Așa cum am promis la mijlocul săptămânii trecute, mai precis pe data de 8 februarie 2018,  la debutul  ediției a VIII-a a Concursului Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou”, revenim astăzi cu alte opinii, considerente și puncte de vedere din timpul și de după eveniment.           

 Confruntarea unor voci tinere

 Competiţa la care participă  „crema” elevilor din domeniul artei interpretative a muzicii culte a fost organizată și de această dată de către  Liceul Vocațional „Tudor Ciortea” din Braşov în perioada 7 şi 9 februarie a.c. în vacanța intersemetrială, prilejuind confruntarea unor voci tinere, de perspectivă ale României. Județul Covasna a deplasat din nou o echipă talentată, ca în fiecare an, alcătuită din elevi de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, împreună cu  prof. Babos Margit, sub conducerea managerului școlii, prof. Sebestyèn Lázár Enikő.

Au făcut deplasarea  elevii Andras Maria și Nagy Noémi, ambele  din clasa a X-a și Kerezsi Csanád Róbert și Fehér Katalin din clasa a XI-a. Din păcate, virozele puternice care și-au manifestat prezența în această perioadă și au îmbolnăvit multă lume au făcut ca numărul participanților să fie mai redus față de alte ediții.

Multe emoții

Am asistat la o întrecere acerbă a valorilor, în multe cazuri emoțiile copleșindu-i pe  soliști, unii aflați la prima confruntare de această anvergură, așa cum a fost cazul debutantei Andraș Maria, din delegația covăsneană, dar care a obținut, totuși, o Mențiune. La  fel ca și colegul ei, mult mai experimentatul Kerezsi Csanád Róbert, pe care l-am întâlnit și la precedentele două competiții.

Am discutat cu ei, cu cadrele lor didactice și am înțeles că se așteptau la rezultate mult mai bune. Maria ne-a lăsat o bună impresie, fiind o elevă talentată, cu un timbru vocal frumos, o persoană sensibilă, cu o prezență sigură pe scenă. Însă tracul generat de lipsa de experiență competițională și-a spus cuvântul, ea având însă un potential  ridicat, iar la edițiile viitoare poate spera la mai mult. Ea a interpretat o piesă de Henry Purcell și  cântecul românesc „Voinicel cu părul creț” de Tiberiu Brediceanu.

Colega ei de an, Nagy Noémi, s-a prezentat pentru a doua oară la Concurs cu piesa „Iarna” de Petra Carmen Basacopol și aria „Vedrai Carino” de  W.A. Mozart, De reținut că la ediția din 2017 interpreta a obținând Locul III la categoria ei de vârstă. Anul acesta în mod surprinzător nu a luat nici o distincție, deși poate ar fi meritat, deoarece conform spuselor profesoarei sale, tânăra artistă a evoluat mult la capitolul tehnică vocală și a devenit mai sigură pe ea. În vacanța de vară chiar a participat la un MasterClass de muzică vocală renascentistă organizat la Miercurea Ciuc, în cadrul  „Festivalului  de Muzică Veche”, pregâtindu-se cu o profesoară renumită de la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta.

Prezent pentru a treia oară la acest prestigios Concurs, elevul din clasa a XI-a, Csanád Róbert,  a obținut de fiecare dată câte o distincție. Pentru actuala ediție a avut așteptări mai mari – nu doar o Mențiune – fiindcă a studiat și a evoluat foarte mult, dar nivelul întrecerii a fost  foarte ridicat, el având nota finală 9,40 iar câștigătoarea Premiului Întâi – 9,70. A fost acompaniat la pian de Komives Bokor Zsuza. Să menționăm că Csanád se pregătește și pentru Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală și Vocală. Și el a luat parte la un MasterClass organizat în cadrul showului televizat din Ungaria „Virtuózok”, beneficiind alături de ceilalți colegi de sfaturile și recomandările renumitul bariton Molnár Levente. De data aceasta a prezentat două arii cunoscute din creațiile lui W.A. Mozart și P.I. Ceaikovski.

Eleva  Fehér Katalin, din clasa a XI-a, a început studiul cântului mai târziu, dar a recuperat rapid, fiind înzestrată cu har  muzical și multă expresivitate, existând mari speranțe și în privința ei. A avut în program aria lui G.Puccini  „O mio bambino caro” și o piesă de George Enescu.

 

Misiunea  Juriului  a fost extrem de dificilă

 

Cei 60 de competitori s-au dovedit în marea lor majoritate bine pregătiți, înzestrați, așa că misiunea  Juriului  n-a fost ușoară. Apropo de Juriu să precizăm că și de această dată a fost prezidat de celebra soprană  dr. Felicia Filip, director  al Operei Comice pentru Copii din București (unica instituție de acest profil din…lume !!!), Juriu  din care au făcut parte  soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducan, de la Opera  din Braşov, precum şi profesoara de canto Magdalena Suciu, de la Liceul Vocațional „Tudor Ciortea”,  cea care a iniţiat şi coordonat competiţia.

 Domnia sa ne-a precizat printre altele  că  s-a bucurat fiindcă tradiția Concursului a continuat fructuos și se consolidează pe parcurs. „Suntem foarte bucuroşi că, în calitate de gazde, am avut oaspeți  din judeţele Argeş, Braşov, Bistrița-Năsăud,  Brăila, Covasna, Ialomița, Ilfov, Iaşi, Maramureș, Mureş, Prahova, Sibiu şi din municipiul Bucureşti, cu elevi de la două prestigioase unităţi de învăţământ, anume Colegiile Naţionale de Artă „George Enescu” şi „Dinu Lipatti”.   Am iniţiat acest concurs în urmă cu opt ani, cu intenţia de a aduce Braşovul la nivelul artistic al altor mari centre urbane, unde se desfăşoară astfel de evenimente. «Cel mai frumos oraş din ţară»  – cum a fost denumit municipiul de sub Tâmpa – merita să fie gazda unui asemenea concurs naţional dedicat elevilor. Ne-am bucurat că încă  de la debut întrecerea tinerelor talente s-a bucurat de succes. Ecoul stârnit a fost  unul  deosebit, un mare număr de elevi  trimiţând an de an cereri de înscriere.

Un mare merit în  sporirea prestigiului concursului l-a avut, fără doar şi poate, prezenţa în fruntea juraţilor, a distinsei soprane dr. Felicia Filip. Întrecerea  a avut   patru secţiuni  pentru fiecare nivel de pregătire,  cu un repertoriu obligatoriu din lucrări celebre.

Nu putem decât să ne mândrim că am ajuns la acest înalt standard, iar în anii următori va fi un titlu de glorie pentru tinerii competitori liceeni să consemneze în CV-ul lor, că au luat parte la Concursul  Naţional de Interpretare Vocală  Clasică « Crai Nou» pentru elevi”.

Și președinta Juriului, cunoscuta soprană Felicia Filip a ținut să întărească această concluzie, afirmând că la Brașov se derulează o manifestare artistică meritorie, ce a căpătat deja anvergură naţională.  Concursul  de Interpretare Vocală  Clasică  „Crai Nou”  a pus în valoare la fiecare ediție înzestrările native ale acestor minunați tineri din România – și cu atât mai mult acum, în anul Centenarului Marii Uniri –  mulți dintre elevii de azi  ajungând ulterior studenţi la Conservator, iar după absolvire având șansa de a face parte din instituții muzicale profesioniste”…

 

Felicitări tuturor!

 

În finalul acestei noi cronici simțim nevoia să adresăm felicitări tuturor participanților, firește, în primul rând „medaliaților”, asigurându-i că strădaniile lor au fost apreciate. Peste ani, atunci când unii dintre ei vor avea deja  notorietate și o carieră solidă scenică, își vor aminti cu nostalgie de aceste confruntări emoționante (dar atât de utile) cu ceilalți colegi   și în primul rînd,  cu ei înșiși.

…Ediția „Crai Nou” 2018 așadar s-a încheiat. Să o așteptăm cu încredere pe cea din anul viitor!

                                                                                                                  Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail