Consilierii județeni au aprobat ieri, în ședință extraordinară, proiectul de investiții privind „Reabilitarea Ansamblului Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe”, în conformitate cu ultima formă a bugetului rezultat în urma etapei de evaluare și selecție.

Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 22 de milioane de lei, din care 2% reprezintă contribuția proprie a Consiliului județean (CJ) Covasna.

„Toate proiectele de pe ordinea de zi sunt în condiții de urgență. Am câștigat proiectul în valoare de 4,9 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului Național Secuiesc. Pentru a încheia precontractul cu ADR Centru este nevoie de a specifica și a adopta suma totală câștigată, de 21,816.000 de lei. Din această sumă, valoarea de 2% a contribuției proprii, și angajamentele pentru eventualele cheluieli conexe ce se vor ivi pe parcurs, se ridică la 5,300.000 de lei (…) Cel mai important punct este stabilirea cuantumului proiectului.”, a declarat președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor.

Clădirea muzeului a fost proiectată de arhitectul Kos Karoly, și finalizată între anii 1911-1913. În anul 1936 a fost elaborat un proiect pentru extinderea clădirii principale, lucrare ce a fost realizată abia în anul 1982, și potrivit președintelui Consiliului județean Covasna, ulterior nu au mai existat intervenții majore în reabilitarea clădirii. În urmă cu patru ani instituția a mai aplicat pentru un proiect, însă din lipsa fondurilor lucrările nu au putut fi finalizate.

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe este încadrat în categoria A și figurează în lista monumentelor istorice ale județului Covasna. Lucrările vor presupune conservarea, protejarea și promovarea muzeului, cu scopul de a reabilita clădirea și de a pune în valoare obiectul de patrimoniu. La finalul lucrărilor de modernizare, muzeul va avea o capacitate de expunere de 5 ori mai mare față de cea existentă în prezent.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail