…Și s-a mai întors o pagină din memorabilia cronică a competiției muzicale de anvergură națională și transfrontalieră – Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” – ce se derulează de peste o jumătate de veac în centrul bătrânei Cetăți medievale de la poalele Tâmpei. Duminică, la miezul nopții s-a tras ”cortina” imaginară peste încă o ediție a importantului eveniment desfăşurat anul acesta în perioada 22 – 25 august. Am vizionat un show gigantic, derluat într-o incintă în aer liber de 4.500 de locuri, plină ”ochi” în fiecare seară, într-un decor istoric monumental oferit de Piaţa Sfatului din Braşov, străjuită solemn de Biserica Neagră.
Evenimentul muzical atât de îndrăgit de spectatorii din Țara Bârsei, județele limitrofe, dar și din întreaga României a fost organizat de Televiziunea Națională în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Prefectura Braşov, Ministerul Turismului, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, având drept copoducători TVR Moldova și Radio România.
De data aceasta s-a infirmat „proverbul” hazliu legat de capriciile vremii, potrivit căruia „Oricând ar fi planificat Cerbul – tot…plouă!” Este adevărat, au existat asemenea situații, chiar și pot depune mărturie de câte ori am ajuns „murat” acasă. Ei bine, acum am avut noroc.
Minuata Întâmplare artistică a putut fi urmărită în condiții foarte bune atât din spațioasa incintă în aer liber de la Brașov, cât mai ales pe micile ecrane, grație expresivității decorului, inspiratului joc de lumini, imaginea având parametrii excelenți de fidelitate și plasticitate. Transmisia a avut loc în direct şi în exclusivitate, pe TVR 1, TVR HD, TVR Moldova, TVR Internaţional şi Platforma TVR+. Sonorizarea a constituit o altă reușită, detaliu esențial apreciat de cântăreți, spectatori și telespectatori.
„Cerbul de Aur” a debutat în anul 1968 şi a avut până acum 19 ediţii, penultima dintre ele fiind organizată în 2018, la aniversarea a 50 de ani de la debut. În timp a devenit cel mai mare Festival Internaţional de muzicã ușoară organizat în România. În 2019 un număr de 12 artişti din zece ţări au intrat în competiţia pentru premiile puse în joc, în valoare totală de 55 de mii de euro. Ei s-au numit Eliza G. (Italia) – Câștigătoarea Trofeului -, Tamara (Georgia), Ralfes Eilands (Letonia), Veronica Liberati (Italia), Anna Odobescu (Rep. Moldova), Alfie Arcuri (Australia), Cynthia Verazie (Cipru), Syuzanna Melqonyan (Armenuia), Monika Marija (Lituania), Sara de Blue (Austria), precum și doi tineri soliști din țara noastră, Renate și Florin Răduță.
Dinamicul Ricky Dandel
Frumoșii prezentatori, Eda Marcus și Elvin Dandel, s-au achitat onorabil de îndatoriri, ținutele lor elegante impresionând cel mai mult. Personal l-aș fi dorit și pe veteranul Ricky Dandel inclus cumva în comperaj, eventual la prezentarea unor vedete în recital. El a beneficiat de această dată de o… „promovare” în loja juraților, alături de Vasile Şirli (președinte), Loredana, artista belgiano-franceză Victor Laszlo şi cantautorul italian Erminio Sinni. Dinamicul Ricky Dandel aproape că se confundă cu „Cerbul de Aur”, fiind prezentatorul a cinci ediţii şi susţinând două recitaluri în 1992 şi în 1993, dar abia acum s-a aflat pentru prima dată la masa Juriului. „În acest an, am avut deosebita plăcere de a privi scena şi evoluţia concurenţilor din altă postură decât cea cunoscută, respectiv cea de membru al Juriului. Însă emoţia care mă încerca cu ani în urmă a fost aceeaşi”, ne-a mărturisit Ricky. Într-o pauză am stat mai mult de vorbă, am făcut poze și am rememorat amintiri dragi. M-am bucurat să aflu că în arhiva lui sentimentală charismaticul solist și prezentator păstrează toate articolele pe care le-am scris despre el și minunatul lui fiu, Elvin, în revista „Ecran Magazin” (publicația cu cel mai mare tiraj din România între anii 1990 și 2005), confesiune care m-a bucurat și emoționat. L-am îmbrățișat și i-am spus: „Dragul meu, Ricky, deși au trecut peste noi aproape…trei decenii, constat cu plăcere că ai rămas la fel de jovial și entuziast”(…)
Minunata Orchestră a Festivalului
Sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor şi Andrei Tudor, Big Band-ul Radio şi 30 de membri ai Orchestrei Operei din Brașov au acompaniat strălucit – ca și anul trecut – finaliştii ediţiei 2019. Cei 50 de instrumentişti ce au alcătuit superba formație orchestrală de acompaniament a Festivalului, la care s-a adaugat un grup de artiști din Corul aceleași instituții lirice brașovene, au primit aprecieri și aplauze la secenă deschisă în fiecare seară pentru prestația lor de înalt nivel profesional. Felicitări tuturor, inclusiv prietenului nostru, managerul Ovidiu Lucian Mezei, nelipsit de la repetiții și concerte, care s-a implicat trup și suflet ca de fiecare dataă.Respect!
Pe imensa scenă din Piaţa Sfatului au susținut recitaluri Ştefan Bănică (excelent, ca de obicei), Irina Rimes, Emeli Sandé și, mai ales, super-starul irlandez Ronan Keating. O prezență apreciată entuziast de spectatori a reprezentat-o micro-concertul aniversar al Corinei Chiriac, o solistă în mare formă. Se cuvine să nu omitem nici excepționalul moment de suflet prezentat în Premieră, pe 22 august, în seara de Deschidere, de tinerele Laura Bretan și Ester Peony – prezente pentru întâia oară la „Cerb” – împreună cu Olivier Kaye (câştigătorul Premiul I şi al Premiul Publicului anul trecut).
t an şi artiştii care au susţinut momente speciale pe scena Cerbului de Aur 2019.Italianca Eliza G. a câştigat Marele Trofeu
Juriul a decis laureaţii Festivalului „Cerbul de Aur” 2019. Marele Trofeu a ajuns în Italia, revenindu-i spre supriza multora, inclusiv a majorității jurnaliștilor acreditați, frumoasei Eliza G. Ea este marea câştigătoare a celei de-a XIX-a ediţii şi a încasat Premiul de 25.000 de euro. Artista a interpretat în concurs piesele „Creioane colorate” (Feli) și „Altro che favole”.
„Sunt foarte fericită şi este o mare onoare pentru mine să primesc Marele Trofeu, a declarat cântăreața la aflarea rezultatului. Mă bucur că mă aflu aici, în ţara voastră frumoasă, şi a fost o mândrie să cânt în limba română”, a mai adăugat vizibil emoționată, neașteptata câștigătoare.
Pe numele ei real Elisa Gaiotto, Eliza G este o cântăreață și compozitoare italiană, care și-a lansat primul single – „Summer lie” – în anul 2009. A devenit cunoscută în Spania, Elveția, Marea Britanie, Franța, Monte Carlo, Egipt. Următorul single a fost „Love is unbound”, iar în 2012 a interpretat „My love is love”, piesa nedifuzată a mestrului Giancarlo Bigazzi, la concertul memorial al acestuia din Toscana, împreună cu Andrea Bocelli, Marco Masini, Aleandro Baldi și alți artiști italieni celebri. În 2018, Eliza G a prezentat „Ninety”, un album cu 10 piese, coveruri ale celor mai populare hit-uri Spice Girls, Backstreet Boys, TLC, Destiny’s Child, Cardigans, No Doubt etc, în aranjamente inedite cu pop electronic, bossa nova, samba, rock, reggae și note acustice. Le-a interpretat în avanpremieră în Spania, Italia, Egipt, Elveția și Marea Britanie și apoi a lansat oficial albumul, în aprilie 2019.
Alături de câștigătoarea Marelui Trofeu, Festivalul și-a desemnat și ceilalți laureați: Premiul I – Sara De Blue, din Austria, premiu înmânat de Loredana Groza, membru al Juriului și Vasile Șirli, președintele Juriului; Premiul II – Ralfs Eilands, din Letonia, premiu înmânat de Ricky Dandel, membriu al Juriului; Premiul III – Monika Marija, din Lituania, premiu înmânat de Viktor Lazlo, membru al Juriului; Premiul special al publicului – Florin Răduţă, România, premiu înmânat de George Scripcaru, primarul Braşovului; Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti – Alfie Arcuri, din Australia, premiu acordat de Doina Gradea, Preşedinte-Director General SRTv şi Georgică Severin, Preşedinte-Director General al SRR.
Premiul Presei acreditate la Festival – Syuzanna Melqonyan, din Armenia, premiu înmânat de Adrian Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Ștefan Bănică: „A făcut-o (în mod strălucit)…lată, încă o dată!”
- Set
Momentul muzical care a încununat prima seară a Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”, constituind în opinia semnatarului acestui artricol, un reper în suita recitalurilor, l-a reprezentat programul excepțioanl susținut de Ștefan Bănică, alături de Rock’n roll band şi grupul vocal The 50’s. Actor, compozitor, interpret, regizor, moderator, Ștefan Bănică este unul dintre cei mai iubiți artiști din România. Cu albume vândute în sute de mii de exemplare și premiate cu Discuri de Aur și Platină, cu zeci de videoclipuri muzicale și peste 30 de roluri în film și teatru, artistul a primit nenumărate premii și distincții, care completează un palmares artistic impresionant. Cu un public variat, Ștefan Bănică reprezintă un adevărat brand în showbiz-ul românesc, fiind un perfectionist.
Starul irlandez Ronan Keating a electrizat publicul
O altă vedetă de anvergură care ne-a încântat pe toți s-a numit Ronan Keating. El a fost „Special Guest” al Serii de Gală. Starul irlandez a electrizat publicul din Piaţa Sfatului. Show-ul a fost deschis de artiştii din celebrul musical „We will rock you”, cu hituri din repertoriul trupei Queen, iar Corina Chiriac a fost protagonista unui moment creat special pentru a marca 40 de ani de la prima emisiune color a Televiziunii Române.
Artista francezo-belgiană Viktor Lazlo a susţinut un micro-recital tulburător, alături de violonista Khalil Chahine, fiica chitaristului Analuna Chahine.
Irina Rimes şi-a dorit mereu să urce pe scena Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur”, iar momentele în care urmărea la televizor transmisiunile TVR din Piaţa Sfatului din Braşov se numără printre cele mai dragi amintiri ale copilăriei. Telespectatorii Televiziunii Române au remarcat-o în concursul „Fabrica de staruri”, în 2012, când artista din Republica Moldova a ajuns până în finală. Vedetă de top a tinerei generaţii, Irina Rimes a susţinut și ea un recital pe scena Festivalului, la numai o zi după aniversarea sa.
A existat și un moment special, inedit, cu hituri ale trupei Queen. Protagoniștii s-au numit Loredana împreună cu Lucian Ionescu, Mara Captaru, Bianca Popescu şi Vlad Nicolici, care evoluează din celebrul musical „We Will Rock You”. Producția românească este semnată de Răzvan Mazilu.
Folclorul, mereu la loc de cinste
Una dintre serile așteptate cu nerbdare a avut loc aseară, fiind dedicată de folclorului românesc. A fost un spectacol grandios, conceput în trei secțiuni, realizat şi prezentat de tânăra teleastă a TVR, Iuliana Tudor. S-au auzit vechi cântece ale lăutarilor, pentru ca ulterior muzica populară să se împletească cu limbajul muzical modern. A rezultat un „happening” complet. Acompaniamentul de mare acuratețe stilistică i-a revenit şi anul acesta Orchestrei „Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros.
Pentru a susține un moment aparte a urcat pe scenă Gabi Luncă, marea artistă a muzicii lăutăreşti, care la etatea de peste 80 de ani a cântat în direct la ani buni după retragerea ei din activitate. S-au reunit pe scenă peste 100 de artişti, inclusiv dansatori. Am revăzut și ascultat cu plăcere mari vedete ale muzicii populare, precum Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Floarea Calotă, Ion Ghiţulescu. Au cântat și soliști de altă factură, cum ar fi Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Iulia Mihai + Taraf de Caliu, Raluca Radu, Mihai Teacă.
A poposit, ca invitat special, „Regele jazz-ului la acordeon”, Emy Drăgoi, iar Loredana şi trupa Agurida au adus în prezent imnuri folclorice, împreună cu orchestra Lăutarii. Lidia Buble a pregătit la rândul ei un show inedit, iar Alexandra Ungureanu a dat un suflu nou câtorva piese tradiţionale.
Iar evenimentul serii l-a constituit evoluația maestrului Gheorghe Zamfir, care împreună cu invitaţii săi a pus în scenă show-ul „Zbor de Ciocârlie”, un concept marca Proiect K1 construit în jurul mitului Creaţiei. Au intepretat piese din folclor Paula Seling, Laura Bretan, Rodica Anghelescu şi Valentin Boghean.
000
Putem concluzion că „Cerbul de Aur” 2019 a reprezentat o ediție spectaculoasă (m-am gîndit în primul rând ca spectacol de televiziune), având strălucire, prospețime, șarm. Felicitări organizatorilor, concurenților, vedetelor, tuturor celor care au contribuit la reușita manifestării.
…Și frumoasa POVESTE a Cerbului merge mai departe, nu-i așa?
Horia C. Deliu