Biserica Ortodoxă de lemn „Sfinţii Petru şi Pavel” din Chichiş

An de an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Şi anul acesta, Centrul de Cultură al judeţului Covasna participă la acest eveniment, cu un program pe care l-a iniţiat în 2008: este vorba de conceperea unui circuit turistic cu scopul promovării diverselor monumente de arhitectură (biserici, castele, muzee, conace) specifice spaţiului nostru cultural.

Tema principală a acestui circuit turistic ce va avea loc în această sâmbătă (17 septembrie) o reprezintă Monu­mentele de arhitectură construite din lemn.

„Aceste excursii tematice sunt deschise vizitatorilor de toate vârstele, mai ales tinerilor, cărora le oferim o lecţie de istorie cu totul specială, imposibil de predat în şcoală şi cu amintiri ce se cer retrăite, alături de prieteni şi musafirii familiei (…) În ziua desfăşurării excursiei tematice, Centrul de Cultură al judeţului Covasna şi Muzeul Haszmann Pal din Cernat îi aşteaptă pe vizitatori cu diferite activităţi pentru copii şi adulţi. Având în vedere tematica de anul acesta pe care am propus-o pentru Zilele Europene ale Patrimoniului din judeţul Covasna, organizatorii le oferă acestora po­sibilitatea de a cunoaşte câteva meş­teşuguri tradiţionale legate de arta prelucrării lemnului”, se precizează într-un comunicat de presă al Centrului de Cultură al judeţului Covasna.

Astfel, sâmbătă, în cadrul excursiei tematice, cei care doresc să participe vor putea vizita ansamblul bisericii uni­tariene, cu turn clopotniţă şi ansamblul bisericii reformate cu turn clopotniţă de la Calnic, Biserica Ortodoxă de lemn „Sfinţii Petru şi Pavel” din Chichiş, Biserica reformată/uşile din lemn recent renovate, de la Pădureni, Biserica re­formată şi poarta secuiască (monument istoric) de la Turia de sus şi Muzeul Haszmann Pal din Cernat.

Autocarul va pleca din faţa Muzeului Naţional Secuiesc, sâmbătă dimineaţă, la ora 10 00, iar participarea la excursie este gratuită. Doritorii se pot înscrie până pe 15 septembrie, la ora 16:00, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna (tel. 0267 351 648) sau trimiţând un email la [email protected].

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail