Deschisă recent prin atelierele corale dedicate copiilor, ediția a VI-a a festivalului „George Sbârcea” continuă la sfârșitul acestei săptămâni, cu componenta științifică – un colocviu pe teme din domeniul muzicii și o prezentare de carte; dar și cu surprize muzicale și cu un amplu spectacol coral. La eveniment sunt invitate coruri, ansambluri folclorice și specialiști din domeniul muzicii, din județ și din afara județului, a anunțat conducerea Fundației „Mihai Viteazul”, organizatoarea manifestării.

Inițiat în anul 2012, Festivalul îi este dedicat lui George Sbârcea, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”, printre obiectivele evenimentului numărându-se promovarea muzicii corale românești și a corurilor din județ și din afara acestuia, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, prof. ing. Maria Peligrad.

„Festivalul coral <<George Sbârcea>> se află la a șasea ediție. Evenimentul se desfășoară anual, primăvara, în lunile martie sau aprilie, ca un omagiu la adresa patronului nostru muzical spiritual, George Sbârcea, care s-a născut la Toplița în 27 martie (…). George Sbârcea – Claude Romano, este o figură emblematică, fiind, în egală măsură, compozitor, dirijor, culegător de folclor și unul dintre cei mai cunoscuți autori ai multor tangouri și din perioada interbelică. Prima ediție festivalului a debutat în 2012, urmărind în mod expres promovarea muzicii corale românești, promovarea corurilor existente în județ și invitarea corurilor din afara județului nostru. Practic, de la prima ediție, acest festival poate fi  numit festival național, pentru că am avut participanți din mai multe județe. Ne-am bucurat întotdeauna de aprecierea celor din jur. Interesul pentru acest eveniment este mare, însă iată că ne aflăm, la această ediție, în imposibilitatea de a mai primi alte două coruri, imposibilitate care derivă într-un fel din timpul acordat unui spectacol și, ca peste tot, din probleme financiare.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, structura festivalului a fost ușor modificată anul acesta, astfel că nu va mai cuprinde un concurs dedicat ansamblurilor corale, ci un amplu spectacol în care corurile invitate vor prezenta, în prima parte a timpului alocat, piese corale românești și apoi, piese la alegere.

„Primele cinci ediții s-au desfășurat sub formă de concurs, constând în interpretarea a două piese muzicale din muzica corală românească, folclor românesc prelucrat. La fiecare ediție s-a acordat Trofeul <<George Sbârcea>>, s-au acordat premii și dincolo de orice, noi am acordat, dar am și primit, dragoste frățească de la cei din jur, pentru că deși un obiectiv este acesta: de promovare a muzicii corale românești, există și al doilea: de creare a unei solidarități, a unei solidarități profesionale, între corurile noastre și corurile din țară, de creare a unei solidarități umane a locuitorilor, a românilor din interiorul granițelor noastre. Vă mărturisesc că la ediția actuală intenționam să avem un cor din afara țării, doar că nu a putut să vină. În acest an, am schimbat statutul de festival – concurs, în simplu festival coral, dând corurilor posibilitatea de a prezenta, în prima jumătate din timpul acordat, piese din sfera muzicii corale românești, așa cum am început acest festival cu ani în urmă, și în cealaltă jumătate din timpul acordat, ceea ce cunosc corurile mai bine, ceea ce doresc să ne prezinte – adică pot fi piese în altă limbă sau dintr-o operă celebră pe care o stăpânesc sau piese din repertoriul universal.” – a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”.

Coruri covăsnene și din alte județe ale țării, în spectacol, mâine

Aceasta a menționat că ediția actuală a fost deschisă, cu câteva zile în urmă, prin atelierele corale dedicate copiilor.

„Suntem în al doilea an în care am inițiat și desfășurat ateliere corale la nivelul preșcolarilor și ciclului primar. Nu ne-am oprit, neapărat, aici, dar am zis să ne ocupăm, mai întâi, de cei micuți, ca aceștia să crească alături de noi, alături de festival, pentru viitor, pentru noi. Ceea ce facem, noi, organizatorii, Fundația, dar și cei din jur – partenerii și toți invitații noștri care se vor regăsi fie pe scenă, fie ca spectatori în sală, facem pentru noi toți, pentru dăinuirea neamului românesc. Noi, organizatorii facem în mod voluntar și altruist acest lucru, deci, ne creștem coriști.” –a spus prof. ing. Maria Peligrad, care a menționat că în deschiderea spectacolului coral din cadrul festivalului, ce va avea loc mâine, 1 aprilie (a.c.), de la ora 17,00, la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, vor urca pe scenă copii de clasa a III-a, de la Școala Gimnazială „Ady Endre” și de clasa pregătitoare, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din municipiu, care au participat la atelierele corale, sub coordonarea profesorului Alexandru Popovici. Copiii vor susține un moment muzical intitulat „DO-RE-MI”.

Spectacolul va continua cu programul susținut de: corul „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului, județul Covasna, dirijor fiind prof. Tatiana Teacă; coordonator – Cornel – Mihai Tonie; Corala „Paul Constantinescu” – de la Casa de cultură „Ion Luca Caragiale”, din Ploiești, județul Prahova, dirijor Vlad Mateescu și Cristian Boldorea; coordonator Elena Grigore;  Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” – din comuna Tulgheș, județul Harghita; coordonator rapsodul popular Lăcrămioara Pop; Corul Despărțământului Covasna – Harghita „ASTRA”, Miercurea – Ciuc, județul Harghita, dirijor prof. Aurelia Platon; coordonator Irina Groza; Corul „Arhanghelii” – Toplița, din județul Harghita, dirijor Alin Gheorghe Negrea; cu programul intitulat „Armonii pe note” – prezentat de Ansamblul folcloric „Rapsodia Călimanilor”, de la Centrul cultural Toplița, județul Harghita și cu programul pregătit de Corul „Carmen Argessi” – al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Argeș, Pitești, coordonator Cornelia Ionescu.

 

Trei dintre câștigătorii „Trofeului George Sbârcea”, în spectacolul ediției de anul acesta

 

Prof. ing. Maria Peligrad a precizat că trei dintre corurile participante au câștigat „Trofeul George Sbârcea”, acordat în anii anteriori.

„Avem bucuria ca pe scena festivalului să se regăsească anul acesta, trei dintre laureații noștri,  deși ne propusesem ca într-un an omagial să îi invităm pe toți cei care au devenit laureați pe scena festivalului. Ne bucurăm că ei sunt prezenți; eu cred că este o onoare reciprocă pentru formațiile care participă pe scena festivalului nostru, dar și pentru noi toți. Avem invitați deosebiți!” – a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Amplu program cultural, mâine, începând cu ora 10.00: colocvii, lansări de carte, momente muzicale

 

Din programul festivalului nu va lipsi componenta științifică. Aceasta va cuprinde colocviul derulat mâine, 1 aprilie, ora 10.00, la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu tema „Instrumente muzicale tradiționale românești”, colocviu moderat de către dr. Constantin Secară, etnomuzicolog de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

„De la prima ediție am avut în vedere și o componentă științifică a acestui festival, legată de partea muzicală, de folclorul care s-a născut, să spun așa, în Arcul Intracarpatic, componentă legată de interferențele sale cu alte arii folclorice, culegători de folclor care ne-au fost apropiați, care au venit și au cercetat pe teritoriul județului nostru sau în împrejurimi, iar anul acesta, am adus o temă de colocviu poate puțin mai altfel: instrumente muzicale tradiționale românești și avem bucuria de a primi oaspeți de seamă, cercetători care ne vor arăta și ne vor și exemplifica modul în care s-au creat anumite instrumente populare românești și cum se interpretează la acestea.” – a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, în cadrul colocviului vor avea loc următoarele prezentări: „Instrumente tradiționale – drumul unei redescoperiri, între muzeificare și revitalizare” – lucrare de prof. univ. dr. Ovidiu Papană, de la Universitatea de Vest din Timișoara; „Instrumente muzicale tradiționale românești – mit și simbol, ritual și funcționalitate” – lucrare de dr. Constantin Secară, de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, București; „Cântecul viețuiește prin instrumentele muzicale și interpreții săi”– prezentare susținută de lector univ. Nicolae Bucur, Universitatea Sapientia, Miercurea – Ciuc; „Observații legate de folosirea unor instrumente muzicale populare (fluier, caval, drâmbă)  și impactul acestora asupra comunităților din Zona Buzaielor”– lucrare susținută de prof. Radu Iosif, director Școala Gimnazială „Nicolaie Rusu”, comuna Sita Buzăului, județul Covasna și lucrarea intitulată „Fanfara Centrului de Instrucție a Infanteriei, o prezență activă în viața publică a orașului Sfântu Gheorghe, în perioada interbelică” – realizată de dr. Ioan Lăcătușu, directorul Centrului European de Studii Covasna  – Harghita, din Sfântu Gheorghe.

Tot mâine, 1 aprilie 2017, ora 12,30, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe, are loc lansarea volumului „George Sbârcea sau armonia pe note” – volum realizat de Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, prezentat de directorul instituției, Viorica Macrina Lazăr și apărut la Editura „Eurocarpatica”, Sfântu Gheorghe – 2016; iar de la ora 12.45, în aceeași locație, va avea loc manifestarea intitulată „Întâlnire cu muzica”-  cuprinzând un program susținut de Ansamblul folcloric „Plaiuri tulgheșene” – com. Tulgheș, județul Harghita – coordonat de doamna rapsod popular Lăcrămioara Pop.

Festivalul se va încheia duminică, 2 aprilie, cu un spectacol coral susținut, de la ora 11,30 (la sfârșitul liturghiei), la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, de Corala „Paul Constantinescu” – de la Casa de cultură „Ion Luca Caragiale”, din Ploiești, județul Prahova, dirijor Vlad Mateescu și Cristian Boldorea.

Prof. ing. Maria Peligrad a menționat că participarea la activitățile din cadrul festivalului este gratuită și a transmis un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”:

„Festivalul <<George Sbârcea>>, manifestare națională, are drept scop promovarea muzicii corale românești, a folclorului, a folclorului prelucrat, a întâlnirii cu muzica, a împletirii sentimentelor frățesti, de bunătate și solidaritate. Este o altă formă de a promova prin cultură, identitatea națională, dăinuirea noastră pe acest pământ, de a promova municipiul și județul nostru și în alt fel. De asemenea, tema colocviului și participanții săi ne vor face cunoscute, ingeniozitatea înaintașilor noștri, aplecarea lor spre frumos, chiar dacă viața nu le era prea ușoară. Vă invităm să participați la toate momentele Festivalului. Vom deveni mai bogați cu toții. Vă așteptăm cu drag! ”

.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail