Societatea de Științe Istorice din România organizează un concurs național „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, în perioada martie – iunie 2021, prin care urmărește să implice elevii și studenții în activități ale comunităților locale, să le imprime respectul față de monumente istorice prin care cei trecuți se oglindesc în prezent.
Concursul constă în identificarea unor monumente sau bunuri cu valoare de patrimoniu, realizarea unui album foto și a unei fișe în care să fie descrise caracteristicile bunului de patrimoniu. Portofoliul va fi transmis unei comisii naționale, în format digital. Elevii participanți sunt coordonați de unul sau doi profesori și aceștia trebuie să popularizeze activitatea lor la nivel local, precum și să atragă parteneriate cu instituții culturale zonale, muzee, școli și chiar primării.
Și în Județul Covasna s-au conturat două echipaje a câte patru elevi, coordonate de patru profesori. Băilă Maria, director adjunct la Colegiul ,,Mihai Viteazul” și Balog Constanța, au coordonat un echipaj care a avut ca obiect de cercetare clădirea istorică a Colegiului Național ,,Mihai Viteazul”, iar al doilea echipaj a fost coordonat de profesorii Bota Adriana și Negrea Romeo, care au avut ca obiect de cercetare Ansamblul parohial ortodox vechi de la Chichiș, elevii participanți fiind de la colegiul amintit și Școala Gimnazială ,,Nicolae Colan”. Activitatea acestora s-a desfășurat cu colaborarea filialei covăsnene a Societății de Științe Istorice din România, din care fac parte toți cei patru profesori mai sus menționați.
Elevii de gimnaziu implicați în proiectul de cercetare al vechiului ansamblu al biserici ortodoxe din Chichiș au descoperit faptul că această construcție este atestată în anul 1740 și este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Construcția este simplă în formă de navă cu un turn clopotniță deasupra intrării. Materialul de construcție folosit a fost lemnul peste care s-a adăugat mortar.
Această biserică a fost cumpărată din Tărlungeni. Pictura a fost realizată în anul 1784, dar ea nu se mai păstrează azi, biserica fiind văruită.
O parte importantă a patrimoniului bisericesc a fost mutat la Sfântu Gheorghe, la Muzeul Spiritualității Românești, pentru a fi supuse unui proces de conservare și restaurare, iar o parte a obiectelor se găsesc la noua biserică parohială. Cel mai de preț obiect aflat în posesia parohiei este o cădelniță din argint ce datează de la începutul secolului al XIX-lea.
După cercetarea obiectivului, realizată în prezența părintelui Gavrilă Florin, am fost la primăria comunei Chichiș unde domnul primar, dr. Silviu Tăraș, ne-a primit cu multă deschidere și prietenie, ne-a ascultat, ne-a încurajat și ne-a asigurat de sprijinul domniei sale. Am stat de vorbă și cu Părintele Marin Ioan, directorul Muzeului Spiritualității Românești și domnul dr. Ioan Lăcătușu cărora le-am prezentat proiectul și am fost susținuți în demersurile noastre.
Prof. dr. Romeo Negrea