După mica vacanță de la Cumpăna dintre ani, iată reîncepe activitatea prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei Filarmonica brașoveană. Și demareză nu oricum. Ci prezentând vineri, 12 ianuarie 2018 de la ora 19.00, în Sala Patria”, un Concert Simfonic Extraordinar Aniversar, ce se dorește a fi  un respectuos Omagiu închinat marelui muzician Ilarion Ionescu-Galați, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viață și șase decenii de prodigioasă activitate artistică. În program figurează Concertul pentru vioară și orchestră op. 35 și Simfonia a V-a op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893).

Solist va fi tânărul  violonist gălățean Radu Ropotan, care și în acest fel ține să-i aducă mulţumiri maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi, de a cărui susţinere şi implicare s-a bucurat şi se bucură  în permanenţă.

În atenția melomanilor: concertele simfonice de la Sala „Patria” se vor desfășura de acum înainte în ziua de vineri (în loc de joi)

Întrucât am amintit de reluarea părții a doua a Stagiunii curente, să prezentăm o informație importantă pentru publicul spectator, oferită chiar de directorul instituției, maestrul Anton Niculescu: începând din  această săptămână, ziua dedicată concertelor  simfonice săptămânale se schimbă, în sensul că va fi vinerea, de la aceeași oră (19.00) și nu joia, ca până acum! Grație acestei modificări li se va oferi  muzicienilor posibilitatea de a studia și repeta o zi în plus, de asemenea, Filarmonica brașoveană se aliniază altor instituții de același profil din țară, care activează de ani buni după acest program de concerte.

Așadar, nu uitați, dragi prieteni, și modificați-vă  în mod corespunzător agenda de spectacole.                                                      

Cu gândul la un frumos spectacol

…Și fiindcă nu am avut posibilitatea  din motive obiective legate de zilele de apariție ale ziarului la sfârșitul anului trecut, este acum momentul să venim cu câteva comentarii „post festum”.  Dorim să ne referim la  minunatul spectacol care a tras cortina peste 2017, un show de o factură aparte intitulat „Soprana Leontina Văduva și invitații săi”, care a avut loc la Sala „Patria” din Brașov, în data de 28 decembrie 2017. Ecourile nu s-au stins, fiind o reprezantație încununată de succes. O evocăm și pe motiv că  se leagă într-un fel de evenimentul concertistic de mâine-seară, dedicat dirijorului Ilarion Ionescu-Galați.

Ei bine, într-un roman autobiografic scris de… pianista  Ioana Maria Lupașcu, și apărut acum un deceniu, intitulat semnificativ „Prințul baghetei”, se aduce un  elogiu marelui dirijor și violonist Ilarion Ionescu-Galați, pe care Filarmonica brașoveană, dar și publicul meloman îl sărbătoresc cu dragoste și respect la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani. Dar și a 60 de ani de activitate.

Printre invitații Leontinei Văduva, la întâlnirea cu muzica de acum două săptămâni,  s-a aflat și amintita pianistă și scriitoare Ioana Maria Lupaşcu,  solistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, care împreună cu ceilalți artiști  a susținut  un excelent Concert-spectacol, asupra căruia mai zăbovim un pic.  Moderatorul serii a fost cunoscutul actor brașovean Marius Cisar, care cu discreție și farmec a adus în prim-plan câțiva virtuozi din țară și, mai cu seamă, de peste hotare. Pe lângă amfitrioana Leontina Văduva (celebra soprană cu glas dumnezeiesc,  stabilită de ani buni în Franța, fiica nu mai puțin vestitei interprete de folclor Maria Ciobanu) a evoluat   frumoasa și delicata actriță bucureșteană Daniela Nane, care rostește versuri cu un har îngeresc. Recitaluri de finețe au oferit, totodată,  trei maeștri ai clapelor;  l-am numit pe pianistul și dirijorul japonez Koichiro Kanno, precum și pe distinsele pianiste  Alina Pavalache din Franţa și Ioana Maria Lupaşcu. Li s-a alăturat într-un demers artistic de ținută Iulian Rusu, acest maestru al clarinetului, șef de partidă în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Brașov.

Și fiindcă am amintit de respectabila instituție culturală ce a ajuns la cea de-a…140 Stagiune, să precizăm că și noul său director general – violonistul Anton Niculescu – a contribuit din plin prin recitalul susținut alături de vedetele pomenite, la  reușita Concertului de final de an.

Parafrazând titlul cărții Ioanei Maria Lupașcu,  putem spune că la rândul său maestrul Anton Niculescu  este și domnia sa un „Prinț”- dar al… violoncelului! Suntem convinși că prin prestația sa managerială  va aduce un suflu plin de vigoare în activitatea colectivului Filarmonicii brașovene pe care îl conduce din toamna lui 2017…

                                        „Prinţul baghetei”, Ilarion IonescuGalaţi

     Redutabilul  muzician Ilarion Ionescu-Galaţi, numit inspirat „Prinţul baghetei” – eroul serii de vineri –  este cunoscut şi preţuit în întreaga ţară, dar şi peste hotare, ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonice din Brașov. În  prestigioasa-i carieră a condus toate ansamblurile muzical instrumentale naționale din România, iar în străinătate s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre din Statele Unite ale Americii, Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și  altele. A colaborat cu soliști celebri precum Ion Voicu, Radu Lupu, Mihaela Ursuleasa, Igor Oistrach, Lazar Berman, Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Ruggiero Ricci, Lazar Berman, Fazil Say, Magda Tagliaferro, Idil Biret, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Li Min Cian,  Felicia Filip, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Radu Aldulescu şi mulţi, mulţi alţii.

Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost director și dirijor al Orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara din Turcia,  respectiv din Gävle și Uppsala, din Suedia.

…S-a născut  la Iași,  și la numai de trei ani și jumătate făcea primii pași în domeniul studiului muzicii împreună cu tatăl său. La vârsta de cinci ani începe să ia lecții de vioară cu Bella Sasover, violonist în  cadrul Orchestrei Radio. Până la unsprezece ani mai primește îndrumări și de la maestrul Jean Bobescu, care îi deschide apetitul pentru dirijat. Urmează apoi cursurile Liceului de Muzica „G. Enescu”, avându-i  ca   profesori pe George Manoliu (vioară), Constantin Bobescu și Teodor Lupu (muzică de cameră), Iosif Conta și Emanoil Elenescu (clasa de orchestră). Intră la Conservatorul „C. Porumbescu” în 1955, continuând  cu stăruință cursurile de vioară. În perioada studiilor superioare începe și cariera solistică. Obține „Bursa Enescu” prin concurs, fiind și bursier republican. Încă de timpuriu obține distincții la Festivalurile republicane, iar în 1959-1960 câștigă Premiul I la Concursul National „G. Enescu” .

Ilarion Ionescu-Galaţi este primul interpret român al Concertului nr. 1 pentru  vioară și orchestră de Sostakovich, în perioada anilor 1957-1958, performând alături de Orchestra Cinematografiei . După aceea apare ca solist  în  numeroase    concerte   simfonice  și  camerale  cu  Orchestra   Filarmonicii „G. Enescu” din București, al cărei membru a devenit după absolvirea Conservatorului.

Între anii 1958-1968 are o bogată activitate solistică, cântând cu toate formațiile simfonice românești, la pupitrul cărora s-au aflat dirijori cunoscuți ai vremii, precum Gika Zdravkovici, Mircea Basarab, Djura Jaccici , Mircea Christescu, Paul Popescu.

În paralel cu activitatea solistică, urmează cursuri de dirijat cu maeștrii Emanoil Elenescu și Mircea Basarab, obținând prin concurs o bursă de studii la Paris, unde  urmează timp de trei ani cursurile de dirijat de orchestră la „Ecole Normale Superieure de Musique”, sub îndrumarea maeștrilor Charles Munch și Pierre Dervaux .

Treptat înlocuiește vioara cu bagheta, obținând performanțe le fel de frumoase. Timp  de mai bine de trei decenii s-a dedicat Filarmonicii brașovene, reușind să ridice calitatea profesională a orchestrei, obținând premii de prestigiu la diferite concursuri și festivaluri. Maestrul realizează o serie de înregistrări pe discuri „Electrecord” și efectuează turnee de concerte în Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Luxemburg, Elveția.

