Un număr de 36 de elevi de gimnaziu și de liceu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe, Liceul „Mircea Eliade” și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura  Buzăului, Școala Gimnazială „Nicoale Colan” Sf. Gheorghe și Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului au participat la cea de a-IV-a ediție a concursului ,,Din Istoria Jandarmeriei Române” organizat săptămâna trecută, cu ocazia împlinirii a 172 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Adresându-se participanților, preot dr. Sebastian Pârvu, membru al comisiei de concurs, le-a spus acestora:  „Istoria ne arată în primul rând cine am fost, ne ajută să  vedem cine suntem și mai ales  ne poate ajuta să vedem  ce vom face în viitor. Reprezint acum două instituții- pe de o parte este Biserica, una dintre instituțiile fundamentale ale statului, pe de altă parte  în calitate de director al Primei Școli Românești  care se află în Brașov, și suntem cu toții împreună în cadrul incintei Jandarmeriei Române, una dintre instituțiile care iarăși are una dintre cele mai bune credibilități în fața cetățenilor, în ziua de astăzi.

De ce? Pentru  că, așa cum ați văzut și voi- cred că sunteți mai bine pregătiți decât mine datorită acestui concurs, Jandarmeria a fost înființată pentru că era nevoie de o necesitate dar, pe de altă parte, și-a arătat valoarea în timp. Astăzi, a fi jandarm, și nu sunt cuvinte mari, eu spun că trebuie să fie o onoare pentru că reprezinți ceva, adică, un stâlp al societății. Și mă refer în primul rând la noi, ca români, pentru că  avem nevoie, oricât de multe informații avem la îndemână care pot fi  pro sau contra noastră, totuși este bine să știm că ne putem baza pe niște lucruri  fundamentale: Familia, în primul rând, iată Jandarmeria, Școala, Biserica și mai sunt câteva lucruri care este bine să  fim convinși că trebuie să le apărăm, așa cum ne  apără și ele pe noi.

De aceea mă bucur nespus de mult că v-ați înscris în număr atât de mare și îmi doresc ca la anul să mai ocupăm încă o sală pentru că într-adevăr este nevoie și, cine știe, poate la un moment dat va rândui Bunul Dumnezeu să ajungenți să îmbrățișați cu cinste această haină a Jandarmeriei.”

La rândul ei, prof. Roxana Prahoveanu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a menționat că elevii  acestei unități de învățământ au venit cu mare drag la concursul de istorie.

„Ne bucurăm că în fiecare an participăm la acest concurs. Elevii sunt dornici, le face foarte bine să cunoască istoricul Jandarmeriei pentru că nu se știe dacă în viitor vor alege să urmeze acest drum, această carieră. Elevii au fost foarte fericiți să vină să participe la acest concurs. Noi îi sprijinim, le-am transmis materialele (tematica- n. red) iar ei s-au pregătit singuri. Noi doar am mai discutat cu ei dacă au avut neclarități, le-am arătat cum să învețe în funcție și de timpul care să știți că este foarte limitat, au foarte mult de învățat, sunt încărcați în fiecare zi. Apreciez foarte mult și disponibilitatea lor și dorința lor de a participa la încă o activitate peste cele numeroase pe care le au”.

La finalul orei pe care elevii au avut-o la dispoziție pentru a răspunde la întrebările din cadrul concursului, comisia de concurs (formată din preot dr. Sebastian Pârvu, profesorii Roxana Prahoveanu, Gabriela Adam Gârbuleț, Romeo Negrea și  Alexandru Fercu, Ionel Mănăilescu din parte IJJ Covasna și subsemnata),  a stabilit căștigătorii pe baza punctajului obținut de fiecare elev în parte.

 Gimnaziu

Locul I:  Marin Andreea -Școala Gimnazială „Nicolae Colan” Sfântu Gheorghe

Locul II:  Rujan Nicoleta- Școala Gimnazială „Nicolae Colan” Sfântu Gheorghe

Locul III:  Aldea Ștefania-Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe

Mențiune: Pîrloagă Iulia – Școala Gimnazială „Nicolae Colan” Sfântu Gheorghe

Liceu

Locul I:  Bularca-Mariș Luca- Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului

Locul II:  Ușurelu David Ioan- Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului

Locul III:  Puf Larisa Maria – Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe

Locul IV: Murea David- Liceul Teoretic „Mircea Eliad”  Întorsura Buzăului

Într-un comunicat transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de către reprezentanții IJJ Covasna, se menționează că în cadrul activităților desfășurate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române a fost organizat și un concurs de șah dedicat elevilor dar și o competiție de minifotbal la care au participat angajați din cadrul unor instituții din județ.

Concursul de șah a avut drept concurenți un număr de 30 de școlari de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială „Nicolae Colan” și Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, cel mai tânăr participant, Evelin Jennifer, având doar 6 ani.

Rezultatele obținute de aceștia sunt următoarele:

Clasamentul general: locul I- Dragomir Antonio, locul II- Obreja Daniel, locul III- Lungu Alexandru;

Clasament categoria 10 ani: locul I- Timar Arsenie, locul II- Bocicor Matei, locul III- Manta Eduard;

Clasament categoria 8 ani: locul I- Coman Dragoș, locul II- Marina Christof, locul III- Bucur Valentin;

Clasament feminin: locul I- Bândea Anisia, locul II- Mămăligoi Hanna, locul III- Hristache Diana.

Cel mai rapid mat a fost dat de Maghiar Dragoș.

Potrivit sursei citate, competiția de minifotbal s-a finalizat având următorii câștigători:

Locul I – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna; Locul II – Inspectoratul de Poliție Județean Covasna; Locul III- UM 01048 Vânătorii de Munte; Locul IV Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna; Locul V Colegiul Național „Mihai Viteazul”; Locul V Instituția Prefectului -Județul Covasna.

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail