Ansamblul de muzică veche din Transilvania – „CODEX”- va susține joi, 6 decembrie, un concert la Sfântu Gheorghe, urmat de un curs de dansuri renascentiste.

Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură Arcuș, la sediul său din Sfântu Gheorghe („Casa Bastion”, din strada Oltului, nr. 6), va avea loc la ora 19.00.

Formaţia de muzică veche CODEX a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, Ansamblul „Codex” continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă intitulată „CANTUS SERENUS”, din Braşov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est, precum şi sursele europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc, au transmis reprezentanții „Codex”.
Repertoriul formației cuprinde muzică din Transilvania secolelor XVI–XIX, muzică din Europa Centrală și de Est, muzică barocă timpurie, muzică barocă franceză, italiană și germană. Formația a susținut numeroase concerte la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, Festivalul „George Enescu” din București, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Brașov precum și alte festivaluri din România, Ungaria, Italia și Spania, se arată pe site-ul ansamblului.

După spectacol va avea loc un curs de dansuri renascentiste, susținut de Ansamblul de Dansuri Renascentiste  „Cygnini”. Conform site-ului www.regizene.ro, ansamblul de dansuri este din Tălișoara: „ La Tălișoara (județul Covasna), de mai mulți ani, copiii învață să cânte la flaut drept, cu sprijinul bisericii. După renovarea Castelului Dániel copiii au avut posibilitatea de a susține spectacole, fapt care a trezit interesul grupului către muzica veche și dansurile renascentiste. Numele Ansamblului Cygnini înseamnă <<lebădă>>, iar aceasta poate fi regăsită și în stema familiei Dániel de la Tălișoara. Numele Ansamblului –<<lebădă>> – sugerează sinceritate, puritate, grație și eleganță, exact ce caută membrii ansamblului să transmită publicului cu ocazia spectacolelor. Membrii ansamblului au participat de mai multe ori la cursurile Universității de Vară pentru Muzică Veche din Miercurea Ciuc sub îndrumarea specialistei în dansuri istorice, Szabó Anikó.”, se arată pe site-ul www.regizene.ro.

Conform reprezentanților Centrului de Cultură Arcuș, biletul de intrare costă 10 lei.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail