În seria evenimentelor  artistice remarcabile cu care ne-a obişnuit Filarmonica din Braşov se înscrie şi Concertul simfonic extraordinar ce va avea loc astă-seară (adică joi, 13 martie 2014) de la ora 19,00 în Sala „Patria” din Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul româno-american dr. Sabin Păutza, iar solistă  va fi tânăra pianistă canadiană Coral Solomon.

   Programul cuprinde: Sabin  Păutza – Jocuri II; Fr. Chopin – Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi minor op. 11; Fr. Schubert – „Fata şi Moartea” (orchestraţia aparţine maestrului Păutza) 

Sabin Păutza (SUA)

     Numele profesorului universitar doctor Sabin Păutza ( născut în 1943) s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională ca acela al unei personalităţi cu multiple valenţe. A ocupat pe rând funcţiile de profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie, şi dirijor permanent la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi.   Devenit în timp un cunoscut compozitor,  cu lucrări apreciate de publicul meloman, dar şi de  critica de specialitate. Graţie realizărilor sale profesionale a primit de numeroase distincţii.

     În anul 1984 s-a stabilit în SUA,  unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi Orchestre din New Jersey, „Playingfield Symphony”, funcţii ce le deţine şi în prezent. Debutul pe continentul american datează din anul 1985, când la prestigioasa sală „Carnegie Hall” din New York,  muzicanul român Sabin Păutza s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei „New York University Symphony” şi de compozitor. În program a figurat şi una dintre lucrările sale, „Haiku”, poem pentru soprană şi orchestră.

   De atunci au urmat numeroase deplasări în Europa, America şi Australia, dar şi în România, maestrul Sabin Păutza onorând  invitaţiile ca dirijor şi compozitor.

    „Din 1990 vin cel puţin o dată pe an la Iaşi, declara domnia sa într-un interviu. Nu a trecut nici-un an după Revoluţie în care să revin în ţară şi să nu trec pe la Iaşi, fie că ţineam cursuri la Conservator, fie aveam concerte la Filarmonică, fie amândouă, ca acum. Jumătate din cei din orchestra de la Filarmonică mi-au fost studenţi. Şi Viorel Munteanu mi-a fost student şi Bujor Prelipcean la fel. Am rămas în legătură cu oamenii aceştia şi îmi face plăcere să mă întorc la Iaşi. Eu aici am crescut, aici m-am realizat, nu la Bucureşti. Acolo am făcut facultatea, dar pentru mine Iaşul a fost oraşul de suflet, locul în care m-am simţit cel mai bine şi am crescut. Poate că nicăieri în altă parte nu aş fi putut face la fel. Cel puţin în perioada aceea când am venit eu, în ’65 Iaşul avea o aură, un aer special. Erau nişte umbre aici. Vedeai casa lui Codreanu, teiul lui Eminescu, aici era Junimea, Teatrul Naţional, erau scriitori, marii moldoveni care au făcut istorie şi au făcut cultura” (…)

  Prezenţa domniei sale constituie de fiecare dată un prilej de reale satisfacţii artistice pentru melomani, aşa cum se va întâmpla şi în această seară la Sala „Patria” din Braşov .

Coral Solomon (pianistă din Canada)

           Tânăra  pianistă  canadiană Coral Solomon (20 ani), absolventă a „Royal Conservatory of Music”  din Toronto, a primit numeroase Premii I sau Premii speciale la diverse concursuri organizate în ţara sa natală şi nu numai. A fost invitată să interpreteze la „Carnegie Hall” în New York în decembrie 2012. De asemenea, în decembrie 2012 Coral a avut primul tur de concerte în România, turneul de debut, împreună cu Orchestrele filarmonice din Piteşti şi Bacău şi un recital la Sala mică a Ateneului Român.

    În martie 2013, Coral Solomon a susţinut un al doilea tur de concerte în România, împreună cu Orchestrele simfonice din Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, acm ajungând şi la Braşov.  Coral a cântat la pian şi a fost intervievată de diferite posturi de radio şi televiziune, apărând şi în presa scrisă.

                                                             000

    Preţul biletelor este de 30 lei, respectiv 15 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Stimaţi melomani covăsneni, un rataţi acest eveniment muzical.

                                                                                                    Horia C. Deliu


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail