și pentru părinți și pentru copii. Suntem mândri de acest ansamblu.

–                      Activitatea Ansamblului presupune costuri. Cum vă descurcați, din ce fonduri?

–                      Este un pic greu (…). Cheltuielile care au intervenit au fost acoperite cu ajutorul părinților copiilor. Cheltuieli sunt… ne-a mai sprijinit Primăria și Consiliul Local Zagon, am mai acoperit cheltuielile și din buzunarul propriu, dar și cu ajutorul unui sponsor – Cozneanu Dan. Pe această cale, doresc să mulțumesc tuturor pentru sprijin!

–                      Despre costumele membrilor, ce ne puteți spune?

–                      Avem o mare problemă cu costumele populare, pentru că nu avem costume la fel. Costumele sunt ale copiilor, însă unele sunt împrumutate din sat. Domnul primar ne-a promis sprijin, dar știm că nu sunt bani (…), și dacă cineva ar putea să ne sprijine – poate de la Consiliul Județean – ar fi bine, ar fi foarte frumos.

–                      Ce activități pregătiți, până la finele acestui an? Unde vom putea vedea Ansamblul ”Florile Zagonului”?

–                      Noi vom merge oriunde vom fi invitați. Acum suntem în discuții cu cineva de la televizunea (…), ne pregătim pentru apariții într-o emisiune televizată.

–                      Ce planuri de viitor aveți în ceea ce privește activitatea Ansamblului ”Florile Zagonului”?

–                      Ce-mi doresc pentru Ansamblu? Să reziste! Chiar dacă nu voi mai fi eu instructor, sau soția mea, să-l preia altcineva, dar Ansamblul să rămână, pentru că e o bogăție a comunei Zagon. Copiii sunt viitorul și de aceea, dorim ca acest ansamblu să meargă mai departe, să ducem mai departe frumusețea tradițiilor populare și ne dorim să realizăm spectacole de care comunitatea să se bucure. Sperăm ca oamenii să se bucure de ceea ce le putem oferi noi, pe scenă.

–                      În încheierea acestui interviu, vă rog , dacă doriți să transmiteți un mesaj cititorilor noștri…

–                      Le transmit cititorilor să fie încrezători în acest Ansamblu și le promitem că vom prezenta spectacole prin care să le descrețim frunțile de câte ori este nevoie și de câte ori suntem invitați. Noi îi iubim pe toți!

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail