Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe  a organizat, ieri, o expoziție de fotografii ce ilustrează trecutul și prezentul clădirii în care funcționează. Tot ieri, cabinetul de istorie al unității de învățământ a fost denumit „Regina Maria”, în amintirea vremurilor în care colegiul purta acest nume. Activitățile fac parte din proiectul cu care un grup de elevi și profesori din cadrul unității de învățământ participă la concursul „EuroScola”.

Concursul „EUROSCOLA”, ediția a X-a (2017-2018) a fost lansat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în contextul în care, la începutul anului 2017, reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”.

„Scopul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. Principalele obiective ale inițiativei sunt: promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale; sublinierea contribuției economice a patrimoniului în sectoarele creative și culturale, precum și la dezvoltarea locală și regională; reliefarea rolului patrimoniului cultural în relațiile externe ale Uniunii, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al refacerii elementelor distruse ale patrimoniului cultural. În același timp, inițiativa atrage atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice și de mediu asupra siturilor de patrimoniu și traficul ilicit cu bunuri culturale.” – se arată pe site-ul Biroului de Informare al Parlamentului European în România (BIPE).

Potrivit aceleiași surse, cea de-a X-a ediție a „Euroscola” se derulează sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”, fiind adresată unităților de învățământ liceal.

Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe participă la concurs cu un proiect intitulat – „Clădirea Colegiul Național Mihai Viteazul – obiect de patrimoniu“, în care sunt implicați 24 de elevi și doi profesori coordonatori  (respectiv directorul adjunct al unității de învățământ, prof. Maria Băilă și prof. Constanța Balog).

„<<EUROSCOLA>> este un proiect prin care încercăm să promovăm clădirea Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, dar nu numai clădirea, ci și instituția (…). ”- a reamintit, ieri prof. Maria Băilă, directorul adjunct al Colegiului și coordonator al proiectului.

Lansarea proiectului a avut loc în cursul anului școlar trecut, iar activitățile cuprinse în acesta se vor încheia în curând.

„Ne aflăm în ultima săptămână de derulare a acestui proiect, proiect început încă din luna mai a anului școlar trecut. Aș dori să remarc implicarea elevilor în acest proiect, încă de la început au arătat o mare, mare disponibilitate de a se implica, pentru că au considerat că tema aleasă de noi – promovarea clădirii Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, ca obiect de patrimoniu, este una deosebit de importantă pentru comunitatea noastră școlară și trebuie să dăm totul astfel încât să atingem ținta pe care ne-am propus-o: să atragem atenția autorităților locale, comunității locale, asupra importanței, atât din punct de vedere arhitectural a acestei clădiri, cât și din punct de vedere instituțional (…). Într-un anumit context istoric, această clădire a funcționat tot ca instituție de învățământ, sub denumirea de  <<Regina Maria>>.”-  a spus, ieri, prof. Constanța Balog.

Concursul a cuprins două etape. În prima etapă, elevii implicați au identificat un obiectiv/ obiect/ element de patrimoniu din localitatea sau din județul în care locuiesc și au făcut o prezentare a acestuia cu evidențierea valorii sale de patrimoniu în context național și european (arhitecturală, istorică, artistică, ştiinţifică ș.a.m.d.). În a doua etapă, participanții au avut de conceput și de implementat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a obiectului de patrimoniu respectiv și cu privire la măsurile care trebuie întreprinse pentru protejarea/conservarea și promovarea acestuia. În acest sens, elevii Colegiului au efectuat, în perioada de derulare a proiectului, vizite la Direcţia Judeţeană Covasna a Arhivelor Naţionale, în cadrul căreia au descoperit, printre altele, aspecte interesante legate de unitatea de învățământ, dar și un document oficial semnat de patronul spiritual al Colegiului, dar au ținut legătura și cu alte instituții și ONG-uri.

Produsele activității celor implicați în proiectul de la CNMV au fost prezentate în cadrul întâlnirii de ieri.

Cu acest prilej, a avut și lansarea expoziţiei „Colegiul Naţional Mihai Viteazul – obiect de patrimoniu – trecut şi prezent”, cuprinzând fotografii ilustrând trecutul clădirii și, implicit, trecutul instituției. În cadrul expoziției a fost inclusă și o machetă a școlii, realizată de elevi.

Poezie dedicată Colegiului Național „Mihai Viteazul”

În cadrul evenimentului, Tudor Goicea, unul dintre elevii implicați în proiect, a amintit despre vizita la Arhive, efectuată în cadrul proiectului: „ Vizita la Arhive m-a fascinat. A fost, de fapt, șansa noastră de a ne întâlni cu trecutul și de a ne reuni cu acesta, pentru că acel moment când atingi file vechi de peste un veac este, într-adevăr, sublim, este minunat! Această experiență m-a inspirat să scriu o poezie care este, de fapt, omagiul meu adus școlii în care învăț de peste un deceniu. Mi-am imaginat în această poezie, că sunt un elev de la internat… . Se numește <<Poema căministului însetat de absolut>>”- a mărturisit Tudor, care a recitat, apoi, poezia pe care a compus-o.

În cadrul proiectului, elevii s-au implicat foarte mult în a găsi o modalitate de a promova, prin noile tehnologii, Colegiul în care învață, au precizat prof. coordonatori.

Prezentare 3D și joc digital educațional, cu CNMV

Spre exemplu, tânărul Adrian Papuc și colegii săi, cu suportul, sfaturile celor doi profesori, au realizat o prezentare 3D a clădirii școlii, dar și un joc educațional digital.

„Am început să lucrez (la această prezentare și la realizarea jocului video- n.r) în vara trecută (…), am avut și schițele clădirii (…)”- a precizat elevul Adrian Papuc.

Activități și pentru elevii mai mici

În proiect au fost implicați și elevi din ciclul primar. Prin desene realizate în curtea instituției, cu sprijinul doamnelor învățătoare Mioara Dobrilă, Gina Dorneanu și Gabriella Calotescu, micuții au evidențiat felul în care văd ei școala în care învață. Tot cu ajutorul acestora, și nu numai a acestora, a fost realizat un flashmob în cadrul căruia s-a prezentat sigla proiectului, dar s-au conturat, prin trupurile copiilor, cuvintele „Euroscola” și „CNMV”, momentul fiind prezentat și prin mijloace moderne (foto și video etc).

Cabinetul de istorie „Regina Maria”…

La finalul prezentării activităților proiectului, ieri, cabinetul de istorie al Colegiului, a fost denumit „Regina Maria”, o plăcuță în acest sens fiind amplasată pe ușa acelei săli.

„De ce <<Regina Maria>>? Pentru că ne-am gândit că această școală a purtat numele Școala Normală de Fete <<Regina Maria>> și că în memoria reginei (…), merită ca această sală să îi poarte numele.  (…)”- a precizat directorul adjunct al Colegiului, prof. Maria Băilă.

Proiectul se va încheia săptămâna aceasta.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail