Comuna Barcani din județul  Covasna  este una dintre cele 35 de localități din țară care a primit statutul de staţiune turistică de interes local, prin hotărârea de guvern care a fost aprobată miercuri, 28 decembrie a.c.

Despre drumul parcurs până la această importantă reușită, primarul comunei, Nicolae Pastor, a declarat pentru Mesagerul de Covasna:

„Demersurile în acest sens le-am început în iarna anului 2021. Inițial am căutat o firma pentru a depune documentația, însă, ori erau prea scumpi (50/70.000 lei) ori nu îmi păreau profesioniști. Într-un final, 70% din documentație a fost scrisă de către echipa primăriei Barcani. Cel mai dificil lucru a fost acela de a avea peste 100 locuri de cazare acreditate de Ministerul Turismului. Aici am avut sprijin din partea agenților economici care desfășurau activități în turism, însă nu erau acreditați. Au fost de acord să se acrediteze tocmai pentru a pune bazele acestui demers. Totodată, am reușit să creăm locuri de cazare la pensiunile primăriei. Am creat un SRL al primăriei, „Complex Turistic Lughet”, am reabilitat încă două cabane, atât pentru a primi turiști și a avea profit, dar și pentru a crea mai multe locuri de cazare în comuna Barcani. Am reușit să le acredităm și astfel să depășim minimul necesar de 100 locuri de cazare. Am depus documentația, după care am primit vizita reprezentanților Ministerului Turismului, care au fost încântați de comuna Barcani.”

Întrebat dacă spera la un asemenea rezultat pozitiv, acesta a răspuns : „Speram, dar nu eram sigur că vom reuși. Cel mai important principiu al meu este acela de „a încerca» atunci când am un vis, o idee. Dacă nu încerc, nu am de unde sa știu dacă poate fi realizabil sau nu.”

În legătură cu beneficiile dar și responsabilitățile care vin la pachet cu această nouă titulatură, edilul a menționat:

„Beneficiile sunt pentru localnici în primul rând, deoarece pe viitor se vor putea  absorbi fonduri europene mult mai ușor în domeniul turismului. Titulatura în sine ne conferă încredere în fața turiștilor, iar totodată stârnește interesul celor care încă nu ne-au trecut pragul. Responsabilitățile sunt destul de mari, însă nu ne dăm înapoi de la absolut nici o provocare. Prioritatea numărul 1 pentru noi a devenit acum dezvoltarea turismului. Îmi doresc să aducem câți mai mulți oameni la noi în comună, să le dăm sentimentul că nu există regret în alegerea de a ne călca pragul, iar primul gând atunci când pleacă spre casă să fie acela de «clar mă mai reîntorc aici»”.

La finalul discuției, primarul Nicoale Pastor ne-a împărtășit și părerea personală  în legătură cu această mare reușită : „Nu am cunoscut comuna Barcani atât de bine, decât după alegeri, moment în care am alergat pe toate străzile pentru a le reface infrastructura. Au trecut doi ani și încă mai opresc mașina în multe locuri ca să admir peisajele. De aici a pornit visul de face ceva în acest sens, mai exact de a-i da un renume în zona turismului. Susținem oamenii locului să pornească mici afaceri în turism, deoarece avem nevoie de o carte de vizită, o identitate a noastră. E mult prea frumoasă comuna Barcani încât să nu știe lumea despre ea. Am luptat enorm de mult pentru această reușită, așa că țin neapărat să mulțumesc persoanelor din echipa primăriei Barcani care au lucrat  la documentație, dar și responsabililor din Ministerul Turismului care au crezut în noi. În final spun doar «Hai la Barcani», stațiune turistică de interes local!

Cu siguranță acesta este un pas important pentru bunăstarea și prosperitatea viitoare a întregii comunități bărcănene.

***

Guvernul României a adoptat miercuri Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi privind modificarea art. 2 şi anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Prin această hotărâre, și zona turistică a municipiului Târgu Secuiesc dar și comuna Ozun au devenit staţiuni turistice de interes local.

Georgiana-Mădălina COMAN

Foto: Complexul Turistic Lughet

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail