Cele mai bune proiecte pentru tineret derulate în acest an au fost premiate sâmbătă în cadrul primei Gale Naţionale a Societăţii Civile de Tineret, organizate în staţiunea Covasna.

În competiţie au fost înscrise peste 120 de proiecte din toată ţara, iar juriul, format din personalităţi ale vieţii sociale şi culturale din ţară, a decernat aproape 40 de premii la şapte categorii.

Marele premiu la categoria Educaţie a revenit Societăţii Astronomice Române de Meteori din judeţul Dâmboviţa pentru Şcoala astronomică de vară pentru tineret „Perseide”. La secţiunea Educaţie civică a câştigat Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” din Cluj cu proiectul „Eu – europeanul de azi”, iar la categoria Umanitar, Asociaţia HIFA din judeţul Mureş cu un proiect destinat persoanelor cu dizabilităţi.

Şcoala generală Dumbrăviţa din judeţul Braşov a luat locul I la categoria Ecologie pentru protejarea cristelului de câmp şi altor păsări, la Sport marele premiu a fost atribuit Asociaţiei pentru sprijin comunitar din judeţul Neamţ pentru proiectul „„Jungla urbană”, iar la Cultură şi Artă, Asociaţiei culturale „Amifran” din Arad, pentru Festivalul Internaţional de teatru francofon pentru tineret ajuns la a XXII-a ediţie. Marele câştigător la secţiunea Dezvoltare socială şi economică este Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului Constanţa.

Cristian Cosmin (MTS): Înregistrăm un trend ascendent în ce priveşte apetenţa tinerilor pentru voluntariat

Apetenţa tinerilor pentru voluntariat şi acţiuni extraşcolare a crescut în ultimii doi ani, relevă un studiu realizat de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) în scopul diagnosticării situaţiei tineretului şi aşteptărilor acestei categorii.

Secretarul de stat din cadrul MTS Cristian Cosmin a declarat sâmbătă la Covasna că, potrivit rezultatelor studiului, interesul tinerilor faţă de conferinţe, dezbateri, proiecte comunitare şi participarea la ateliere de creaţie este, în medie, cu 6% mai mare în 2014 faţă de 2012.

„Vorbim despre un trend ascendent în ce priveşte activităţile de voluntariat şi extraşcolare. (…) Aici, MTS completează eforturile Ministerului Educaţiei Naţionale, noi ne ocupăm de partea de voluntariat, de partea de educaţie nonformală şi vreau să vă spun că apetenţa tinerilor a crescut semnificativ pentru aceste proiecte care nu ţin neapărat de scoală, ci de viaţa lor extraşcolară”, a declarat Cristian Cosmin.

Potrivit aceluiaşi studiu, gradul de mulţumire al tinerilor a crescut în majoritatea variabilelor utilizate pentru a măsura această dimensiune. Spre exemplu, în ce priveşte evaluarea vieţii cotidiene, 67% dintre tineri afirmă că viaţa lor de zi cu zi este bună şi foarte bună, comparativ cu 2012 când doar 51% afirmau acest lucru. De asemenea, percepţia tinerilor asupra vieţii a căpătat o doză de optimism în ultimii doi ani.

Studiul relevă o schimbare pozitivă şi în ce priveşte numărul tinerilor care au participat la un curs de calificare, iniţiere sau de perfecţionare în afara şcolii. Intenţiile antreprenoriale au cunoscut o creştere de 7%, de la 27% în 2012 la 34%, iar accesul pe piaţa muncii rămâne principala zonă în care tinerii consideră că ar trebui luate măsuri legislative.

Comparând datele din 2012 cu cele actuale se observă o scădere a toleranţei tinerilor faţă de persoanele de etnie romă şi homosexuali, singurul caz în care nu se observă schimbări fiind persoanele cu handicap. Studiul mai relevă că numărul tinerilor care consumă tutun este în creştere cu 4 procente, de la 31% în 2012 la 35% în 2014.

Sondajul a fost realizat în perioada august- septembrie de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde la cererea MTS, pe un număr de 1.205 subiecţi cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, acesta având o marjă de eroare de 2,8%.

Cristian Cosmin a menţionat că rezultatele sondajului vor fi făcute publice în cursul acestei săptămâni,  pe site-ul MTS.

Cristian Cosmin (MTS): Strategia de tineret 2014-2020 va fi adoptată în 2-3 săptămâni de Guvern

Strategia de tineret pentru perioada 2014-2020 va fi adoptată în şedinţă de guvern în maximum două-trei săptămâni, a declarat sâmbătă, la Covasna, secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului Cristian Cosmin.

El a menţionat că interesul major al ministerului este ca banii alocaţi acţiunilor de tineret din proiecte europene să fie absorbiţi cât mai bine, iar acest lucru depinde în mare măsură de existenţa unei „strategii bine puse la punct”.

„Tineretul se mişcă atât la nivel european, cât şi la nivel mondial, iar noi încercăm să ţinem pasul şi la nivel naţional (…) Societatea civilă tânără ne-a cerut în nenumărate rânduri să avem o strategie, lucru pe care l-am finalizat la sfârşitul anului trecut (…) Suntem foarte aproape ca aceasta să fie adoptată în şedinţă de Guvern, iar eu sper ca în maximum 2-3 săptămâni, după ce luăm ultimele avize, acest lucru să se întâmple (…) Interesul nostru major este ca banii alocaţi activităţilor de tineret din proiecte europene să fie cât mai bine absorbiţi – şi mă gândesc la Erasmus Plus, care pe toată perioada de programare va aduce în România un buget de aproape 50 de milioane de euro, vorbesc de Garanţia pentru tineret, precum şi alte proiecte europene pe care le putem accesa în condiţiile în care avem o strategie bine pusă la punct”, a declarat Cristian Cosmin.

El a menţionat că anul trecut peste 43.000 de copii şi tineri au beneficiat direct de programele organizate de la nivel central de Ministerul Tineretului şi Sportului, iar anul acesta cifra a depăşit 50.000.

„Am reuşit acest lucru cu un buget oarecum similar cu cel de anul trecut. La acest număr, evident, se adaugă proiectele locale, parteneriatele locale unde cu siguranţă au fost implicaţi, după estimările noastre, încă 10.000 până la 20.000 de tineri prin casele de cultură studenţeşti şi Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport. Dacă ne gândim la un factor de multiplicare de 3 sau de 4, cred că peste 200.000 de tineri şi familiile lor au fost atinşi în mod direct de programele susţinute de Ministerul Tineretului şi Sportului”, a spus secretarul de stat.

Declaraţiile au fost făcute sâmbătă la Covasna, unde a avut loc prima Gală Naţională a Societăţii Civile de Tineret, în cadrul căreia au fost premiate cele ai bune proiecte pentru tineret derulate în acest an. În competiţie au fost înscrise peste 120 de proiecte din toată ţara, iar juriul, format din personalităţi ale vieţii sociale şi culturale din ţară, a decernat 37 de premii la şapte categorii, precum şi mai multe premii speciale.

Gala de la Covasna s-a desfăşurat sub genericul „Inspirăm o nouă generaţie” şi a fost organizată sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Prefecturii Covasna, Consiliului Judeţean Covasna şi Direcţiei de Tineret şi Sport Covasna.

. . Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail