Bugetul pentru reţetele compensate şi gratuite este pe terminate.
Chiar dacă fiecare dintre cei care plătesc Contribuţia de asigurări sociale (CAS-ul) are dreptul să obţină gratuit anumite medicamente, acum nu le vor mai putea obţine, deoarece, potrivit Preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, prevederea bugetară pe anul 2011 este deja depăşită.
În perioada ianuarie-iunie a acestui an, s-au eliberat reţete cu şi fără contribuţie personală, aşa-numite compensate şi gratuite, în valoare de 21.281.000 de lei, prevederea bugetară fiind de 22.856.000 lei: „Practic prevederea bugetară rămasă pentru luna iulie este de 1.574.000 lei. Trebuie ştiut că practic aceasta s-a consumat, numai că raportarea încă nu s-a făcut pentru că în iulie reţetele sunt în farmacii, dar suma de 1.574.000 nici nu acoperă toată luna iulie”, a explicat Nagy Andras. Acesta a adăugat că, în acest sens, preşedintele Casei Judeţene a vorbit cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi se prevede o modificare de buget, sau alocare din resursa de 10 % bugetară a Casei Naţionale la sfârşitul lui iulie.
„Farmaciile din judeţul Covasna nu vor ajunge în aceeaşi situaţie în care au ajuns în 2010”
În ceea ce priveşte Programele Naţionale de Sănătate, situaţia este extrem de gravă. În judeţul Covasna şi chiar în oraşul Sfântu Gheorghe există farmacii care deja nu mai eliberează antidiabetice. Nagy Andras susţine că, dacă în anul 2010 farmaciile au făcut un efort deosebit şi eliberarea reţetelor nu a fost oprită, nici măcar o zi, acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că fiecare unitate e pândită de faliment.
În cadrul Programului Naţional de Sănătate în perioada iunie-decembrie 2010, s-a eliberat peste plafon, o sumă în valoare de 4,4 milioane de lei, la nivelul judeţului Covasna, iar pe plan naţional, în jur de 130 de milioane de euro: „Deja sunt sume importante care nu au acoperire bugetară. Vorbim de medicamentele eliberate pentru diabetici, în valoare de 396.00 de lei, şi sunt obligat să menţionez, că farmaciile din judeţul Covasna nu vor ajunge în aceeaşi situaţie în care au ajuns în 2010. Deci, momentan, conform legii şi conform contractului cadru, practic suntem obligaţi să sistăm eliberarea antidiabeticelor, şi practic a tuturor categoriilor de reţete din cadrul Programului Naţional de Sănătate”, a declarat Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras. Acesta face apel la Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să facă toate demersurile să se suplimenteze aceste bugete: „Ştiu că banii nu sunt la dânşii, dar şi ei trebuie să facă toate demersurile, cum a făcut şi Colegiul Farmaciştilor, începând de la Guvern până la Ministrul Sănătăţii să se suplimenteze aceste bugete. Altfel, sistarea eliberării va avea urmări fatale”, concluzionează Nagy Andras.
Trebuie menţionat că de fondurile pentru asigurarea reţetelor în cadrul Programului Naţional de Sănătate răspunde Ministerul Sănătăţii.
Ana Alina Costache