În 1970 este bursier al Departamentului de Stat American, urmând cursuri de perfecționare la New York cu Leopold Stokowski, respectiv  la Philadelphia „Curtis Institute” cu Eugen Ormandy.

A fost invitat ca dirijor-permanent în stagiuni ale  unor orchestre importante din Suedia, Elveția, Turcia. În îndelungata sa carieră maestrul I.Ionescu-Galați a dirijat formații de prestigiu, precum ca ”Suisse Roman de Geneva”, ”Tokyo Symphony Orchestra”, ”Miami Philharmonic Orchestra”, ”Mexico Symphony Orchestra”, ”Sankt – Petersburg Symphony Orchestra”, ”Queens Symphony Orchestra” din New York, ”Basel Symphony Orchestra”, ”Osaka Chamber Orchestra”, ”Athens Philharmonic Orchestra”, ”Frankfurt Philharmonic Orchestra”, ”Singapore Philharmonic Orchestra”, ”Manila Symphony Orchestra”, ”Shanghai Symphony Orchestra”, ”Leipzig Kammer Orchestra” etc, etc.

A înregistrat, de asemenea, CD-uri pentru numeroase case de discuri precum Philips , Electrecord, Sippario Dischi, Casa Radio, Olympia Explorer Records UK , Radio Madrid, Radio Istambul , Radio Stockolm .

Sărbătoritul  a predat cursuri de master,  de orchestră și dirijat, de vioară, muzică de cameră. De semnalat faptul remarcabil că sunt compozitori români  care i-au dedicat piese (Myriam Marbe, Liana Alexandra, Dumitru Capoianu), iar  I. Ionescu-Galati le-a interpretat  în țară și în străinătate.

Alintat nu doar „Prințul baghetei” ci și  „Dirijorul pictor”, maestrul a fost hărăzit cu un auz absolut, devenit proverbial printre muzicieni. A primit recunoașteri civice importante, fiind declarat  Cetățean de Onoare al  orașelor Brașov, Ploiești  și Târgu Mureș, devenind Membru de Onoare al Academiei „Sazuki”, Japonia. În anul 2004 a primit în România  Ordinul Meritul Cultural în grad de „Mare Ofițer”.

                                           

                                          Tânărul violonist Radu Ropotan
Născut în anul 1989  la Galaţi, Radu Ropotan este un tânăr violonist în plină afirmare. Deja a câştigat nu mai puţin de 20 de distincții naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I în cadrul „Remember Enescu International Violin Competion”, Premiul Special  în cadrul „Andrea Postacchini International Competition” în Fermo, Italia, şi Winfred Violin Competition „Royal Academy of Music” Londra.

Radu Ropotan a absolvit gimnaziul la Liceul „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, sub îndrumarea prof. Liviu Popovici, şi Liceul „Tudor Ciortea” din Braşov, sub îndrumarea prof. Maria Mireanu. În 2008, i-a fost acordată o bursă de studiu la „Royal College of Music” din Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin, sub îndrumarea lui Maciej Rakovski.

În 2014 îşi termină studiile de masterat cu bursă la „Royal Academy of Music”, Londra – cu distincţie – sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky şi Levon Chilingirian.

Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franţa, Germania, Italia, Anglia, iar în 2014 a luat parte, în Japonia, la Festivalul de Muzică al Pacificului, colaborând cu Rainer Kuchl-concertmaestru al „Vienna Philharmonic” şi cu David Chen – concertmaestru al „Metropolitan New York Philarmonic”. Aşa cum a menţionat cu respect și admirație în numeroase ocazii, tânărul muzician îi datorează mulţumiri maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi pentru suportul moral și sfaturile pe care i le-a acordat mereu cu generozitate.

***

…În încheierea acestui articol omagial nu ne rămâne  decât să-i urăm  Maestrului Ilarion Ionescu-Galați, la împlinirea a 80 de ani de viață și șase decenii de activitate, un călduros „La Mulți Ani”, să-i dorim multă  sănătate, asigurându-l de dragostea și respectul nostru, dar mai cu seamă al publicului – pe care nu l-a trădat niciodată!

Horia C.Deliu 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail