Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe se implică în ediția a XII-a a concursului „Euroscola”, cu un proiect intitulat „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa”.
Concursul național „EUROSCOLA”, ediția a XII-a (2019-2020) a fost lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN), iar înscrierile sunt încă deschise.
La concursul național Euroscola pot participa elevii claselor a IX-a – a XI-a. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de către o echipă formată din cel mult 24 de elevi și 2 profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o singură clasă sau din clase diferite ale aceluiași liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singură echipă, și poate participa, de asemenea, în fiecare an la concursul național, însă, nu poate participa doi ani la rând la Ziua Euroscola de la Strasbourg.
Pentru participarea la concursul național, liceele vor primi o diplomă de participare și, dacă vor fi invitate la Ziua Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg. La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg în anul 2020, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri în cadrul concursului național Euroscola în anul 2019 şi care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola în anul 2019 la Strasbourg, ca rezultat al concursului Euroscola din anul precedent (2018), se arată pe site-ul dedicat promovării concursului: http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/euroscola.html.
„Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană. Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative, însă într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg.” – arată aceeași sursă.
Ediția din acest an se desfășoară sub titlul generic „Educația schimbă vieți”.
„<<Educaţie şi formare 2020>> (ET 2020) este cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale, creat pe baza predecesorului său, programul de lucru <<Educaţie şi formare 2010>> (ET 2010). Acest cadru prevede obiective strategice comune pentru statele membre, inclusiv un set de principii pentru atingerea acestor obiective, precum şi metode de lucru comune cu domenii prioritare pentru fiecare ciclu de lucru periodic. Cadrul se bazează pe abordarea învățării pe tot parcursul vieții. Prin urmare, vizează orice formă de educație formală, non-formală sau informală – de la învățământul pentru preșcolari la învățământul superior și formarea profesională pentru adulți. Principalul scop al cadrului este de a sprijini statele membre în ceea ce priveşte dezvoltarea în continuare a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională. În acest context, ediția 2019-2020 a concursului <<Euroscola>> se desfășoară sub titlul generic <<Educația schimbă vieți>>”, se mai arată pe site-ul menționat.
În cadrul concursului, elevii sunt invitați: a) să identifice la nivel local, județean sau național personalități sau chiar persoane obișnuite, care au reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin educație și/sau învățarea și practicarea unei meserii și să facă o prezentare de maxim trei pagini a uneia dintre personalitățile/persoanele identificate în care să scoată în evidență rolul educației și al practicării unei meserii în parcursul personal și profesional al acesteia, dar și contribuția sa la funcționarea normală și la bunăstarea comunității (locale, județene, naționale sau europene); b. să conceapă și să implementeze un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii pornind de la una dintre poveștile de succes întâlnite/identificate în timpul colectării informației. În prezentarea rezultatelor campaniei se va evidenția impactul implementării acesteia asupra elevilor participanți la proiect, cât și a comunității locale.
Concret, scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității, se arată pe site-ul dedicat promovării competiției, pe care se precizează că „poate fi aleasă orice personalitate/persoană de la nivel local, județean sau național, care a activat în orice domeniu contribuind la funcționarea normală și la bunăstarea comunității (locale, județene, naționale sau europene).”
Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și-a propus să participe la acest concurs, cu un proiect dedicat lui Romulus Cioflec. O pagină dedicată proiectului a și fost creată pe o rețea de socializare.
„Echipa EUROSCOLA CNMV 2019 – 2020 a inițiat sub coordonarea celor două profesoare de istorie – Balog Constanța și Băilă Maria – proiectul: <<O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa>>.”- se arată pe pagina respectivă.
Cu siguranță echipa, compusă din cadre didactice dedicate și din elevi minunați din cadrul CNMV, va reuși, și de această dată, să realizeze un proiect deosebit.
La ediția a X-a a concursului, echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, a obținut locul I, cu un proiect intitulat – „Clădirea Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> – obiect de patrimoniu“, în care au fost implicați, atunci, 24 de elevi și doi profesori coordonatori – respectiv tot directorul adjunct al unității de învățământ, prof. Maria Băilă și prof. Constanța Balog.
Să urăm succes actualei echipe și să o susținem și să îi urmărim activitatea, prin intermediul paginii create de aceștia: Facebook- Euroscola CNMV 2019.
Vom reveni cu informații.
Ana Ciorici COSTACHE