În suita manifestărilor diverse și binevenite cu care sunt omagiate reprezentantele sexului  frumos de 8 Martie 2018, se înscrie și cadoul de suflet oferit de conducerea Filarmonicii brașovene. Ne referim la Concertul Simfonic Extraordinar dedicat Zilei  Internaționale a Femeii  programat la Sala „Patria” din municipiul de sub Tâmpa vineri de la ora 19.00, care îi are ca protagoniști pe doi membri ai unei „dinastii” muzicale celebre (tată și fiu), anume dirijorul Ilarion Ionescu-Galați și violonistul Florin Ionescu-Galați.

 

Eveniment artistic de suflet

 

La fiecare apariție a celor doi minunați artiști sălile de concert devin neîncăpătoare, biletele epuizându-se rapid. Așa au stat lucrurile și în ultima vreme,  deși melomanii din Țara Bârsei și județele limitrofe au avut bucuria să-i vadă și asculte de mai multe ori, fie evoluând împreună ori separat. Nu mai departe de acum două săptămâni, la încheierea minunatului „Festival Mozart” organizat de Opera Brașov, s-a înregistrat un aflux de public extraordinar și un succes pe măsură cu prilejul strălucitului concert  ce l-a avut la pupitru pe redutabilul dirijor Ilarion Ionescu-Galați. Să nu uităm nici faptul  că  la începutul acestui an distinsul muzician a  fost omagiat printr-un spectacol-eveniment în care, de asemenea,  s-a implicat efectiv (așa cum face de-o viață), eveniment dedicat împlinirii a 80 de ani de viață și șase decenii de prodigioasă activitate artistică.

De data aceasta evoluția celor doi artiști în tandem se dorește a fi un gest de curtoazie la adresa numeroaselor  admiratoare ce  vor  veni să serbeze  într-un mod mai aparte Ziua Internațională a Femeii.

După cum ne-a informat cu promptitudine, ca de fiecare dată, colaboratoarea noastră Alexandra Grancea, P.R.-ul Filarmonicii,  programul  acestui Concert Extraordinar  a fost gândit să acopere o plajă cât mai bogată de preferințe muzicale: Johann Sebastian Bach –„Arie”, Friedrich Fritz Kreisler-„Frumosul Rozmarin” și „Bucuria Dragostei”, Scott Joplin –„The Easy Winners”, „Elite Syncopations” și „The Enterteiner”,Vittorio Monti –„Csárdás”, precum și Dmitri Șostakovici – „Suita de jazz nr. 2”.

 

Ilarion Ionescu Galați, o adevarată legendă a artei dirijorale

 

Cu toate că am scris de mai multe ori despre această  adevarată legendă a artei dirijorale,  simțim nevoia să revenim pentru că marele maestru Ilarion Ionescu-Galați merită cu prisosință, fiind un privilegiu să fim contemporani cu un asemenea Om și Artist.   A fost numit foarte inspirit și plastic „Prinţ al baghetei” în cartea pe care i-a dedicat-o talentata pianistă dar și scriitoare Ioana Maria Lupașcu, solist-concertistă la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești. Și ea o prietenă  bună a publicului brașovean, care o prețuiește pentru aparițiile-i memorabile, așa cum au fost recentele recitaluri împreună cu actrița Daniela Nane și contratenorul Cezar Oautu.

Seniorul Ionescu-Galați,  unul dintre cei doi protagoniști  ai serii de vineri, 9 martie a.c.  este cunoscut şi preţuit în întreaga ţară, dar şi peste hotare, ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonice din Brașov. În  prestigioasa-i carieră a condus toate Orchestrele simfonice mari din România, dar s-a aflat și la pupitrul unor formații similare din SUA, Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Franța, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Mexic și  altele. A colaborat cu soliști celebri precum Ion Voicu, Radu Lupu, Mihaela Ursuleasa, Igor Oistrach, Lazar Berman, Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Ruggiero Ricci, Fazil Say, Magda Tagliaferro, Idil Biret, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Li Min Cian,  Felicia Filip, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Radu Aldulescu şi mulţi, mulţi alţii.

Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi  este primul interpret român al Concertului nr. 1 pentru  vioară și orchestră de Sostakovich în perioada anilor 1957-1958, performând alături de Orchestra Cinematografiei . După aceea apare ca solist  în  numeroase    concerte   simfonice  și  camerale  cu  Orchestra   Filarmonicii „G. Enescu” din București, al cărei membru a devenit după absolvirea Conservatorului.

Între anii 1958-1968 a avut o bogată prestație ca violonist, cântând cu toate formațiile simfonice românesti, la pupitrul cărora s-au aflat dirijori cunoscuți ai vremii, precum Gika Zdravkovici, Mircea Basarab, Djura Jaccici , Mircea Christescu, Paul Popescu.

În paralel cu activitatea solistică, urmează cursuri de dirijat cu maeștrii Emanoil Elenescu și Mircea Basarab, obținând prin concurs o bursa de studii la Paris, unde  urmează timp de trei ani cursurile de dirijat de orchestră la ”Ecole Normale Superieure de Musique”, sub indrumarea maestrilor Charles Munch și Pierre Dervaux .

