Deşi, la un moment dat se punea problema deschiderii anului şcolar sâmbătă, unităţile de învăţământ din judeţul Covasna şi-au primit elevii în cursul zilei de ieri.
În şcolile din municipiul Sfântu Gheorghe festivitatea a început la ora 09.00, sau, în unele cazuri, la ora 10. La eveniment au luat parte, alături de cadrele didactice, elevi, părinţi şi bunici, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, dar şi ai autorităţilor locale.
Deschiderea anului şcolar la CNMV
La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” festivitatea a început la ora 10, în curtea şcolii, ce a devenit neîncăpătoare.
Conducerea şcolii şi cadrele didactice i-au întâmpinat pe elevi alături de prefectul judeţului, Codrin Munteanu, subprefectul Otto Milik, consilierul local Mădălin Guruianu, doamna inspector general adjunct, Maria Băilă – din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, iar din partea societăţii civile, Codruţ Opaiţ.
„Am să mulţumesc colegilor şi părinţilor, şi în special părinţilor, care au ales această şcoală ca fiind cea care este potrivită pentru copiii dânşilor; mulţumesc colegilor pentru toate strădaniile de anul trecut, pentru rezultatele bune pe care le-am avut la toate examenele naţionale, şi am vrut în mod special să o fac aici în careu, de faţă cu toată lumea, pentru că într-adevăr s-au străduit (…)” a spus directoarea Colegiului, Luminiţa Curceanu.
Profitând de ocazie, aceasta i-a informat pe elevi în legătură cu faptul că vor fi supravegheaţi video: „Vreau să vă anunţ că anul acesta veţi fi supravegheaţi video şi bănuiesc că toată lumea ştie. Toată şcoala este supravegheată video, sistemul funcţionează, aşa că vă rog frumos să aveţi mare grijă ce veţi face pe culoarele şi în curtea şcolii. Urez un an nou şcolar bun atât colegilor mei, cât şi elevilor şi părinţilor”, a spus directoarea Colegiului.
Şi prefectul judeţului, Codrin Munteanu le-a spus câteva cuvinte elevilor: „(…) Sunetul clopoţelului vesteşte sfârşitul vacanţei mari şi începerea unui nou an şcolar. Pentru mulţi dintre voi se deschide un nou capitol din viaţă, plin cu multe semne de întrebare, la care veţi găsi răspunsul pe parcurs, prin multă muncă, sârguinţă şi responsabilitate (…) Voi, adolescenţii de azi sunteţi viitorul de mâine al societăţii româneşti, al României, al ţării noastre; o societate care, din păcate, pare uneori a fi în declin (…) Educaţia primită la şcoală este cheia formării personalităţii dumneavoastră; este esenţială în formarea caracterelor puternice şi corecte ale oamenilor de mâine. Nu e uşor să obţii rezultate, dar muncind constant şi având un comportament exemplar, acestea nu întârzie să apară (…) rezultatele voastre nu sunt un motiv de mândrie doar pentru voi, profesorii şi părinţii voştri, ci pentru întreg judeţul Covasna şi pentru România, cu atât mai mult cu cât şi în acest an România s-a prezentat într-un mod mai mult decât onorabil la olimpiadele internaţionale (…)”.
„Şcoala românească, spunem noi, încearcă să ofere un învăţământ de calitate (…) Adevăratele valori nu sunt banii, funcţiile, puterea, ci respectul faţă de ţară şi poporul român, respectul faţă de valorile sănătoase ale societăţii, faţă de egalitatea de şanse şi faţă de alte valori pe care trebuie să le cultivăm, precum altruismul, bunul simţ, respectul faţă de ceilalţi. Succes tuturor şi în mod special colegilor din clasa a XII- a pe care îi aşteaptă un an greu, cu două examene, examenul de bacalaureat şi sigur, admiterea la facultate. Vă doresc, ca acest an şcolar să fie plin de împliniri, să fie plin de satisfacţii (…)!”, a continuat acesta.
Consilierul local Mădălin Guruianu, a transmis mesajul primarului Antal Arpad, care nu a putut fi prezent la festivitate.
Totodată, Mădălin Guruianu a anunţat propunerea sa de a oferi burse speciale din parte Consiliului Local Sfântu Gheorghe absolventei Colegiului, Ştefania Ursică premiată cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie şi profesorului acesteia, Ioan Răduţă: „Pentru că tot aţi auzit de acest rezultat ieşit din comun pentru Sfântu Gheorghe şi „Mihai Viteazul”, îmi permit să vă spun, în premieră, că astăzi (ieri – n. red.), în şedinţa comisiei din Consiliul Local voi propune să existe un premiu special, atât financiar, dar cu atât mai mult o recunoaştere din partea noastră ca şi comunitate, atât pentru eleva Ştefania Ursică, cât şi pentru domnul profesor Răduţă, care cu siguranţă ne-a făcut în acest an să fim foarte, foarte mândri că trăim în acest oraş în care se pot vedea rezultate atât de spectaculoase şi puţin aşteptate pentru această ţară. Mă înclin foarte mult şi vă mulţumesc şi eu încă o dată şi sper că vor simţi din plin şi din partea Consiliului Local o apropiere faţă de dânşii”, a spus Mădălin Guruianu.
Emoţii şi la Liceul de Artă „Plugor Sándor”
Tot ieri, la ora 10, a avut loc şi ceremonia de deschidere a anului şcolar la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.
Cele mai mari emoţii le-au avut, cu siguranţă, prichindeii din clasa pregătitoare, care păşeau pentru prima oară în curtea şcolii, cei din clasa I, dar şi părinţii şi celelalte rude ale acestora.
Conducerea şcolii i-a întâmpinat pe elevi şi le-a urat succes: „Ne bucurăm să vedem că şcoala şi curtea şcolii a prins viaţă din nou, că aţi venit cu mare bucurie, astăzi, să ne revedem. Sperăm noi, cu toţii, că experienţele bogate pe care le-aţi avut în această vară vă vor conduce spre rezultate şi mai bune în anul şcolar pe care îl începem astăzi. De asemenea, vă dorim, ca de fiecare dată la începerea anului şcolar, să aveţi numai rezultate bune şi să ne onoraţi şi să vă onoraţi părinţii (…) Să puneţi în valoare toate cunoştinţele pe care le dobândiţi, atât la cultură generală cât şi la specialitate. Ziua de astăzi (ieri – n. red.) este o zi festivă, o zi specială, fiindcă anul acesta, faţă de toţi ceilalţi ani de până acum, spunem „Bun venit!” în rândurile noastre celor mai mici dintre cei mici, elevilor care s-au înscris în clasa pregătitoare, şi de asemenea celor din clasa I, care pentru prima dată păşesc pe treptele şcolii. Sunt foarte frumoşi, foarte emoţionaţi. Îi asigurăm pe toţi aceşti boboci ai şcolii noastre că vor fi primiţi cu cea mai mare dragoste de doamnele învăţătoare şi casa lor va fi tot timpul şcoala aceasta”, a spus directoarea adjunctă, Iliescu Edinda.
La festivitate au luat parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai autorităţilor locale.
Festivitate şi la „Constantin Brâncuşi”
La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, festivitatea de deschidere a noului an şcolar a început la ora 9, cu o scurtă slujbă religioasă ţinută de cei doi preoţi prezenţi. La eveniment au participat cadrele didactice, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Consiliului Local.
Directoarea şcolii, Rodica Pârvan, le-a urat elevilor succes şi să aibă rezultate cât mai bune pentru ei şi pentru şcoala pe care o reprezintă. Potrivit acesteia, liceul tehnologic „Constantin Brâncuşi” va funcţiona cu un număr de 21 de clase, liceu – zi şi seral, rută directă şi progresivă şi şcoală postliceală: „Salutăm iniţiativa Ministerului Educaţiei de a reintroduce şcoala profesională. Ca o noutate, vă putem aduce la cunoştinţă faptul că în şcoala noastră funcţionează o clasă de învăţământ profesional bi-profil, adică o clasă cu două grupe: una de bucătari şi una de ospătari. Avem nevoie şi de meseriaşi buni. De aceea, cred că este mult mai bine, mult mai profitabil ca în schimbul unui absolvent de liceu sub mediocru, care nu va lua niciodată bacalaureatul, să fie un bun meseriaş, respectat şi căutat de toată lumea. Sperăm ca de la anul şcolar viitor, şcoala profesională să funcţioneze după clasa a VIII-a, şi nu după clasa a IX-a, după cum sperăm ca astăzi să treacă de votul Senatului, noua formulă de bacalaureat profesional”, a spus directoarea Rodica Pârvan.
În ceea ce priveşte resursele materiale, aceasta a precizat că baza materială a şcolii este bogată. Elevii vor avea la dispoziţie 12 săli de clasă, două laboratoare de informatică, un laborator de cofetărie, un atelier de frizerie-coafură, cantină, bucătărie, laborator pentru tehnica servirii, bibliotecă şi un internat modernizat prin programul PHARE: „S-au montat la toate clasele din Corpul 1 al şcolii ferestre de termopan, ceea ce pe lângă aspectul estetic, va ridica temperatura din fiecare sală de clasă. S-au făcut lucrări de întreţinere şi igienizare în toată şcoala, aşa că, pe măsura posibilităţilor şi a fondurilor am încercat să îmbunătăţim confortul (…) Proiectele noastre de viitor sunt legate, în continuare, de construirea unei săli de sport moderne şi de amenajarea unei săli de festivităţi. Sperăm să ducem la îndeplinire aceste dorinţe. Acestea fiind spuse, permiteţi-mi să declar deschis anul şcolar 2012-2013, urându-vă atât vouă, dragi elevi, cât şi colectivului de cadre didactice, întregului colectiv al şcolii, mult succes şi cât mai multe realizări. Părinţilor elevilor le dorim multă sănătate, pentru a le putea sta alături, atât moral, cât şi material. Să ne întâlnim cu bine la ora bilanţului, la 31 mai pentru clasele terminale, şi la 21 iunie pentru restul claselor. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Mult succes!”, a încheiat directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.
Ana Alina Costache