Echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, aflată la a doua participare la concursul „Euroscola”, și-a câștigat din nou dreptul de a participa la o sesiune de lucru a Parlamentului European la Strasbourg.
Concursul național „EUROSCOLA”, ediția a XII-a (2019-2020) este derulat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN), fiind adresat elevilor claselor a IX-a – a XI-a.
„Educația schimbă vieți”- a fost tema ediției actuale.
„<<Educaţie şi formare 2020>> (ET 2020) este cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale, creat pe baza predecesorului său, programul de lucru <<Educaţie şi formare 2010>> (ET 2010). Acest cadru prevede obiective strategice comune pentru statele membre, inclusiv un set de principii pentru atingerea acestor obiective, precum şi metode de lucru comune cu domenii prioritare pentru fiecare ciclu de lucru periodic. Cadrul se bazează pe abordarea învățării pe tot parcursul vieții. Prin urmare, vizează orice formă de educație formală, non-formală sau informală – de la învățământul pentru preșcolari la învățământul superior și formarea profesională pentru adulți. Principalul scop al cadrului este de a sprijini statele membre în ceea ce priveşte dezvoltarea în continuare a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională. În acest context, ediția 2019-2020 a concursului <<Euroscola>> se desfășoară sub titlul generic <<Educația schimbă vieți>>”, se arată pe site-ul concursului.
În cadrul competiției, elevii au fost invitați: a) să identifice la nivel local, județean sau național personalități sau chiar persoane obișnuite, care au reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin educație și/sau învățarea și practicarea unei meserii și să facă o prezentare de maxim trei pagini a uneia dintre personalitățile/persoanele identificate în care să scoată în evidență rolul educației și al practicării unei meserii în parcursul personal și profesional al acesteia, dar și contribuția sa la funcționarea normală și la bunăstarea comunității (locale, județene, naționale sau europene); b. să conceapă și să implementeze un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii pornind de la una dintre poveștile de succes întâlnite/identificate în timpul colectării informației.
Concret, competiția și –a propus să valorifice experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.
Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe s-a înscris în concurs cu un proiect dedicat lui Romulus Cioflec. Este vorba despre proiectul intitulat „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa”. Sub coordonarea prof. Maria Băilă, director adjunct al unității de învățământ, și a prof. Constanța Balog, cei 24 de elevi ai Colegiului implicați în concurs au reușit, și de această dată, să realizeze activități deosebite. Echipa a obținut un total de 18.05 puncte și s-a clasat pe locul IV, fiind invitată la Strassbourg, în data de 3 aprilie 2020.
„La a doua participare în competiția națională şi europeană – Euroscola, echipa Colegiului Național <<Mihai Viteazul>> şi-a câştigat din nou dreptul de a reprezenta comunitatea noastră şcolară în Parlamentul European de la Strasbourg – 3 aprilie 2020.
Mulțumiri şi felicitări partenerilor şi elevilor noştri!” – a anunțat, vineri, prof. Maria Băilă.
La ediția a X-a a concursului, echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, a obținut locul I, cu un proiect intitulat – „Clădirea Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> – obiect de patrimoniu“, în care au fost implicați, atunci, 24 de elevi și doi profesori coordonatori – respectiv tot prof. Maria Băilă și prof. Constanța Balog.
Ana Ciorici COSTACHE