Treptat înlocuiește vioara cu bagheta, obținând performanțe le fel de frumoase. Timp  de mai bine de trei decenii s-a dedicat Filarmonicii brașovene, reușind să ridice calitatea profesională a orchestrei, obținând premii de prestigiu la diferite concursuri și festivaluri. Apreciatul maestru al baghetei efectuează turnee de concerte în Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Luxemburg, Elveția.

A fost invitat ca dirijor-permanent în stagiuni ale  unor orchestre importante din Suedia, Elveția, Turcia. În îndelungata sa carieră maestrul Ionescu-Galați a dirijat formații de prestigiu, precum ca ”Suisse Roman de Geneva”, ”Tokyo Symphony Orchestra”, ”Miami Philharmonic Orchestra”, ”Mexico Symphony Orchestra”, ”Sankt – Petersburg Symphony Orchestra”, ”Queens Symphony Orchestra” din New York, ”Basel Symphony Orchestra”, ”Osaka Chamber Orchestra”, ”Athens Philharmonic Orchestra”, ”Frankfurt Philharmonic Orchestra”, ”Singapore Philharmonic Orchestra”, ”Manila Symphony Orchestra”, ”Shanghai Symphony Orchestra”, ”Leipzig Kammer Orchestra” etc, etc.

A înregistrat, de asemenea, CD-uri pentru numeroase case de discuri precum Philips , Electrecord, Sippario Dischi, Casa Radio, Olympia Explorer Records UK , Radio Madrid, Radio Istambul, Radio Stockholm.

Maestrul este declarat Cetățean de Onoare al  municipiilor Brașov, Ploiești, Târgu Mureș, Membru de Onoare al Academiei Suzuki din Japonia. În anul 2004 a primit în România  Ordinul Meritul Cultural în grad de „Mare Ofițer”.

Cine se mai poate lăuda cu o asemenea carieră?

 

Violonistul Florin IonescuGalaţi

 

Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi si fiul său, violonistul Florin Ionescu-Galati

Proverbul cu „așchia” se potrivește de minune și în cazul fiului – violonistul Florin Ionescu-Galaţi, care ajuns acum la etatea de 48 de ani se poate spune că și-a construit o solidă carieră  națională și internațională. Dând dovadă de talent precoce la etatea de zece ani debuta  ca  solist interpretând Concertul pentru vioara de Kabalevsky cu Orchestrei Națională Radio.

A studiat la Liceul de Muzică din Brașov sub îndrumarea lui Radu Hamzea, iar în 1989 devine student al Conservatorului din București, avându-l profesor pe venerabilul muzician Ștefan Gheorghiu.

De-a lungul anilor Florin Ionescu-Galaţi a obținut  numeroase premii la diferite Concursuri Internaționale, amintindu-le pe cele de la Stressa – Italia, Festivalul „  George Enescu”- București, „Tibor Varga”-Elveția, „N.Paganini” – Italia, ”Wieniawski”-Polonia.

A susținunt recitaluri și concerte în  toate  orașele mari din țară, dar a  cântat și cu Orchestre filarmonice renumite din America, Anglia, Canada, Elveția, Turcia, Grecia, Ungaria , Polonia, Austria, Franța, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania etc.

Din anul 1993 a  devenit solist al Filarmonicii din Brașov. Violonistul Florin Ionescu-Galaţi a realizat înregistrări pentru emisiuni și albume editate de case prestigioase de discuri ca Electrecord, Sipario Dischi , Radio Romania, Radio Istambul, ZDF etc . A cântat în săli celebre, precum ”Carnegie Hall” din New York, ”Herkuleessaal” Munchen, ”Suntory Hall” Tokyo, ”Beethoven Halle” Bonn, ”Megaron” Atena și Salonic, dar și  la Ateneul Roman  ori Sala Radio din Capitală. Cunoscutul violonist a colaborat cu mari muzicieni din țară și de peste hotare, ca Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Iosif Conta, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Michael Stern, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish,  Alain Paris etc. 

 În 1996 a primit Marele Premiu al Uniunii Criticilor de Muzică din România”, iar în anii 1996 și 1997 este premiat de Televiziunea Româna cu Marele Premiu, dar și de PRO TV pentru o colaborare internatională România-America, într-un Concert televizat. In anul 2000 a fost declarat „Solistul Anului” în Turcia. Trei ani mai târziu Fundația „Ion Voicu” îi ofera Diploma și Medalia de Aur pentru meritul de a fi menținut vie memoria marelui violonist. În anii 2002 și 2004 a fost premiat de Uniunea Criticilor de Muzică din Romania pentru promovarea muzicii românesti în țară și în străinătate.

                                                     

Prețuire și felicitări pentru Doamne și Domnișoare

 

…Așadar, acești doi prețuiți muzicieni  le vor omagia printr-un Concert Simfonic Extraordinar pe Doamne și Domnișoare de Ziua lor, oferindu-le un regal muzical. Li se alătură cu cele mai sincere urări de fericire și prosperitate la acest moment festiv conducerea Filarmonicii brașovene, respectiv maestrul Anton Niculescu, director general.

Nu ne rămâne ca la finalul acestui articol să le felicităm și noi pe reprezentantele sexului gingaș, urându-le „La Mulți Ani” și o primăvară frumoasă.

Iar celor care vor avea norocul să fie la Concertul Extraordinar din Sala „Patria”  … audiție plăcută!

                                                                                                        Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail